La nivel central s-au definitivat toate negocierile privind absorbţia Forţei Civice în Partidul Democrat Liberal (PDL) şi negocierile  pentru  fuziunea prin comasare cu Partidul Naţional Liberal (PNL).

La nivelul judeţului Covasna,  liderii PDL au avut o serie de întâlniri şi deplasări comune cu cei din PNL,  în organizaţiile PDL, în reşedinţe comune, care s-au ţinut cu membrii ambelor formaţiuni. Confrom declaraţiilor liderului PDL, Codruţ Opaiţ, urmează ca până în luna septembrie să fie organizate întâlniri cu membrii celor două partide  din fiecare localitate importantă în care sunt organizaţii semnificative.  „Concluziile la care am ajuns sunt că această fuziune, vorbind şi cu omologul meu, domnul Obreja, era necesară în Covasna, cu atât mai mult cu cât neexistând o miză foarte mare politică datorită condiţiilor specifice, era tot interesul nostru în cadrul politicii de dreapta, să avem un mesaj unic, să devenim o singură formaţiune şi să vorbim un singur limbaj”, a declarat Codruţ Opaiţ, preşedintele PDL Covasna.

Într-o conferinţă de presă susţinută săptămâna trecută, preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja a declarat că susţine fuziunea cu PDL, însă va susţine în continuare şi colaborarea cu Partidul Social Democrat (PSD), în interesul comunităţii româneşti din judeţ.

Totuşi, liderul PDL spune că scopul fuziunii şi de-altfel a alianţei PDL-PNL este acela de a opri PSD-ul din exercitarea puterii în scopuri mai mult sau mai puţin în interesul populaţiei: „Mi se pare important ca forţele de dreapta să se unească şi să reprezinte ceva. Până la urmă, raţiunea acestei fuziuni reprezintă încercarea de a opri mersul înainte al PSD-ului, care are tendinţa de a-şi subordona instituţiile statului, şi-acum vedem foarte clar ce s-a întâmplat la CNA. Oameni numiţi şi aserviţi total PSD-ului, ceea ce mi se pare inacceptabil, într-un stat de drept, şi ne-am dori ca lucrurile astea să nu se mai întâmple. În mod garantat noua formaţiune nu va face abuz de putere pentru a-şi subordona instituţiile statului ”, a spus Opaiţ.

Conform Agerpres, Marius Obreja a punctat faptul că atât PDL, cât şi PNL se vor strădui să treacă peste toate neînţelegerile avute, în ciuda faptului că există antipatii de ambele tabere, şi să conlucreze pentru interesul românilor din judeţ. „În plan local vom colabora cu PSD. O să le cer şi consilierilor locali din Sfântu Gheorghe şi celor din Consiliul Judeţean să colaboreze cu PSD. Nu au altă alternativă, trebuie să încetăm cu animozităţile pentru că e un judeţ specific, iar în interesul comunităţii româneşti trebuie să colaborăm. (…) Aşa cum UDMR apără interesele comunităţii maghiare, aşa şi noi trebuie să colaborăm pentru reprezentarea intereselor comunităţii româneşti din acest judeţ, unde românii sunt minoritari”, a spus liderul PNL.
În 2015 va ieşi o sentinţă judecătorească definitivă privind fuziunea celor două partide, urmând ca din acel moment vor putea diverse organizaţii alegeri pentru desemnarea conducerii acestora la nivel de partid unic. Din declaraţiile preşedintelui PDL, şi conflictele care vor apărea pe parcurs, vor fi rezolvate de liderii celor două formaţiuni, împreună, deoarece, aşa cum spune Codruţ Opaiţ, nu se doreşte ca noua formaţiune să pornească pe picior greşit şi să slăbească noul partid, PNL.

Colaborarea cu UDMR va fi în continuare la fel ca şi până acum, pentru că „aceasta este realitatea în care trăim”, conform liderului PDL. “UDMR-ul este principala forţă politică din judeţ. Ca atare, a avea o relaţie proastă cu UDMR nu ne-ar servi nouă, ca şi comunitate românească în judeţul Covasna”, a mai spus Codruţ Opaiţ.

Absorbţia Forţei Civice

Cât despre Forţa Civică (FC), preşedintele PDL a spus că membrii „absorbiţi” ai formaţiunii au fost primiţi în sânul PDL, ca şi colegi, urmând să primească anumite funcţii „proporţional cu scorul pe care l-au obţinut la alegerile europarlamentare de anul acesta”.

La alegerile europarlamentare PDL a obţinut 1600 de voturi, comparativ cu mai noii lor colegi din FC care au strâns de 4 ori mai puţine. „Protocolul naţional prevede o distribuire de 1 la 4 ca funcţii în noua structură. Adică la 4 de-ai noştri, unul de-al lor, ca funcţie de conducere. Nu este o chestie bătută în cuie, pentru că, repet, se va face pe baza scorului obţinut”.

 

Trei partide sub aceeaşi umbrelă”

Cele trei partide care  vor fuziona şi se vor alia vor funcţiona sub aceeaşi deviză, având aceeaşi  culoare politică. Conform liderului PDL, noile culori reprezentative pentru noua formaţiune PNL vor fi albastru şi alb, având ca semn o săgeată şi stelele Uniunii Europene, însă momentan nu s-a stabilit exact cum va arăta sigla.

Întrebat dacă PDL îşi pierde identitatea odată cu acceptarea numelui PNL, Codruţ Opaiţ, liderul PDL Covasna a explicat că partidul pe care îl reprezintă nu îşi va pierde în niciun caz identitatea, deoarece fiecare dintre cele două partide îşi va păstra calitatea juridică pe care o are şi în momentul de faţă. Singurul motiv pentru care PDL a acceptat această denumire a noii formaţiuni a fost acela de a putea face alianţa cu tot partidul liberal, şi nu cu jumătate, aşa cum s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi înainat cererea în această perioadă cu ape tulburi pe care liberalii o traversează. „Noi ne regăsim într-un program, nu într-o denumire. Membrilor noştri avem obligaţia să le explicăm de ce a trebuit să renunţăm la denumirea noastră: a fost o condiţie pusă de PNL, motivată de faptul că având deja probleme interne cu sciziunea cu Tăriceanu şi conducerea partidului, se risca o fragmentare a PNL-ului, în cazul în care îşi schimbau denumirea. Era un simplu motiv ca o mare parte din membrii lor să plece spre Tăriceanu, ceea ce ar fi dus la o fuziune între noi, şi  o parte din PNL. Noi dorim o coeziune cât mai mare a forţelor de dreapta”, a conchis Opaiţ.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail