Primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat recent că doreşte să ofere nevăzătorilor posibilitatea de a beneficia de semafoare cu sonerie şi  marcaje speciale, însă momentan nu cunoaşte ca cineva să fi făcut o astfel de cerere către Primărie în acest sens.

În judeţul Covasna trăiesc peste 700 de nevăzători de toate vârstele şi toate etniile, iar în Sfântu Gheorghe câteva zeci, spre sute de oameni care au nevoie de ajutor pentru a se deplasa în siguranţă la magazin, la bancă ori la serviciu. Din păcate, infrastructura oraşului nu le permite o plimbare în siguranţă, iar dacă nu au nici ajutor din partea familiei sau a unui însoţitor, nu au nicio şansă să iasă pe uşa casei.

Este de ajuns să discuţi o oră cu o astfel de persoană ca să-i înţelegi universul. Lucruri esenţiale pentru aceşti oameni, precum marcajele speciale pentru pistele de biciclişti, treceri de pietoni, ori semafoarele sonore sunt pentru noi de o importanţă poate derizorie. Dar, potrivit primarului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, nimeni nu ar fi cerut vreodată nimic în acest sens.

„Eu vă spun sincer că nici nu s-a solicitat, sau nu am cunoştinţă să se fi solicitat aşa ceva. Eu ştiu că noi dăm sediu pentru Asociaţia Nevăzătorilor, dar nu îmi aduc aminte ca cineva să fi solicitat aşa ceva (…) Nici nu m-am gândit dacă ar trebui sau nu să ne ocupăm de astfel de probleme (…) Eu în acest moment nu aş putea să vă spun cât costă pentru că nu ştiu rezolvarea acestei probleme şi nici nu cunosc cât de important este fenomenul pentru acest oraş. Eu cred că sunt omul care este deschis la orice, dar pentru asta trebuie cineva să vină să spună: atâţia suntem şi avem aceste probleme, iar pentru a putea trăi decent în acest oraş, am avea nevoie de acest tip de ajutor. Nu spun că de pe azi pe mâine se rezolvă, pentru că sigur nu se rezolvă aşa repede, dar pas cu pas, dacă se identifică cele mai importante probleme, atunci cu siguranţă că se pot găsi soluţii. Poate că peste doi ani, dar dacă nu începem acum, nici peste doi ani nu vom avea nimic”, a explicat primarul oraşului.

Una dintre persoanele nevăzătoare cu care am discutat mi-a arătat un exemplu concret prin care statul, nu neapărat autorităţile locale, îi „ignoră”: „Aşa cum există legea prin care toate instituţiile trebuie să aibă rampe pentru cei în scaunele cu rotile, aşa ar trebui să fie o lege prin care semafoarele să aibă sistem de avertizare sonor. Eu ies cu câinele, îi arăt unde trebuie să se oprească, dar animalul trebuie să aibă nişte repere după care să ştie când să se oprească. Dacă ar fi semnal sonor, nu ar mai fi debusolat câinele şi ar putea să mă conducă mai bine”, a spus Katalin, singura proprietară de câine ghid din judeţul nostru. Pe lângă semafoarele nesemnalizate sonor şi pistele de biciclişti pictate doar cu vopsea, nevăzătorii se lovesc de indiferenţa şoferilor. Probabil din neatenţie, lipsă de spaţii de parcare sau reavoinţă, foarte mulţi şoferi parchează autoturismele pe trotuar, făcând drumul impracticabil atât pentru nevăzători, cât şi pentru alte categorii de locuitori cum ar fi mamele cu cărucioare, sau vârstnicii cu cadre de mers.

„Am o empatie extraordinar de mare către cei care au aceste probleme şi chiar îi port pe suflet şi vreau să îi ajut, dar dacă nu ştiu cu ce să îi ajut, nu pot să îi ajut”, a conchis primarul Antal Arpad.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail