Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului, nr. 111/2010, persoanele care au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului pot beneficia de concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani în cazul copilul cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
Din datele puse la dispoziție de reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Covasna, în anul 2016, la nivelul județului Covasna un număr mediu de 1.633 persoane au beneficiat de indemnizații pentru creșterea copilului, cea mai mare sumă acordată cu titlu de indemnizație fiind de 11.098 lei. Totodată, de la începutul acestui an și până la data de 16 martie, în baza de date a Agenției figurau ca beneficiari ai indemnizației de creștere a copilului un număr mediu de 1.666 persoane, cea mai mare sumă acordată până la această dată fiind de 8.665 lei.
„Persoanele care au obținut cele mai mari indemnizații pentru creșterea copilului, în cursul anului trecut și în cursul acestui an, au realizat venituri cu preponderență în cadrul companiilor multinaționale.”, au explicat reprezentanții AJPIS Covasna, în urma unei solicitări transmise de ziarul „Mesagerul de Covasna”.
Potrivit acestora, drepturile reprezentând indemnizația pentru creșterea copilului se acordă pe bază de cerere, însoțită în mod obligatoriu de actele doveditoare prevăzute de Art. 6 din H.G. nr. 52/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare.
Conform informațiilor furnizate de AJPIS Covasna, la nivelul județului Covasna, un număr de opt indemnizații pentru creșterea copilului au fost în valoare de peste 5000 de lei.
Ioana Ardeleanu