Conducerea PDL consideră că interesul primordial al judeţului Covasna este de a face parte dintr-o regiune comună cu judeţul Braşov, care este un pol de creştere foarte important ce va influenţa dezvoltarea celorlalte zone învecinate.
Preşedintele PDL Covasna, Codruţ Opaiţ a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că viaţa de zi cu zi a covăsnenilor este strâns legată de Braşov – mulţi fac naveta la muncă, fac afaceri, cumpărături ori pur şi simplu îşi petrec timpul în judeţul învecinat care le oferă mai multe oportunităţi.
Acesta consideră că viziunea liderilor comunităţii maghiare care invocă la nesfârşit criteriul etnic în crearea regiunilor este una obtuză” şi că nu face altceva decât să priveze de dezvoltare economică şi, implicit de un trai mai bun, pe toţi locuitorii judeţului Covasna, indiferent de naţionalitate.
În opinia noastră nu se poate concepe o regiune în care Covasna să nu fie împreună cu judeţul Braşov. Avem foarte multe argumente pentru acest lucru, în primul rând faptul că Braşovul se află la numai o jumătate de oră de Sfântu Gheorghe şi pentru orice cetăţean e mai simplu să ajungă la Braşov ca să îşi rezolve treburile decât la Miercurea Ciuc care se află la dublul distanţei sau la Târgu Mureş, la peste 160 de kilometri (…) Legăturile cu Braşovul sunt foarte, foarte strânse şi din punct de vedere economic, şi social, şi chiar şi istoric (…) Braşovul este un pol de creştere ce nu poate fi ignorat, iar, la felul în care evoluează lucrurile, zona metropolitană se va extinde în curând până aproape de Sfântu Gheorghe”, a spus Codruţ Opaiţ.
Acesta a mai adăugat că nu contestă dreptul membrilor comunităţii maghiare din judeţul Covasna de a-şi păstra legăturile etnice cu cei din judeţele Harghita şi Mureş, însă pentru acest lucru nu este nevoie de o regiune aparte, ci doar de programe comune.
Opaiţ a ţinut să specifice că recenta declaraţie a prim-vicepreşedintelui PDL Covasna, Szoke Barna, care pledează pentru crearea unei regiuni echilibrate din punct de vedere etnic în centrul ţării, în care românii şi maghiarii să deţină procente aproximativ egale, reprezintă o opinie personală şi nu poziţia oficială a organizaţiei, care consideră că principalul criteriu ce trebuie luat în calcul în discuţia despre regionalizare este cel economic.

Oana Mălina Negrea

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail