Poliţiştii covăsneni au probat anul trecut 103 infracţiuni de corupţie, materializate în 16 dosare penale.

Potrivit bilanţului Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna dat ieri publicităţii, 93 de situaţii au vizat luare şi dare de mită, două trafic de influenţă, şase au vizat infracţiuni conexe actelor de corupţie şi două conflicte de interese. Contravaloarea sumelor şi bunurilor materiale care au făcut obiectul actelor de corupţie s-a cifrat la aproximativ 2 milioane de lei.

Pe linia combaterii evaziunii fiscale, a contrabandei şi a spălării banilor, poliţiştii covăsneni au soluţionat anul trecut 175 lucrări şi cauze penale, din care 33 dosare cu propunere de trimitere în judecată a făptuitorilor. Au fost constatate şi aplicate 98 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 97.500 lei şi confiscate peste 4,8 tone de alcool, 300.000 de fire ţigarete şi circa 150 de kilograme de tutun, 49 maşini de roluit ţigări, precum şi alte bunuri în valoare de aproape 10.000 de lei.

Potrivit bilanţului IPJ, numărul infracţiunilor economico-financiare constatate a crescut cu peste 87%, iar cele de evaziune fiscală cu 26%.

Anul trecut, în judeţul Covasna s-au înregistrat 78 infracţiuni comise cu violenţă în mediul intrafamilial, iar în zece cazuri a fost dispusă începerea urmăririi penale. Au fost sesizate 15 infracţiuni de tâlhărie, iar infracţiunile stradale au crescut de la 107 la 117 fapte în 2012 faţă de anul precedent, din care 86,3% comise în mediul urban şi 13,7% în rural. Ponderea cea mai mare o reprezintă furturile (93,5%), majoritatea din autoturisme.

Numărul sancţiunilor aplicate de poliţişti pentru tăierea ilegală a arborilor a crescut cu aproape 280, ajungând la 864 de cazuri. Au fost aplicate amenzi în valoare de peste 950.000 de lei şi s-au confiscat aproape un milion de metri cubi de material lemnos.

Structurile de Poliţie Rutieră au aplicat anul trecut 25.357 sancţiuni contravenţionale la regimul circulaţiei, cu 3.723 mai multe decât în 2011, dintre care 13.620 sancţiuni în valoare de peste 1,5 milioane de lei pentru nerespectarea regimului legal de viteză şi alte abateri constatate cu aparatura video.

Anul trecut, pe raza judeţului Covasna s-au produs 92 accidente grave, soldate cu 18 morţi, 92 răniţi grav şi 14 răniţi uşor. Principalele cauze generatoare de accidente grave de circulaţie au fost neadaptarea vitezei la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară a pietonilor, oboseala la volan, prezenţa atelajelor pe şosele şi abateri ale bicicliştilor.

La capitolul realizări, IPJ Covasna menţionează operaţionalizarea camerelor pentru monitorizarea traficului rutier în două puncte cu judeţele limitrofe, pe lângă cele opt deja funcţionale, creşterea operativităţii de intervenţie la apelurile primite prin Numărul Unic de Urgenţă 112, reducerea numărului furturilor de cablu de telefonie fixă şi înregistrarea celui mai mic nivel din ţară la criminalitate stradală.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail