Peste 1000 de elevi, de gimnaziu și liceu, de la 18 unități de învățământ din județ, au fost implicați, alături de profesori de științe socio-umane, de procurori și de judecători, la activități de educație juridică, în perioada 5-9 martie.
Activități similare s-au derulat și săptămâna 13-17 noiembrie 2017 („Săptămâna educației juridice”), fiind organizate în baza unui protocol de colaborare încheiat între Ministerul Educației Naționale, Ministerul Justiției, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii și Înalta Curte de Casație și Justiție, a declarat, ieri, inspectorul școlar din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, prof. dr. Victor Sibianu, coordonator al acestor activități de educație juridică.
„În noiembrie s-a desfășurat o <<Săptămână a educației juridice>> și având în vedere faptul că din partea școlilor au fost cerințe să continue acest proiect, în perioada 5 -9 martie, s-a mai derulat încă o Săptămână a educației juridice. <<Săptămâna educației juridice>> s-a organizat în toată țara, nu doar în județul Covasna (…). În județul nostru, acest proiect a avut loc cu implicarea directă a magistraților, avocaților, notarilor, juriștilor.” –a declarat inspectorul Victor Sibianu.
Potrivit acestuia, în activitățile de educație juridică derulate săptămâna trecută, între 5 și 9 martie, s-au implicat patru procurori, trei judecători, un avocat, un notar public și un jurist.
„În săptămâna care a trecut, aceștia au participat în 18 școli din județ, unde au ținut activități directe, interactive, cu elevii. Peste 1000 de elevi din județul nostru, din ciclul gimnazial și din ciclul liceal au avut posibilitatea să se întâlnească în mod direct cu procuori, judecători, notari, avocați, juriști, și eu doresc să mulțumesc public acestor persoane care au derulat aceste activiăți în calitate de voluntar (…).” – a declarat inspectorul școlar Victor Sibianu.
Potrivit acestuia, activitățile vor continua, întrucât încă nu au fost acoperite cerințele de la toate școlile care au anunțat intenția de a participa la acest proiect.
„Unele activități încă vor continua pentru că nu am reușit să acoperim toate școlile care au anunat că doresc o astfel de activitate, așa că și săptămâna aceasta se vor mai derula și pe tot parcursul acestui an școlar, însă activitatea intensă în care au fost implicate atâtea persoane, a fost săptămâna trecută. Intenționăm să avem o discuție comună în care să analizăm feedback-ul, să vedem rezultatele (…).”- a spus inspectorul școlar.
Acesta a participat în fiecare dintre acele zile, la activitățile de educație juridică și a declarat că reacțiile au fost pozitive, atât din partea elevilor, cât și din partea profesorilor implicați și din partea judecătorilor, procurorilor și a celorlalte persoane implicate.
„Procurorii și celelalte persoane implicate, au avut abilitatea de pedagog și în general au mers pe aspectele practice care îi interesează pe elevi. Temele foarte abordate au fost legate de delicvența juvenilă (…). Cei care s-au înscris (pentru a susține activitățile de educație juridică; procurori, judecători, notari – n.r.) au fost și ei încântați, din ceea ce am văzut (…)! După părerea mea, într-adevăr este o activitate și un proiect care merită atenția și care merită să fie continuat.”- a spus inspectorul Victor Sibianu.
Ana Ciorici Costache