Peste 15% din populaţia municipiului Sfântu Gheorghe s-a autorecenzat în cele peste trei săptămâni de când a început acest proces, procentul fiind peste media naţională, a declarat joi, primarul Antal Arpad.
Acesta estimează că în prima etapă a recensământului populaţiei, care a început pe 14 martie şi se va desfăşura până pe 15 mai, se vor autorecenza aproape 50% dintre cetăţenii municipiului.
„În acest moment, procentul la nivel naţional este de 11,3% (…), iar în municipiul Sfântu Gheorghe este de 15,6%, deci este peste media naţională. La nivel de judeţ este de 12,7% (…), Institutul Naţional de Statistică estimează că 40% din cei peste 19 milioane de locuitori ai ţării se vor autorecenza până pe 15 mai, noi suntem în acest trend şi cred că vom atinge această ţintă de 40%, poate chiar mai mult”, a declarat Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.
Municipalitatea Sfântu Gheorghe a amenajat 14 puncte de asistenţă unde locuitorii pot solicita sprijin pentru completarea online a formularelor, iar în zilele următoare Primăria va posta, la intrările în scările blocurilor de locuinţe, afişe informative în limbile română şi maghiară, care vor indica cele mai apropiate puncte de asistenţă pentru recensământ.
Primarul Antal Arpad a menţionat că peste tot în lume se colectează astfel de date statistice la anumite intervale de timp şi a îndemnat populaţia să participe la recensământ şi să nu dea crezare fake news-urilor care circulă în spaţiul public legate de scopul acestui demers.
„Ca întotdeauna, sunt fel şi fel de zvonuri, conspiraţii în urma cărora mulţi oameni refuză să completeze chestionarele de recensământ. La mine au ajuns trei tipuri de reacţii (…) , cum că statul face o evaluare pentru a muta refugiaţi în case, că în urma recensământului se va face recrutarea populaţiei pentru un eventual război şi, a treia variantă, că scopul recensământului este de a-i prinde pe cei care stau în chirie fără forme legale. Este important să subliniem că aceste zvonuri nu au nicio legătură cu realitatea, iar scopul recensământului este unul statistic şi este realizat periodic în aproape toate ţările lumii. Datele colectate vor fi folosite doar în scop statistic şi pentru comparaţie, dar şi pentru realizarea de politici publice, calcul de trenduri în ceea ce priveşte demografia şi locuinţele”, a mai spus primarul Antal Arpad.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES