Liderii Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna vor să organizeze un referendum neoficial pe data de 15 martie 2012, de Ziua maghiarimii, în cadrul căruia să întrebe cetăţenii judeţului dacă sunt de acord cu modificarea limitelor administrative ale acestuia şi cu înfiinţarea unei unităţi administrativ-teritoriale cu denumirea „Ţinutul Secuiesc”.
Miercuri, în cadrul conferinţei de presă, preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef şi-a exprimat nemulţumirea faţă de perspectiva atacării în contencios administrativ de către Prefectura Covasna a hotărârii adoptate luna trecută de Consiliul Judeţean privind organizarea unui referendum oficial pe această temă.
„Noi am sperat că prefectul Gyorgy Ervin, care este maghiar, nu va ataca hotărârea în instanţă şi va lăsa liber pentru organizarea referendumului. Noi aşa înţelegem, că de aia a susţinut UDMR numirea unui prefect maghiar în Covasna ca să apere interesele comunităţii maghiare (…) Dacă nu vom putea organiza oficial acest referendum, atunci nu excludem posibilitatea de a organiza unul neoficial anul viitor, pe 15 martie”, a declarat Kulcsar Terza Jozsef.
Înainte de a face acest pas, liderii PCM vor propune Consiliului Judeţean să revoce hotărârea, să corecteze acele nereguli constatate de Prefectură şi să o repună pe ordinea de zi pentru aprobare. Preşedintele Consiliului, Tamas Sandor a propus deja ca hotărârea să nu fie revocată, iar instanţa să dea verdictul final.
Consiliul Judeţean a aprobat la sfârşitul lunii trecute, cu majoritatea voturilor reprezentanţilor UDMR şi ai PCM, dar cu opoziţia Alianţei Româneşti, organizarea unui referendum pe data de 11 martie 2012 în cadrul căruia cetăţenii să fie întrebaţi dacă sunt de acord cu modificarea graniţelor judeţului şi cu înfiinţarea unei noi unităţi administrativ-teritoriale, respectiv „Ţinutul Secuiesc”, care să cuprindă judeţele Covasna, Harghita şi o parte din Mureş, locuite preponderent de maghiari.
Prefectura Covasna a cerut revocarea hotărârii pe considerentul că prezintă atât vicii de fond, cât şi de formă, avertizând că în caz contrar o va ataca în contencios administrativ.
Prefectul Gyorgy Ervin a declarat că etnia nu reprezintă un criteriu pentru neatacarea în instanţă a hotărârilor nelegale şi că el, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, îşi va face datoria şi va veghea la respectarea legalităţii. Prefectul a mai spus că un referendum neoficial nu are valoare juridică.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES