Se apropie sfârșitul de an 2021, marcat de tot felul de crize și de amenințarea valului al cincilea al pandemiei COVID-19, sub semnul amenințătorului Omicron. Și cu toate că sărbătoarea Crăciunului ar trebui să aducă în sufletele oamenilor bucurie și speranță, îngrijorarea pentru ziua de mâine și neliniștea așteptării unei stări de mai bine dispar greu de pe fețele oamenilor, mai ales a celor amărâți și suferinzi.
Fără îndoială, am dori cu toții ca ceva să se schimbe în politica românească și cel puțin în anul 2022 să începem a găsi calea spre lumină, spre lumina încrederii, speranței și înțelepciunii. Din păcate, situația de până acum, la ora de bilanț pe anul în curs, nu s-a dovedit a fi cea mai fericită, după cum arată unul din ultimele sondaje de opinie despre care vom discuta în continuare.
Datele adunate în Sondajul CURS, conform unui articol semnat de redactorul Alexandra Cruceru și publicat în Stiripesurse.ro, 21.12.2021, prezintă o imagine a politicii românești deloc îmbucurătoare dar destul de veridică.
Rezultă, din sondajul amintit, că „79% dintre respondenți sunt de părere că, în România, lucrurile merg într-o direcție greșită”. La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, dumneavoastră cu ce partid ați vota?” răspunsurile s-au dovedit a fi edificatoare: 38% – PSD; 19% – PNL; 13% – AUR; 11% – USR, celelalte 5% și sub 5%. USR scade și AUR urcă, în timp ce atât de blamatul PSD domină, pentru că PNL a dat greș și s-a erodat.
La a doua întrebare: „Câtă încredere aveți în următoarele instituții?” răspunsurile sunt destul de șocante. Primele locuri sunt ocupate de Biserică (64%), Armată (63%) și Pompieri (61%), după care urmează: Primărie (42%), Banca Națională a României (40%) și Mass Media (30%), apoi: Președinție (29%), ONG-uri (21%), iar pe ultimele locuri: Guvern (16%), Partide politice (11%) și Parlament (10%).
Oare nu este șocant faptul că instituțiile supreme în stat, Președinția, Parlamentul și Guvernul să se situeze pe ultimele locuri, referitor la încrederea populației în acestea, în loc să fie în fruntea listei?! Cum e posibil ca Parlamentul să ocupe ultimul loc, cu cea mai puțină încredere (10%) din partea cetățenilor?! Acest lucru ar trebui să dea de gândit celor aflați la Putere! Înseamnă că lucrurile nu merg deloc bine și ceva trebuie schimbat. Până când cei care au nevoie de sprijin în aceste vremuri de criză nu vor începe să trăiască mai bine, percepția populației în instituțiile supreme ale statului nu se va schimba.
Răspunsurile la a treia întrebare: „Câtă încredere aveți în următoarele personalități politice?” par tot dramatice, pentru că nicio personalitate politică nu ajunge la un procentaj de 30%. Pe primele locuri se situează: Marcel Ciolacu (27%), Nicolae Ciucă (22%), Klaus Iohannis (20%), urmați de George Simion (16%), Cristian Diaconescu (16%), Dacian Cioloș (15%) și Traian Băsescu (15%), iar pe ultimele locuri în clasament: Ludovic Orban (14%), Kelemen Hunor (13%) și Florin Cîțu (9%). Dacă doi foști premieri, respectiv Ludovic Orban și Florin Cîțu, au ajuns pe ultimele locuri la încrederea pe care cetățenii o au față de ei, înseamnă că atât timp cât au fost la putere nu și-au făcut datoria cum trebuie, altfel acum s-ar fi situat în prima parte a clasamentului. De fapt, acum ei culeg ce au semănat…
Bineînțeles, chiar dacă sondajele conțin o marjă de eroare, în ansamblu sau în esență însă ele oglindesc adevărul, un adevăr dureros.
Să sperăm totuși că anul care vine, 2022, va aduce și în România schimbarea în bine, vom scăpa de pandemie și ne vom uni eforturile pentru a salva țara de necazuri. Frumoasele sărbători de iarnă ar trebui să fie nu doar un prilej pentru petreceri și voie bună, ci și un dram de meditație, mai ales a celor care conduc destinul României, despre ceea ce urmează să facem în noul an pentru ca în viitor lucrurile să meargă într-o direcție bună. Crăciun fericit!
Mihai Trifoi