Ieri, în staţiunea Covasna, în prezenţa ministrului Mediului şi Pădurilor, Korodi Attila, a oficialităţilor locale şi judeţene, a fost lansată Campania naţională de informare asupra proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi“ în cadrul căreia, la Hotelul Covasna, este în desfăşurare primul atelier de lucru pe această temă. Pentru a afla mai multe informaţii legate de această campanie, am stat de vorbă cu Naiana Milea, director Unitatea de Management a proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”.
Spuneţi-ne, vă rog, ce înseamnă Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi?
Naiana Milea: Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi este un program al cărui obiectiv îl reprezintă reducerea poluării apelor şi a solului prin gestionarea gunoiului de grajd. Mai exact, proiectul prevede amplasarea de platforme colective de colectare şi depozitare a gunoiului din gospodării şi construirea la nivelul gospodăriilor individuale a unor incinte de depozitare, prevăzute cu bazin de colectare a fracţiei lichide. O altă componentă este realizarea a 12 staţii de epurare, ca acţiune demonstrativă pentru colectivităţi, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de igienă. Proiectul prevede şi plantarea de arbori ca perdele forestiere de protecţie pentru prevenirea eroziunii solului. Nu în ultimul rând, în cadrul proiectului se promovează respectarea Codului de bune practici agricole.
În cadrul proiectului, ce rol joacă Campania de promovare a Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu nutrienţi, lansată la Covasna?
Naiana Milea: Campania de promovare şi conştientizare este cea de-a treia componentă a Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi. Scopul Campaniei este de a induce schimbări comportamentale la nivel de individ şi comunitate pentru un control al poluării cu nutrienţi, în scopul reducerii poluării. Campania de promovare se adresează atât autorităţilor locale cât şi fermierilor şi medicilor, educatorilor şi elevilor, pentru ca împreună să conştientizeze riscurile poluării cu nutrienţi şi să găsescă soluţii pentru reducerea acesteia.
Ce gen de activităţi aveţi cuprinse în această campanie?
Naiana Milea: În primul rând doresc să precizez că această Campanie de informare transmite obiectivele acestui proiect şi intenţionează să coopteze autorităţi locale şi lideri de grup pentru atingerea acestor obiective. Astfel, în cadrul campaniei sunt organizate 11 workshopuri în cele 11 Administraţii Regionale Bazinale din România. Experţii de mediu discută cu reprezentanţii autorităţilor locale pentru identificarea metodelor de reducere a poluării. Totodată, se desfăşoară şi seminarii locale în 86 de comune din România, al căror scop este acelaşi ca şi al workshop-urilor, însă mult mai punctual şi aplicat de această dată, la nivel de gospodărie sau fermă. Campania de informare cuprinde şi traininguri pentru profesori, medici şi medici veterinari dar şi copii, în care aceştia sunt familiarizaţi cu scopurile proiectului nostru.
Pentru cei care încă nu ştiu, vă rog să precizaţi care sunt riscurile poluării cu nutrienţi asupra sănătăţii oamenilor?
Naiana Milea: Apa se poate contamina cu agenţi patogeni sau cu nutrienţi în exces. De cele mai multe ori noi toţi contribuim la poluarea apelor, fie aruncând gunoaie în apă, fie folosind îngrăşăminte în exces, fie depozitând greşit gunoiul de grajd. Dintre substanţele chimice, pesticidele, nitraţii şi nitriţii prezintă cel mai mare risc asupra sănătăţii. Poluarea cu nitraţi poate avea consecinţe grave, chiar fatale asupra copiilor mai mici de un an. În organism nitraţii sunt transformaţi în nitriţi, iar nitriţii blochează capacitatea de transport a oxigenului în sânge. Din acest proces rezultă colorarea în albastru a pielii, cunoscută sub numele de boala albastră a sugarilor, cianoză, asfixie şi chiar moartea prin sufocare. Nitraţii şi nitriţii în exces dereglează funcţiile organismului, putând favoriza apariţia cancerului.
Anna-Maria Chiţu