Conducerea Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna a anunțat că la bursa pentru ucenici, pe care o va organiza săptămâna viitoare, la Sfântu Gheorghe, au fost invitați, deja, peste 200 de șomeri din evidență și câteva zeci de angajatori.

Bursa pentru ucenici este programată în data de 26 septembrie, la Centrul propriu de formare profesională a adulților din cadrul AJOFM Covasna, centru situat în Sfântu Gheorghe, în strada Daliei. Ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie, pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani. Bursa de săptămâna viitoare este prima pe care AJOFM Covasna o dedică ucenicilor și persoanelor interesate de ucenicie.

La eveniment au fost invitați 63 de agenți economici, dintre care șase au răspuns afirmativ invitației.

Ne-am organizat și am anunțat peste 200 de persoane din evidență, șomeri fără calificare, despre bursă, să participe la bursa pentru ucenici – va fi prima bursă a ucenicilor, pe data de 26 septembrie, la sediul nostru din strada Daliei, centrul nostru de formare profesională. Am  invitat și agenții economici cu care dorim și am putea să colaborăm în acest sens. Peste 63  de agenți economici au fost contactați, din care, până în momentul de față ne-au anunțat prezența șase. Este o bursă specială, o bursă în care vorbim despre ucenici, ucenici însemnând acele persoane care nu au o calificare și din acest punct de vedere, își dau acordul să se implice în calitate de angajat (căci ucenicul va fi angajat), iar pe perioada angajării, pe o durată de la un  an, doi sau trei ani, pot să învețe meserie alături de un tutore, un mentor, alături de un responsabil pentru pregătirea lor profesională și în prezența unei entități, instituții care formează partea de teorie, respectiv făcând  practica la angajatorul lor.”- a explicat directorul Kelemen Tibor.

Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular; încheiat pe durată determinată, în temeiul acestuia „ucenicul” (o persoană fizică) se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite „angajator”, care se obligă să îi asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale.

Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, în condiţiile legii, poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe perioada de derulare a contractului de ucenicie, pentru acel ucenic, o sumă în cuantum de 2.250 lei pe lună, conform convenției încheiate cu AJOFM.

„Angajarea se face pe baza unui contract de muncă, alături de care există și cel de ucenicie. Salarizarea, în momentul de față, este asigurată prin subvențiile pe care agenția le poate oferi și această sumă este de 2250 lei, pe perioada derulării activității de formare a ucenicului, finalitatea acesteia însemnând un examen, respectiv menținerea sau încetarea contractului de muncă (…). ”- a mai spus directorul executiv al AJOFM Covasna.

Oferte în construcții, dar și în domeniul serviciilor

Potrivit acestuia, momentan, șase firme au anunțat participarea la bursă. În urma acestui eveniment se dorește încadrarea a aproximativ 50 de persoane, ca ucenici.

„Avem 6 firme care vor participa la bursă și speranța noastră este ca în jur de 50 de persoane, respectiv de ucenici, să-și găsească din acest punct de vedere o șansă în cariera pe care și-a gândit-o. Domeniile în care avem ofertă sunt cele ale construcțiilor (din cele 6 sunt cel puțin 3 în construcții), dar avem și operare montaj pe linie automată, respectiv posibilitatea de a lucra în domeniul serviciilor, asta însemnând chiar panificație!”- a spus directorul Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, în prezent, ucenicia se realizează printr-o singură entitate din județ, care are contracte în acest sens cu trei persoane.

Detalii despre bursa pentru ucenicie și despre ucenicia la locul de muncă pot fi aflate accesând http://www.covasna.anofm.ro/.

Ana Ciorici Costache

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail