Termenul pentru depunerea documentelor justificative care să ateste comercializarea producţiei de lână obţinută de către cei care au aplicat la schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”, a fost prelungit.
În Ședința Guvernului din data de 8 iunie 2018 a fost aprobată o Hotărâre care modifică HG nr.500/2017 privind aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”. Având în vedere că pentru obținerea acestui ajutor de minimis crescătorii trebuie să facă dovada comercializării cantităţii de lână și ținând cont de revitalizarea filierei de comercializare a lânii, care a presupus identificarea centrelor de colectare a lânii funcționale sau a unităților de procesare a lânii, a fost necesară prelungirea perioadei de valorificare a lânii și precum și a celei pentru depunerea documentelor aferente – se arată într-un comunicat de presă emis recent de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Astfel, prin actul normativ aprobat în data de 8 iunie, se reglementează definirea perioadei de cerere, respectiv 1 iulie 2017 – 1 septembrie 2018. În consecință, se prelungește și termenul pentru depunerea documentelor justificative care să ateste comercializarea producţiei de lână obţinute, 1 septembrie fiind termenul limită, au transmis reprezentanții MADR.
Programul de sprijin al oierilor care vor să valorifice lâna a fost accesat și în județul Covasna. Aproximativ 265 de cereri pentru ajutorul de minimis acordat crescătorilor de ovine, pentru comercializarea lânii, au fost înregistrate în cursul anului 2017, în județul Covasna, conform datelor Direcției Județene pentru Agricultură (DAJ).
Pentru a obține sprijinul financiar, solicitanții înregistrați în Registrul unic pentru accesarea programului de susținere a crescătorilor de ovine, pentru comercializarea lânii, au obligația să depună la direcțiile județene pentru agricultură documente justificative care să ateste comercializarea producției de lână obținută: factura/ fila/filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea de lână comercializată, până la termenul limită stipulat în actul normativ adoptat recent, adică până în 1 septembrie (a.c.).
Schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”, prevăzută în Hotărârea de Guvern nr. 500/2017, a fost aprobată în data de 13 iulie, anul trecut, sprijinul fiind acordat crescătorilor de ovine, persoane fizice, care dețin atestat de producător, valabil până la data plății ajutorului de minimis, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, persoane juridice care își desfășoară activitatea în domeniul creșterii ovinelor.
Valoarea sprijinului financiar este de 1 leu/kg pentru lâna comercializată.
În mod corespunzător, prin actul normativ adoptat în 8 iunie, se prelungește și termenul până la care Direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti întocmesc situaţia centralizatoare cu sumele necesare pentru acordarea sprijinului financiar, respectiv până la data de 1 octombrie 2018.
„Programul de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii în țara noastră trebuie să asigure atât sporirea numerică a efectivelor de ovine, dar și creșterea eficienței economice prin valorificareaproduselor obținute. Prin acordarea acestei scheme de minimis se urmărește eficientizarea activității sectorului de creștere a ovinelor, în sensul reducerii pierderilor crescătorilor de ovine. De asemenea, acest ajutor va stimula înființarea centrelor de colectare a lânii, va crea noi locuri de muncă și va stabiliza veniturile crescătorilor de ovine.”, se arată pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Ana Ciorici Costache