Peste 130 de persoane au fost tratate antirabic în acest an la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe.
Conducerea instituţiei a menţionat că în primele şapte luni din acest an un număr de 182 de persoane care au intrat în contact cu animale suspecte s-au adresat medicilor de la spital, iar 137 dintre acestea au necesitat profilaxie antirabică. Printre ele s-a numărat şi un tânăr care a fost muşcat de un bursuc turbat într-o pădure din apropierea localităţii Zăbala. Anul trecut 269 de persoane au fost vaccinate antirabic.
Şeful secţiei de Boli infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe, dr. Kovacs Istvan a declarat că rabia este o boală incurabilă atât pentru animalele contaminate, cât şi pentru om dacă nu se intervine de urgenţă. Acesta a mai spus că persoanele care sunt muşcate ori zgâriate de animale sălbatice ori de câini şi pisici comunitare nevaccinate antirabic trebuie să se prezinte de urgenţă la medic, dar înainte e recomandabil să spele şi să dezinfecteze rana.
Numărul cazurilor de rabie a crescut în judeţul Covasna, de la începutul acestui an fiind descoperite aproape 15 cazuri la vulpi, un număr dublu faţă de cel înregistrat în ultimii doi ani. Animalele au fost găsite nu doar în pădure, ci şi în jurul unor localităţi din mediul rural, precum Ilieni şi Arcuş, şi chiar şi în municipiul Sfântu Gheorghe, care s-a aflat în carantină timp de o lună după ce a fost descoperită o vulpe turbată în apropierea unei grădiniţe. Oana Mălina Negrea/AGERPRES