În cadrul acţiunii intitulate „Vine Moş Nicolae”, elevii şi cadrele didactice de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe au primit ieri vizita unui grup de fetiţe de la Mănăstirea Mărcuş.
Din anul 2003, de aproximativ 10 ani de zile, maica stareţă Serafima Comşa de la Mănăstirea Mărcuş are grijă ca o adevărată mamă de câteva fetiţe abandonate de părinţi. În prezent, dânsa îngrijeşte cu multă dragoste, dar şi cu greutăţi, 11 fetiţe cu vârste cuprinse între 2 ani şi jumătate şi 10 ani. „Fetiţele înseamnă totul pentru mine. Acum nu aş mai putea fără ele, fac parte din viaţa mea. Preocuparea mea este acum ca ele să crească frumos, să fie educate, să meargă la şcoală”, ne-a spus maica stareţă Serafima. Aceasta ne-a mărturisit că uneori apar greutăţi financiare.„Noi nu avem sponsori, numai mila lui Dumnezeu. Este destul de complicat, într-un fel, dar când îţi place ceea ce faci, şi când o faci cu dragoste, atunci nu ţi se mai pare greu şi nu pui banii ca fiind problema numărul unu, deşi sunt foarte importanţi şi nu te poţi descurca. Acum vedem şi noi că sunt din ce în ce mai multe cheltuieli, fetiţele au început şcoala, şi o să fie tot mai multe necesităţi, dar mă rog Bunului Dumnezeu să-mi dea sănătate şi să găsim surse de venit, ca să putem să ducem până la capăt”, a explicat maica Serafima.
Dar de suflet de la cadrele didactice şi elevii Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi”
Din dorinţa de a le aduce un zâmbet pe chip în prag de sărbători, cadre didactice şi elevi ai Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe au petrecut câteva ore în compania a opt fetiţe de la Mănăstirea Mărcuş. Drept cadou de Sfântul Nicolae, elevele din clasele a IX-a şi a XI-a de la „Frizer-Coafor”, împreună cu doamnele profesoare de instruire practică, s-au ocupat de coafura copilelor, care au fost foarte încântate de rezultatul final. Acţiunea nu s-a oprit aici. Coafate şi aranjate, micuţele au fost invitate în sala de banqueting a instituţiei, unde le aşteptau şi alte surprize.
Prin „firmele” lor, două clase de elevi au adus zâmbetul pe chipul micuţelor
În cadrul unei aplicaţii practice desfăşurate în cadrul firmei de exerciţiu-firmă virtuală, înfiinţată la nivelul claselor a XI-a şi a XII-a, după principiile de organizare şi funcţionare a unei firme reale, elevii claselor a XII-a C – tehnician în gastronomie – şi a XII-a D – organizator de banqueting – au realizat şi ei un eveniment pentru micuţele musafire de la Mărcuş. Tinerii „întreprinzători” şi-au luat rolul în serios şi au organizat totul în cele mai mici detalii, sub supravegherea atentă a prof. coordonator Carmen Tordai. Mai precis, aceştia s-au ocupat de pregătirea sălii şi a preparatelor culinare pentru bufetul suedez, de aranjarea bufetului suedez, pregătirea torturilor surpriză, şi au conceput evenimentul. Mai mult, elevii au reuşit să-l aducă şi pe Moş Nicolae, care le-a dat sfaturi şi cadouri micuţelor. La rândul lor, fetiţele de la Mărcuş le-au pregătit gazdelor un frumos program artistic.
După încheierea acestei activităţi micuţele au fost invitate în cancelaria şcolii unde, colectivul de cadre didactice le-a oferit încă o serie de cadouri, din contribuţia lor personală.
Astfel de întâlniri s-ar putea desfăşura şi în viitor. Directoarea liceului, doamna prof. Rodica Pârvan, a precizat că se intenţionează ca aceste acţiuni să devină o tradiţie.
În legătură cu acest eveniment, maica stareţă Serafima ne-a spus: „Noi ne bucurăm că îşi mai aduc aminte oamenii de noi. Doamna directoare Rodica Pârvan ne-a sprijinit în toţi anii, de când erau ele (n.r.- fetiţele) mici, a venit la noi în vizită. Acum chiar e o surpriză frumoasă că am fost invitate la liceu, că am avut ocazia să venim aici, la acest eveniment. Este un lucru extraordinar”.
Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe nu se află la prima acţiune de acest gen. În baza unui parteneriat semnat între liceu şi Căminul „Zathureczky Berta” din oraş, în luna martie a acestui an, un grup de eleve din clasa a XI-a F – „Frizer- Coafor”, însoţite de profesoara Constanţa Munteanu, le-au făcut o vizită doamnelor care trăiesc la Cămin, cărora, drept cadou de 8 martie, le-au făcut coafura. De asemenea, anul trecut, în perioada sărbătorilor de iarnă, elevii şi cadrele Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi” i-au vizitat pe elevii de la Şcoala Specială din municipiu.
Ana Alina Costache