Mai multe cadre medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe vor participa săptămâna aceasta la programul Pedibus, lansat de autorităţile locale din municipiu cu scopul de a determina cât mai mulţi elevi din clasele primare să meargă pe jos la şcoală.
Pedibus-urile, cum au fost denumite grupurile care se deplasează pe jos (per pedes) la şcoală, pornesc în fiecare dimineaţă din cinci puncte ale oraşului şi preiau de pe traseu copiii aflaţi în staţiile de aşteptare prestabilite.
Fiecare grup este însoţit de cel puţin doi voluntari până la intrarea în şcoală, iar săptămâna aceasta Pedibus-urlle vor fi conduse de cadre medicale.
„În perioada 20-24 septembrie, peste 30 de medici, asistenţi şi infirmiere din aproape toate secţiile spitalului, respectiv Neonatologie, Pediatrie, Bloc Operator, Chirurgie, ATI sau Radiologie, se vor transforma în ‘şoferii’ Pedibus-ului şi îi vor conduce pe copii spre şcoală (…) Suntem mândri de colegii noştri pentru faptul că îşi găsesc timp să se implice şi în astfel de acţiuni de voluntariat, pe lângă îngrijirea şi tratarea pacienţilor din cadrul spitalului nostru”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei.
Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au demarat programul Pedibus în primăvara anului trecut, după ce au constatat că în ultimii ani tot mai mulţi elevi sunt duşi la şcoală cu maşinile de către părinţi, fapt ce afectează independenţa copiilor şi contribuie, în acelaşi timp, la aglomerarea traficului şi la creşterea nivelului de poluare a oraşului.
Coordonatoarea programului, Szekely Kincso, a declarat, pentru AGERPRES, că în perioada 17 mai-26 iunie, cât a funcţionat acest program, între 50 şi 60 de copii au mers pe jos la şcoală şi speră ca numărul lor să crească.
Printre voluntarii care au condus Pedibus-urile în anul şcolar precedent s-au numărat sportivi, actori, consilieri locali, jurnalişti, precum şi reprezentaţi ai unor instituţii publice.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES
* Sursa foto: Spitalul Județean Fogolyán Kristóf / Facebook.com