Ultimele zile au adus faţă în faţă, într-o atmosferă adesea tensionată, pe de o parte o masă agitată de manifestanţi atât în Capitală, dar şi în marile oraşe ale ţării, care-şi strigă nemulţumirile în stradă şi în pieţe publice, iar pe de alta forţele de ordine, în prim-plan aflându-se jandarmii.
Nu dorim să comentăm, în acest articol, motivele şi evoluţia situaţiei tensionate din România, în acest tumultos ianuarie, ci vrem doar să facem o introducere la prezentarea pe scurt a bilanţului cu care Jandarmeria Covasna a încheiat anul trecut. În paranteză trebuie spus că, deocamdată, în judeţul nostru lucrurile sunt mult mai paşnice ca în restul ţării, neînregistrându-se proteste masive şi acte de violenţă.
Evaluarea activităţii jandarmilor covăsneni
Astfel, pe parcursul lui 2011, lucrătorii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi „Gheorghe Doja” din Covasna au executat peste cinci mii de misiuni. Ei şi-au făcut simţită apariţia discret, dar gata să intervină în cazul apariţiei unor tulburări ale ordinii publice, la un număr de 111 activităţi culturale, religioase şi comemorative, la 60 de întreceri sportive şi 25 manifestaţii de protest. Un volum mare de participări – circa o mie – a implicat prezenţa la instanţele judecătoreşti din competenţa unităţii, 69 la solicitările venite prin Numărul Unic de Urgenţă 112, alte 18 intervenţii la diferite solicitări telefonice ale populaţiei şi numai două în cazul unor situaţii de salvare-evacuare.
Din bogatul bilanţ al jandarmilor covăsneni, pe anul trecut, să mai amintim 78 de însoţiri ale anumitor transporturi speciale, ca şi 473 de activităţi în cooperare cu alte instituţii din zonă cum ar fi I.P.J. Covasna, A.J.V.P.S. Covasna, Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna, D.G.A. Covasna, executorii judecătoreşti, primării locale etc. Să nu omitem nici cele 446 acţiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere, inclusiv peste 50 de operaţiuni cu caracter preventiv desfăşurate în instituţiile de învăţământ.
Un mare număr de acţiuni
Cu privire la menţinerea ordinei şi siguranţei publice, lt.col. Cristian Elly Paliştan, şeful I.J.J. Covasna, ne-a precizat că misiunile s-au executat atât în mediul urban, cât şi rural, iar pentru sporirea eficienţei au avut, adesea, un caracter mixt (patrule alcătuite din poliţişti şi jandarmi), dar şi activităţi executate independent. Cifrele sunt semnificative: 340 de patrule independente şi 726 patrule mixte au acţionat în municipiile Sf. Gheorghe şi Tg. Secuiesc, dar şi în oraşele Întorsura Buzăului, Covasna şi Baraolt; 261 patrule independente şi 932 patrule mixte s-au aflat în misiune în aşezări din mediul rural, 34 acţiuni punctuale au avut loc în perimetrul instituţiilor de învăţământ, precum şi în alte zone de interes operativ. Tototdată, un număr mare de misiuni de menţinere a ordinii publice (277) s-au derulat în localitatea balneară Şugaş Băi şi pe traseele turistice adiacente, iar 207 au vizat numai staţiunea de interes naţional, perla judeţului nostru – oraşul Covasna.
În urma acestor prestaţii 147 persoane au fost sancţionate cu avertisment scris, s-au aplicat 357 sancţiuni contravenţionale. Să menţionăm că s-au constatat o sută de infracţiuni (35 depistate de către jandarmi şi 65 de patrule mixte). Numărul autorilor identificaţi se ridică la 84, iar valoarea bunurilor confiscate se apropie de 12.000 lei.
Apreciere pozitivă
Conducerea Jandarmeriei Române, prezentă recent la Sf. Gheorghe dar şi Prefectura Covasna precum şi alţi factori cu atribuţiuni în acest domeniu, au evidenţiat că activitatea jandarmilor covăsneni, în 2011, a fost una pozitivă. Mesajul adresat tuturor cetăţenilor judeţului, de către comandantul I.J.J. Covasna, este că şi în anul care a început jandarmii vor depune toate eforturile pentru asigurarea unui climat sigur de ordine şi siguranţă publică.
Să nădăjduim că aşa va fi!
Horia C. Deliu