Toamna se strâng roadele, de peste an sau ani, simbolul trudei devine bunăstare, împlinire, mulţumire. Aurul ogoarelor se adună în hambare şi se numără bobocii. La şcoala din Brădet-Întorsura Buzăului s-au numărat ,,bobocii de aur”  la începutul toamnei, cei  care acum 50 de ani au terminat cele 7 clase.

          Ca profesoară am participat la cea mai emoţionantă întâlnire cu foşti elevi, cu cei din  primul an la catedră, când aveam puţini ani mai mult ca ei. Au plecat din şcoală copii de14 ani,  şi acum erau cărunţi, pensionari, cu nepoţei. Întreaga atmosferă degaja o căldură, o veselie nespusă,  o bucurie a regăsirii adolescenţei. Se recunoşteau, se apelau pe poreclele din şcoală, pe care le spuneau cu o mare veselie, redevenind iar copii. Au fost scene minunate să vezi copii cărunţi.

            Cuminţi în bănci şi-au derulat cei 50 de ani de la despărţire. Toţi urmaseră diverse trepte de şcoală. Erau mecanici, contabili, tehnicieni, sau cadre didactice, dar toţi relatau marea dragoste şi respect pentru şcoala din Brădet, ,,leagănul devenirii lor” şi pentru dascălii care i-a şcolit, aspect dovedit de prezenţa lor de la mari distanţe chiar şi din S.U A. Venit din America,  fostul elev Niţu  Teodor a făcut o donaţie importantă de mobilier şcolii. Toţi au contribuit la reuşita întâlnirii, în special fosta elevă profesoara Dorina Băilă.

     Atmosfera şcolărească au produs-o foştii profesori, dar şi multe amintiri hazlii.  A fost prezent directorul de atunci, prof. de matematică, Ion Brezoianu, Olimpia Brezoianu prof. de biologie, învăţătoarea Viorica Coltofeanu, Corina Bărăgan Sporea,  prof. de istorie.

        S-au stabilit legături noi, s-au refăcut cele vechi, dar au fost şi multe surprize. Dommnul prof. Ion Brezoianu a apărut ,,ca ecuaţia cu mai multe necunoscute” matematicianul poet, care a citit un poem foştilor discipoli ,,URARE ABSOLVENŢILOR  ŞCOLII  GENERALE  BRĂDET –PROMOŢIA  1963”.

        Atmosfera întâlnirii a fost asigurată de directorul şcolii, domnul prof. Cătălin Bularca şi de alte cadre didactice care au pregătit şi un plăcut program artistic,  în onoare foştilor elevi.

      Ceremonia s-a terminat cu un moment deosebit, înainte de  masa colegială, când foştii elevi încolonaţi au urcat la cimitir şi, cu respect si regrete, au depus coroane de flori la mormântul învăţătoarei Xenia Lunev şi la cel al profesorului Florin Coltofeanu, dirigintele lor, gest ce  denotă valoarea educaţiei primite de la aceşti regretaţi dascăli.

      Aceste frumoase întâlniri arată valoarea şcolii noastre şi a tradiţiei românesti, de comuniune chiar şi peste timp.

Profesor, 

Corina Bărăgan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail