Potrivit Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Covasna, din cele 1735 de persoane care sunt în concediu de creştere şi îngrijire a copilului, un număr de165 de tătici şi-au însuşit acest rol, beneficiind, totodată şi de indemnizaţie de creştere a copilului, conform legii în vigoare.

Din aceleaşi date furnizate de AJPIS Covasna am aflat că taţii sunt cei care se întorc mai repede la serviciu, la ora actuală din cei 258 de părinţi ce au ales să se întoarcă în câmpul muncii înainte de împlinirea a celor doi ani, sunt 145 de taţi şi 113 mame.Părinţii care decid să se întoarcă la muncă mai devreme, primesc din partea statului român un stimulent de inserţie în valoare de 500 de lei lunar.

Conform Legii nr. 166/2012, în funcţie de durata concediului de creştere a copilului pentru care a optat părintele, stimulentul de inserţie se acordă astfel:

1. Părinţii care au optat pentru concediul de creştere a copilului în vârstă de până la 1 an şi obţinvenituri impozabile înainte ca minorul să implinească vârsta de1 an, au dreptul la stimulent de inserţie pentru perioada rămasă până ce copilul împlineşte vârsta de 2 ani.

2. Părinţii care au optat pentru concediul de creştere a copilului în vârstă de până la 2 ani şi obţin venituri supuse impozitării după împlinirea de către minor a vârstei de1 an, au dreptul la stimulent de inserţie pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.

3. În cazul părinţilor ce au în grijă copii cu handicap, stimulentul se acordă oricând părintelui îndreptăţit, pe toată durata timpului, până când minorul împlineşte vârstei de 3 ani.

Salariaţii beneficiari ai stimulentului de inserţie nu pot fi concediaţi

Conform OUG 111 /2010 privind concediul şi indemizaţia lunară pentru creşterea copilului, angajatorului îi este interzis să dispună încetarea contractului de muncă a unui angajat aflat în plata stimulentului de inserţie, dar şi pe o perioadă de 6 luni după revenirea definitivă a acestuia în unitate.Totuşi, interdicţie nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciareori a unui faliment, în condiţiile legii.

Nerespectarea acstor principii de concediere se sacţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.500 de lei, constituind o contravenţie. Dacă angajatul consideră concedierea abuzivă, poate ataca în instanţă decizia angajatorului, acesta din urmă fiind obligat la plata tuturor drepturilor de care a beneficiat salariatul pe perioada cât a fost concediat, plus o despagubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactualizate.

Psihologul Zoor Richard explică ce modificări psihologice au loc în interiorul familiei în momentul în care tatăl decide să intre în concediul de creştere al copilului şi cum poate afecta această schimbare copilul: “Viaţa familiei poate fi afectată în cazul în care tatăl îşi ia concediu parental. Problemele care pot apărea sunt influenţate de motivul pentru care s-a luat aceasta decizie. Cel mai întalnit motiv, este cel al banilor, fiind des întâlnită situaţia cand mama este cea care aduce un venit mai mare în casă, familia nepermiţându-şi ca acesta să lipsească. Un alt motiv întâlnit este dorinţa mamei de a nu-şi abandona cariera. Faptul de lua o pauză poate fi o decizie nepotrivită şi dacă munca barbatului nu necesită foarte multă implicare,  îşi poate susţine soţia în urmarea propriului vis.
Dar ipostaza de a sta acasa, de a presta activităţi ,,feminine” în urma cărora apare rutina, de a accepta faptul că nu el aduce banii în casă, lucruri care sunt în contradicţie cu firea bărbatului, pot genera frustrări.Din această cauză, dacă se va găsi o alternativă acceptabilă, eventual bunicii sau dădaca, pentru a avea grijă de copil, tatăl va simţi nevoia să-şi reia cât mai repede activitatea de dinainte.
Oricât de mult şi-ar da tatăl silinţa să suplinească absenţa mamei, dacă copiii sunt privaţi de prezenţa mamei, mai ales în primele 6 luni de viaţă, există şansa ca aceştia să resimtă emoţional acest aspect. Este bine de ştiut, dacă mama nu poate fi cu copilul în timpul zilei, după programul de muncă să compenseze acest lucru pentru a nu priva copilul de afecţiunea maternă.
Totuşi, nu exista doar dezavantaje în concediul paternal. În urma timpului petrecut alături de copil, se poate construi o relaţie solidă tată-copil, fapt care are o influenţă benefică asupra dezvoltării psihice ale copilului.”

Sunt foarte fericit că mă aflu în această ipostază

Tânărul I. Iulian  este unul dintre cei 150 de tătici din judeţul Covasna care a optat să-şi crească fetiţa, până când  micuţa  va împlini vârsta  de 2 ani. ,, Sunt foarte fericit că mă aflu în această ipostază. Dacă la naşterea primului nostru  copil nu am reuşit să luăm  concediu  de creştere şi îngrijirire a băieţelului, nici eu nici soţia mea, şi numai noi ştim  cum ne-am chinuit să-l creştem,  când s-a născut  Raluca am stabilit, împreună cu soţia mea, că ea se va întoarce la muncă deoarece câştigă mai bine, şi avem rate de plătit, iar eu am optat pentru concediul de 2 ani.  Atât e de plăcut să vezi cum creşte copilul sub ochii tăi, în fiecare zi, să-i prinzi fiecare gest, zâmbet, că nici nu aştept să vină vremea să mă întorc la lucru, deoarece  nu voi mai avea posibilitatea  să mai petrec atât de mult timp alături de cei doi copii ai noştri” ne-a spus Iulian.

**

Dacă aveţi întrebări cu privire la acest subiect, redacţia ziarului „Mesagerul de Covasna” vă stă la dispoziţie. Deoarece dorim să vă fim într-adevăr de folos, ne vom interesa pentru dumneavoastră cu privire la un subiect de interes personal sau profesional, iar răspunsul îl vom publica cât mai curând posibil.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail