1919 – 1936. Prin ordinul nr. 12903 din 2 septembrie 1919, Resortul Cultelor şi al Instrucţiunii Publice din Consiliul Dirigent a dat o nouă organizare institutelor pedagogice care s-au transformat în şcoli normale cu două cursuri, unul superior şi altul inferior, fiecare cu câte patru ani de studii. Pe această bază, în toamna anului 1919, prefectul judeţului Treiscaune a preluat clădirea în care, peste un an, în septembrie 1920 şi-a deschis cursurile  Şcoala Normală de Învăţătoare „Regina Maria”  din Sf. Gheorghe.

Şcoala românească de învăţătoare într-un „ţinut înstrăinat de vremi” era considerată unul din mijloacele de luptă naţională pentru „realizarea unificării sufleteşti” pentru ca România întregită „să devină un trup şi un suflet revărsat pe ambele părţi ale munţilor Carpaţi. Absolventele şcolii vor trebui să răspândească cât mai multă limbă românească şi tradiţie strămoşească în toate „unghiurile satelor înstrăinate”, să facă operă de cultură naţională pentru „redeşteptarea  simţămintelor”.

În anul şcolar 1922-1923, şcoala a funcţionat cu şapte clase: două clase anul I şi câte o clasă pentru următorii ani şi patru clase de aplicaţii -ciclu primar- pentru pregătirea practicii pedagogice a elevelor ultimelor clase. Numărul elevelor înscrise la această şcoală era apreciabil. Astfel în anul şcolar 1926/1927 erau înscrise 310 eleve, din care 304 eleve de naţionalitate română şi 6 eleve de naţionalitate maghiară. Şcoala dispunea de un laborator de fizică, unul de chimie, unul de ştiinţe naturale şi o bibliotecă care „s-a sporit în 1923 cu circa 400 de volume”. În incinta şcolii se aflau internatul, cantina şi atelierele care asigurau buna funcţionare a instituţiei şcolare.

Conform programei şcolare se studiau următoarele discipline: limba şi literatura română, religia şi morala, ştiinţele pedagogice, somatologia, psihologia, pedagogia, organizarea învăţământului primar, istoria, constituţia, geografia, limbile străine (franceza, germana), matematica, fizica, chimia, igiena, economia (gospodărie), canto, muzică, caligrafia, desen, lucru manual, gimnastică. Elevii şcolii au participat la concursuri şcolare naţionale organizate la Bucureşti de către societatea „Tinerimea română”, la care au obţinut rezultate meritorii, consursul de educaţie fizică organizat la Blaj etc.

Şcoala Normală de învăţătoare „Regina Maria” a desfăşurat de asemenea o bogată „activitate extraşcolară şi propagandă de românizare” mai ales în mediul sătesc. În acest scop s-au organizat conferinţe, „şezători artistice culturale” sub forma unor excursii în localităţile judeţului Treiscaune. Şezătorile erau conduse şi oragnizate de o profesoară a şcolii ajutată de un comitet format din elevele ultimelor clase care trebuiau „să-i iubească pe săteni” şi să fie devotate intereselor culturale ale satelor. Asemenea şezători au avut loc în cursul anului 1923 la Araci, Breţcu, Tg. Secuiesc, Covasna (iar în anii următori la Belin, Lisnău, Baraolt, Bixad ş.a.), fiind deosebit de bine primite de locuitorii aşezărilor respective. În anul 1936, Şcoala Normală de învăţătoare „Regina Maria” a fost  mutată la Tg. Secuiesc. (Roman Brânduşe, Din istoricul Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” Sf. Gheorghe,  în Anuarul Liceului „Mihai Viteazul” Sf. Gheorghe pe anul şcolar 1993 -1994, p. 33 -35)

Dr. Ioan LĂCĂTUŞU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail