În ultima perioadă, angajaţii Gărzii de salubritate din Sfântu Gheorghe au împărţit peste 200 de somaţii celor care nu şi-au curăţat trotuarele de gheaţă, însă, cu toate acestea, în unele zone ale oraşului pietonii merg ca pe patinoar.
Accentul s-a pus pe zona centrală a municipiului, motiv pentru care unele străzi au scăpat de vigilenţa organelor de control, care nu i-au tras la răspundere pe cetăţenii mai leneşi. Chiar dacă nu a mai nins de câteva zile, situaţia este cu atât mai gravă cu cât porţiunile rămase necurăţate au devenit suprafeţe destinate exerciţiilor de echilibristică. „Pe cele mai multe dintre trotuarele din oraş stratul de zăpadă s-a transformat în gheţus. În unele cartiere, nici măcar un singur trotuar nu a fost curăţat. Pe alte străzi vezi că la o casă-i curăţat, la cinci nu. Trebuie să facem paşi de melc pe porţiunile necurăţate. Acum e şi mai greu să spargă gheaţa, că e bocnă, dar ar putea măcar să arunce material antiderapant“, ne-a spus un pieton, care mergea cu mare atenţie, să nu cadă.
Cu toate că o hotărâre de Consiliu Local îi obligă pe locuitorii oraşului să îşi cureţe zăpada din faţa blocului, a casei, sau din faţa firmelor ce le deţin, nimeni dintre cei care nu au respectat-o nu a fost sancţionat. Se pare că oamenii s-au obişnuit ca alţii să facă treaba în locul lor, aşa că s-au ferit de frigul de afară şi au aşteptat intervenţia autorităţilor locale sau aşteaptă să se topească gheaţa, de la sine.
Kadar Istvan, directorul Gărzii de salubritate, ne-a spus că au fost date peste 200 de avertismente, atât scrise cât şi verbale, însă oamenii tot nu prea vor să îşi cureţe zăpada deoarece e prea frig. “Cei mai mulţi ne spun că nu pot sparge stratul de gheaţă care s-a făcut bocnă, şi i-am înţeles, au dreptate. Totuşi, o altă variană ar fi să îşi achiziţioneze material derapant. Societatea de salubrizare Tega pune la dipoziţia cetăţenilor pachete mici de clorură de calciu. O doză costă 3,5 lei. Cine vrea să îşi cureţe trotuarul, poate”, a precizat acesta.
Directorul Gărzii de salubritate ne-a spus că în această iarnă nu au dat nicio amendă, deoarece scopul urmărit este acela de a-i determina pe oameni să cureţe trotuarele. „Nu suntem adepţii amenzilor, care oricum nu vor fi plătite pentru că oamenii nu au bani. Acolo unde am dat avertismente, s-a curăţat. E şi foarte frig, şi aşteptăm să se mai încălzească, să vedem dacă atunci oamenii îşi curăţă zăpada. În caz contrar, îi vom amenda”, a spus Kadar Istvan.
Pentru nerespectarea prevederilor acestei hotărâri a Consiliului Local, amenda ajunge până la 150 de lei, pentru persoanele fizice, şi până la 500 de lei, pentru persoanele juridice.
Anna-Maria Chiţu