Ați ghicit, dragi cititori! Titlul acestui articol este inspirat de valorosul roman Pentru cine bat clopotele al celebrului scriitor american Ernest Hemingway (1899-1961) – romancier, nuvelist și reporter de război – extrem de apreciat pentru scrierile sale, dovadă fiind Premiul Pulitzer, în 1953, și Premiul Nobel pentru Literatură, în 1954. Romanul în discuție, publicat în 1940, prezintă o poveste din timpul Războiului Civil din Spania. Eroul, un tânăr asistent universitar, Robert Jordan, stăpânit de idealism, devine revoluționar și ia parte activă la acel război. Confruntat cu realitatea crudă și scârbit de ororile războiului, în cele din urmă este nevoit să-și reconsidere propriile opinii despre ceea ce înseamnă războiul.

      Revenind la prezentul nostru și privind grozăviile războiului ruso-ucrainean, ne întrebăm oare câți dintre tinerii care s-au dus ori au fost trimiși forțat să lupte în această imensă confruntare inutilă nu-și vor reconsidera opiniile la fel ca acel erou din carte.

Și, desigur, o altă întrebare: Pentru cine vor bate clopotele la sfârșitul luptelor?! Bineînțeles, în primul rând pentru sutele de mii de ființe umane care și-au pierdut sau își vor pierde viața pentru a satisface ambițiile unor scelerați. Și aici nici măcar nu includem celelalte nenumărate victime rămase în viață dar schilodite, inimaginabilele distrugeri materiale și culturale, miile de familii ruinate și milioanele de refugiați. Cine oare va plăti pentru toate acestea?! Sau credeți că răul nu va fi pedepsit? Conform legii universale a cauzei și efectului, cei care au creat cauzele vor suferi consecințele acestora, chiar și cei care acum se cred invincibili și imuni la legile vieții.

Zilele trecute, într-un ziar covăsnean, citeam o cugetare a lui Niccolò Machiavelli: „Cel care, orbit de ambiție, ajungând într-o poziție de la care nu poate urca mai mult, se va prăbuși mai târziu cu totul.” Recunoașteți cumva personajul?! Și atunci „pentru cine vor bate clopotele?”

Fără îndoială, oamenii raționali condamnă războiul. Redăm câteva opinii (sursa: Internet)  ale faimosului om de știință Albert Einstein (1879-1955):

În 1934, exprimându-și opinia despre război și despre rolul media, spunea următoarele: „Oriunde, în cincisprezece zile, o campanie jurnalistică poate incita  populația incapabilă de judecată până la un asemenea grad de nebunie, încât unii oameni sunt gata să se îmbrace ca soldați pentru a ucide și a fi uciși”. În 1923 Einstein accepta invitația de a fi președinte de onoare la Congresul Mondial SAT (Asociația Mondială fără Naționalitate) desfășurat la Kasel, Germania.  Cu această ocazie menționa: „Îmi displace eroismul forțat, violența lipsită de sens și naționalismul debil. Războiul este lucrul cel mai nedemn de stimă. Eu aș prefera să mă las ucis în loc să particip la acest lucru rușinos. Totuși eu cred profund în omenire. Eu știu că acel cancer ar trebui să fie curățat deja de mult timp. Dar înțelepciunea umană este sistematic coruptă. Și vinovații se numesc: școala, presa, lumea negoțului, lumea politică”. Perfect adevărat și, dacă ținem seama de prezentul nostru, când toate aceste aspecte sunt de zeci de ori mai complicate față de acei ani, înțelegem mai bine spusele savantului.

În ultimii ani lumea în care trăim a devenit extrem de complexă și evenimentele de tot felul se succed într-un ritm accelerat față de veacurile trecute, încât oamenii nu mai pot să ducă o viață liniștită în familiile tradiționale ca în vremurile de altădată. Creșterea populațiilor și progresul tehnologic, precum și intensificarea mijloacelor de comunicare între oameni și între popoare, conflictele interstatale, încălzirea globală, noile ideologii, pericolul altor epidemii și al posibilului control al oamenilor de către Inteligența Artificială împing pământenii spre o stare de anxietate generalizată.

Pe fundalul acestor evenimente prezente sau viitoare, amenințarea unui război nuclear, care ar putea distruge în bună parte specia umană și să creeze pe planetă condiții de viață greu de suportat, acum pare a fi cel mai negru scenariu. Războiul acesta trebuie oprit cu orice preț, înainte de a fi prea târziu!

Așadar, pentru cine vor bate clopotele?

     Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail