Peste 30 de proiecte, finanţate prin programul Com’on Sepsi, vor fi implementate până la sfârşitul acestui an în municipiul Sfântu Gheorghe.
Reprezentanţii Primăriei au precizat că primul proiect, „Picnicul de zicători”, lansat în luna septembrie, a fost urmat de numeroase alte acţiuni care au implicat un număr mare de participanţi.
„În luna octombrie s-au adus căţei la grădiniţă, în parc s-a finalizat linia de alergare, s-au ţinut seri cu jocuri de societate şi a avut loc o prelegere despre inteligenţa financiară. În cadrul iniţiativei intitulate „Să facem mai prietenos mediul nostru de locuit”, tinerii au plantat pomi şi arbuşti la Câmpul Frumos, iar Tineretul Maltez a predat în cartierul Ciucului un chioşc de recreere destinat persoanelor fără adăpost. În cadrul seriei de evenimente ale Incubatorului de afaceri, intitulată „Ia-ţi banii şi joacă!”, au fost organizate, de-a lungul a patru weekenduri, seri legate de jocuri educaţionale financiare. Grupul „Eliberează-te din roata de hamsteri” a organizat o prelegere despre inteligenţa financiară. Tot în luna octombrie s-a derulat evenimentul Retro Piknik, în cadrul căruia familiile din Sfântu Gheorghe au fost invitate să participe în îmbrăcăminte retro la o gustare în comun, să petreacă timp împreună în Parcul memorial 1956. Totodată, a avut loc prima proiecţie a echipei „Viaţa noastră într-un film” în sala de festivităţi a Fabricii de tutun, cei interesaţi fiind aşteptaţi la încă trei proiecţii urmate de o discuţie în comun”, se arată pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe.
Un alt proiect a fost cel al comunităţii Waldorf, fiind desenate şotroane multicolore în toate staţiile de autobuz, în fiecare pătrăţel având câte un cuvânt motivaţional.
„Membrii comunităţii Waldorf au desenat în staţiile de autobuz în cadrul iniţiativei intitulate Com’on Jump, spre bucuria copiilor, şotroane bilingve, colorate, cu cuvinte autoîncurajatoare. (…) Un alt program este cel intitulat „Sănătos în poarta vieţii”, fiind vorba despre gimnastică pentru mamă & bebe. (…) Echipa „Mai puţin plastic în Sfântu Gheorghe” s-a pregătit nu numai printr-o campanie de conştientizare, ci şi cu pungi din material textil cu scopul de a convinge cât mai multe persoane să renunţe la pungile din plastic. Astfel, în piaţa centrală s-au distribuit patru sute de bucăţi de saci din material textil. De asemenea, s-a lansat şi Centrul Artistic de Mişcare pentru Tineret CuccMucc, care doreşte să sprijine dezvoltarea artistică a tinerilor din Sfântu Gheorghe”, se mai arată în mesaj.
Potrivit reprezentaţilor Primăriei, programele vor continua în luna noiembrie cu excursii, antrenamente sportive, jocuri de societate etc.
„Din luna noiembrie cei mici se pot juca în oraş pe pereţi muzicali. Copiii şi părinţii au creat aceste instalaţii prin muncă în comun, fiind atârnate atât ustensile de menaj, cât şi instrumente muzicale propriu-zise. (…) Pereţii muzicali creaţi la iniţiativa comunităţii Waldorf din Sfântu Gheorghe se găsesc la Grădiniţa cu Program Prelungit, în curtea Grădiniţei nr. 5, la Şcoala Gimnazială Nicolae Colan şi în Parcul Elisabeta. (…) Iniţiativa Com’On And Run aşteaptă atleţi amatori la antrenamentele de atletism. Unul dintre obiectivele vizate de această iniţiativă este ca persoanele care încă nu au alergat niciodată în mod regulat să se poată pregăti pe baza unui plan personalizat şi să parcurgă până la sfârşitul programului primii lor 5.000 de metri”, au precizat aceştia.
Programul Com’on Sepsi, lansat de Grupul PONT şi Primăria Sfântu Gheorghe, şi-a propus să încurajeze implicarea tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani în viaţa comunităţii, prin diverse proiecte iniţiate şi derulate de ei.
În total au fost depuse peste 60 de proiecte şi iniţiative, iar pe baza votului publicului au fost selectate 31, care au fost finanţate cu maximum 2.500 de lei fiecare.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES