De la începutul anului și până la finele lunii iunie, la nivelul județului Covasna erau înregistrați peste 2.700 de zilieri.

. .

Potrivit datelor oferite de inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna, Ördög Lajos, de la începutul anului și până la finele lunii iunie, la nivelul județului au fost înregistrați 2.706 zilieri, numărul fiind mai mic față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Mai exact, conform informațiilor oferite de ITM Covasna, în perioada 1 ianuarie- 30 iunie 2015 au fost înregistrați 2.706 zilieri, care au lucrat în total 35.214 zile, iar în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014 au fost înregistrați 3.511 zilieri, care au lucrat, în total 46.984 de zile.

Conform aceleiași surse, din anul 2011 și până în 30 iunie 2015, în județ au fost înregistrați 15.265 zilieri, care au lucrat în total 325.649 zile, în domenii precum: agricultură, silvicultură, manipulare mărfuri, întreținere și curățenie, vânătoare și pescuit.

Cine poate angaja zilieri și cine poate lucra ca zilier?

Inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna, Ördög Lajos, a declarat că zilierii pot fi angajați de către persoana juridică, Persoana fizică autorizată (PFA), Întreprindere Individuală (I.I), Întreprindere Familială (I.F.). Pentru acestea, zilierul desfășoară activități necalificate cu caracter ocazional. Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna, ca zilier poate lucra persoana fizică – cetățean român sau străin – care are capacitate de muncă și care desfășoară activități necalificate cu caracter ocazional, dacă a împlinit cel puțin vârsta de 16 ani. „Între vârsta de 15 – 16 ani pot desfășura activitate de zilieri numai cu acordul părinților sau al reprezentanților legali”, a precizat inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna, Ördög Lajos.

În ceea ce privește salariul pe care un zilier în poate primi, inspectorul șef al ITM Covasna a declarat: „Cuantumul remunerației brute orare stabilite de părți nu poate fi mai mic decât valoarea pe oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Chiar dacă părțile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puțin opt ore de muncă!”

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail