Persoanele fizice și juridice mai au la dispoziție doar câteva luni pentru obținerea autorizațiilor de securitate la incendiu.
În cadrul unei conferințe de presă susținută ieri, în prezența prefectului Sebastian Cucu, conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Mihai Viteazul” al județului Covasna a vorbit, printre altele, despre etapele ce trebuie urmate în vederea obținerii avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu, dar și despre instituțiile care necesită aceste documente. Conform datelor furnizate de conducerea ISU Covasna, la nivelul județului nostru, un număr total de 159 de clădiri, dintre care 65 din domeniul învățământului, trebuie să obțină autorizația de securitate la incendiu până la data de 30 iunie. Sebastian Cucu a lansat un apel către reprezentanții instituțiilor, pentru ca aceștia să facă demersurile necesare pentru a intra în legaliate, astfel încât să nu ajungă în situația de a fi sancționați.
„Avem două paliere mai importante, ca să zic așa: în principal, autorizarea clădirilor în care funcționează unități școlare (grădinițe, școli și licee), și desigur, celelalte unități din mediul privat, care de asemenea trebuie să îndeplinească condițiile legale. În ceea ce privește situația unităților școlare, trebuie să spunem că inspectorul șef al ISU Covasna, colonelul Gyorgy Alfons a organizat în urmă cu o lună o întâlnire la care am participat și eu, cu directorii și cu primarii localităților din județ, pentru a stimula derularea mai accelerată a acestor proceduri. (…) Cu titlu general, avem un total de 385 de clădiri în care își desfășoară activitatea unități școlare. Din acestea, sunt autorizate 35, iar 350 sunt fără autorizație, însă foarte important este că dintre aceste 350, 285 nu trebuie să obțină autorizație de securitate incendiu, pentru că au fost construite anterior intrării în vigoare a legii, și nu au suferit modificări. Așadar, rămân 65 de astfel de corpuri de clădire care trebuie autorizate. S-a stabilit de comun acord cu directorii unităților implicate, ca aceștia să vină la Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru a beneficia de toată consilierea de specialitate în realizarea documentațiilor. În unele cazuri s-au făcut pași, în altele mai puțin. Sigur că este vorba și de un efort financiar pe care trebuie să îl suporte bugetele locale, și aici rolul autorităților locale este foarte important. Până la urmă vor trebui rezolvate și aceste aspecte, pentru că din câte știu eu sancțiunile contravenționale sunt foarte mari și nu vrem să se ajungă până acolo, s-ar putea uneori ca acestea să fie mai mari decât costurile realizării documentației.”, a declarat prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu.
Amenzi între 20.000 și 50.000 de lei pentru lipsa autorizațiilor de securitate la incendiu
Potrivit legislației în vigoare, după data de 01 iulie (a.c.), reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență vor putea aplica sancțiuni contravenționale în cazul în care vor constata că instituțiile nu îndeplinesc condițiile legale. Potrivit prevederilor art. 44, cap. V, lit. (b), din Legea nr. 307/2006, privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare, „punerea în funcţiune a construcţiilor şi amenajărilor noi, ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare şi/sau s-a schimbat destinaţia acestora, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu”, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei. Cu toate acestea, conducerea ISU Covasna a menționat că termenul limită stabilit inițial (30 iunie a.c.) ar putea fi prelungit.
„Noi nu percepem nici o taxă, nu întocmim documentații, nu percepem taxe nici pentru avize, nici pentru autorizații, și nici pentru consultări. Multe persoane juridice au apelat la noi pentru consultări, pe care le-am dat fie în scris, fie verbal, în funcție de cum au dorit. (…) Noi am făcut lunar, sau în diferite perioade de timp, adrese către cei care sunt vizați pentru a prezenta documentațiile necesare pentru autorizarea la securitatea la incendiu. De asemenea, pe lângă întâlnirea cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, și cu directorii unităților școlare, am făcut o dezbatere în ceea ce privește modul în care s-ar putea finanța, și ideile pe care le avem noi în cazul acestor documentații, la Consiliul local din Sfântu Gheorghe. A fost o întâlnire cu directorii și conducerea Primăriei. (…) Se pleacă de la bani, noi nu putem să oferim pe tavă niște firme care să întocmească aceste documentații, pentru că nu vrem să intrăm într-un conflict. (…) Este doar un zvon, termenul s-ar putea să se prelungească până pe data de 30 septembrie, dar nu este încă sigur. Până în iunie mai avem încă trei luni de zile, dar așa se zvonește.”, a declarat inspectorul șef al ISU Covasna, colonelul Gyorgy Alfons.
Termenul limită prevăzut în Legea 307/2006, cu modificările și completările ulterioare, pentru obținerea autorizațiilor de securitate la incendiu vizează doar obiectivele care au fost puse deja în funcțiune. Șeful împuternicit al biroului inspecției de prevenire din cadrul ISU Covasna, maior Predicioiu Daniel a explicat, în cadrul conferinței de presă, care este diferența dintre avizul și autorizația de securitate la incendiu: „Avizul este actul emis de către ISU după verificarea de conformitate, cu reglementările tehnice în vigoare, a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, adoptate prin documentația tehnică. Acest aviz de securitate la incendiu se solicită de către persoanele fizice sau juridice care realizează investiții noi sau lucrări de modificare a construcților existente înainte de începerea lucrărilor de investiții. Practic, prin această verificare, dacă acea construcție îndeplinește criteriile stabilite de reglementările tehnice în vigoare, pe domeniul securității la incendiu, se emite avizul. După aceasta, se emite o autorizație de construire și se pot realiza lucrările respective. După efectuarea recepției la terminarea lucrărilor, dar înainte de punerea în funcțiune, trebuie solicitată o autorizație de securitate la incendiu, care se emite tot de către ISU, și care certifică în urma realizării verificărilor în teren și a documentelor (…) îndeplinirea cerințelor esențiale de securitate la incendiu pentru construcții, amenajări și instalații. Practic acesta este firul logic pe domeniul avizării/autorizării pe linia de securitate la incendiu”.
Conducerea ISU Covasna a explicat că nu toate construcțiile au nevoie de avizul și autorizația pentru securitatea la incendiu, acestea fiind stabilite printr-o Hotărâre de Guvern: „În general, necesită autorizare pentru securitatea la incendiu clădirile cu aglomerare de persoane: învățământ, cultură, hoteluri, pensiuni, spitale, baruri și restaurante, sau cluburi, deci acolo unde pot rezulta victime omenești. Se mai dau avize și autorizații și în cazul depozitelor mari, sau a spațiilor comerciale. De exemplu, o casă nu necesită aviz/autorizație, sunt clădiri care nu au suprafața necesară pentru a intra în domeniul Hotărârii de Guvern, deci au o suprafață mai mică”.
Reprezentanții ISU Covasna au precizat că la nivelul județului nostru, cele mai multe clădiri care trebuie să obțină autorizarea pentru securitatea la incendiu desfășoară activități în domeniul învățământului.
„În domeniul alimentației publice avem 16 clădiri, o clădire cu funcții mixte (birouri și alte destinații); trei clădiri cu săli aglomerate; cinci clădiri din domeniul comerțului; patru în domeniul culturii; trei cu destinație de depozitare; cinci pentru îngrijirea sănătății; cinci pentru îngrijirea copiilor instituționalizați și a bătrânilor; 65 în domeniul învățământului; 11 lăcașuri de cult; 19 unități de primire turistică; 17 unități de producție; patru sedii administrative (clădiri de birouri); și o stație publică de distribuție a carburantului. În total sunt 159 de clădiri.”, a declarat maior Predicioiu Daniel.
Gyorgy Alfons a mai explicat că autorizațiile de securitate la incendiu sunt valabile pe toată durata de viață a construcțiilor pentru care au fost acordate, în condițiile în care au fost emise (destinație, număr de utilizatori), și că în situațiile în care aceste documente se pierd, proprietarii trebuie să reia întreaga procedură de autorizare: „Construcția poate să aibă mai mulți proprietari în timp. Noi avizăm și autorizăm construcții, nu firme. (…) Firma poate să fie vândută, iar clădirea să aparțină peste câțiva ani de zile altei firme. În cazul în care clădirea corespunde în continuare scopului pentru care a primit autorizația, documentele rămân valabile, dacă sunt efectuate modificări, automat se modifică tot”.
Anul acesta, în segmentul de avizare/autorizare au fost înregistrate 88 de solicitări. Conform datelor puse la dispoziție de reprezentanții ISU Covasna, pentru securitatea la incendiu au fost emise 15 avize, au existat 9 situații în care solicitările au fost respinse, trei cazuri în care documentația a fost incompletă și 11 cazuri în care solicitanții nu s-au încadrat. De asemenea, au fost emise 7 autorizații de securitate la incendiu, și tot atâtea au fost respinse, în cinci dintre cazuri documentația a fost incompletă, iar în 21 de cazuri au fost emise adrese de neîncadrare.
Ioana Ardeleanu