Poliţia Locală Sfântu Gheorghe a ridicat în acest an 26 de maşini abandonate pe domeniul public, eliberând locurile de parcare ocupate de acestea.
Potrivit conducerii instituţiei, luna aceasta au fost ridicate cele mai multe, respectiv opt autovehicule abandonate, care au fost transportate la sediul Serviciului de Gospodărire a Domeniului Public, aflat pe strada Arcuşului din municipiu.
„Facem eforturi constante pentru a reduce numărul maşinilor care ocupă inutil locurile de parcare. Pe baza sesizărilor cetăţenilor sau în urma constatărilor făcute de colegii noştri, maşinile considerate abandonate sunt ridicate de pe domeniul public aproape la fiecare două luni, pentru a elibera locurile de parcare care reprezintă o problemă constantă. Pe terenurile private, proprietarii sunt responsabili pentru ceea ce se întâmplă, dar pe domeniul public există reguli care trebuie respectate. Dacă nu există suficiente locuri de parcare, nu este corect faţă de ceilalţi locuitori ca o maşină care nu este folosită în scopul pentru care a fost construită să ocupe loc. Fie rugineşte, fie este folosită pe post de depozit, ceea ce nu este în regulă. Colegii noştri informează întotdeauna proprietarii din timp, pentru a le aduce la cunoştinţă că încalcă regulile, iar dacă aceştia din urmă nu iau măsuri, din păcate trebuie să intervenim„, a declarat şeful Poliţiei Locale Sfântu Gheorghe, Hadnagy Istvan.
Dacă proprietarii nu revendică autovehiculele în termen de zece zile, acestea sunt valorificate de municipalitate ca fier vechi.
„Amintim că o maşină este considerată abandonată pe baza a două criterii principale: dacă staţionează de mult timp pe domeniul public şi dacă nu respectă cerinţele minime legale pentru a fi pusă în circulaţie (nu are inspecţia tehnică periodică valabilă şi asigurarea obligatorie). Ulterior, Poliţia lasă o notificare pe parbrizul maşinii, prin care informează proprietarul că are la dispoziţie 10 zile lucrătoare pentru a lua măsuri. Este important de precizat că mutarea maşinii într-o altă locaţie aparţinând tot domeniului public nu salvează proprietarul de ridicarea vehiculului. Proprietari care doresc să îşi recupereze vehiculele trebuie să achite taxa de ridicare şi transport (care poate varia), precum şi o taxă de depozitare de 100 de lei pe zi”, menţionează Poliţia Locală, într-un comunicat de presă.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES/(AS-autor: