Deși până acum cazurile identificate de pestă porcină africană au fost relativ rare, de la semnalarea lor în România, în 2015, boala se poate transforma oricând rapid într-o epizootie care poate decima populațiile de porcine, atât domestice, cât și sălbatice.
Pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă, care din fericire nu afectează și omul, dar are o rată de mortalitate de aproape 100% în cazul porcinelor. În momentul actual nu există nici un fel de tratament pentru această infecție, singurele metode de prevenție fiind menținerea unui nivel ridicat de biosecuritate la ferme.
Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007 – deșeurile alimentare – infectate – provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului și în Federația Rusă, ajungând anul trecut la granița Uniunii Europene – iar în acest an chiar pe teritoriul Comunității. Infecția a fost descoperita pentru prima data în Kenya, o țară situată în est-centrul Africii. (sursa: www.agrobroker.ro)
Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.), această boală se transmite prin contact direct între animalele sănătoase şi cele bolnave sau indirect, prin: hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută; alţi vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala; toate secreţiile, excreţiile, fluidele, ţesuturile provenite de la animalele infectate, bolnave şi moarte, precum şi animale care au supravieţuit îmbolnăvirii şi s-au recuperat.
Din păcate nu există semne specifice care să indice infecția, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Potrivit aceleiași surse, proprietarii de porci trebuie să anunțe de urgență medicul veterinar în momentul în care sesizează la animalele din gospodărie următoarele semne: temperatură a animalului foarte ridicată (40,5 – 42 ◦C) şi stare febrilă; roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului; lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24- 48 de ore înaintea morţii; vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi; mortalitatea ridicată, aproape de 100%, intervenită într-un timp extrem de scurt. Proprietarii de animale, care au suspiciunea că acestea ar fi infectate, trebuie să izoleze imediat animalul bolnav, sau cadavrul de alte animale fără semne de boală şi să îl prezinte medicului veterinar. Aceștia sunt îndemnați de către specialiștii A.N.S.V.S.A. să nu arunce cadavrul animalului în locuri neamenajate.
În cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană, serviciile veterinare vor lua de urgență cele mai drastice măsuri: toţi porcii vor fi ucişi, iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite; toate cadavrele porcilor ucişi vor fi distruse în condiţii de maximă securitate astfel încât să se împiedice orice transmitere a bolii; circulaţia animalelor va fi pusă sub restricţii în perioada evoluţiei bolii, iar animalele din curţile aflate în perimetrul de restricţii vor fi ţinute sub observaţie; exploataţiile infectate vor fi dezinfectate, dezinfectate şi deratizate, primind aprobarea pentru repopulare când condiţiile sunt întrunite.
„Riscul de a ajunge carne contaminată există peste tot în țară, în funcție de bișnițarii care fac comerț ilicit cu carne de porc. Posibilitatea de a ajunge și la noi în județ există, pentru că boala a fost introdusă prin salam și cârnați de porc, de casă, prin vamele cu Ucraina. Recomandăm populației să achiziționeze produse alimentare – carne de porc și porcine vii – numai din locuri autorizate. Din păcate, și la noi în județ, sunt câțiva bișnițari care aduc de peste tot produse și pot introduce aici în orice moment orice boală. Până acum, în județul Covasna nu a fost semnalat nici un caz de pestă porcină africană. În cazul în care se va semnala existența acestei boli, măsurile vor fi din cele mai drastice: întregul efectiv de porci din gospodăria respectivă va fi ucisă și incinerată.” – a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, Dr. Siko-Barabasi Sandor, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Covasna.
De la începutul acestui an, până în prezent, a fost confirmat un singur focar de pestă porcină africană, în localitatea Micula, din județul Satu-Mare, însă autoritățile se află în permanentă alertă, întrucât este foarte dificil de controlat circulația produselor din carne de porc pentru consum propriu, pe teritoriul României.
Deși infecția nu este transmisibilă la om, având în vedere rata extrem de ridicată a mortalității, precum și faptul că până acum nu a fost dezvoltat nici un tratament împotriva pestei porcine africane, scăpată de sub control, aceasta ar putea eradica în foarte scurt timp populații întregi de porcine domestice sau sălbatice deopotrivă. Iar cum românii sunt mari consumatori de carne de porc, acest lucru ar avea, la scară largă, un impact devastator pentru economia națională.
Oana-Mihaela Costache