Partidul Civic Maghiar vrea ca pe data de 11 martie 2012 să se organizeze referendumuri pentru înfiinţarea “Ţinutului Secuiesc” nu doar în Covasna, ci şi în judeţele Harghita şi Mureş.
Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că adoptarea de către Consiliul Judeţean Covasna a hotărârii de organizare a unui referendum local pentru modificarea graniţelor judeţului şi înfiinţarea unei unităţi administrativ-teritoriale cu denumirea „Ţinutul Secuiesc” reprezintă un succes şi un pas înainte spre autonomie, motiv pentru care reprezentanţii formaţiunii vor propune autorităţilor din judeţele Harghita şi Mureş să adopte hotărâri similare.
Acesta şi-a exprimat speranţa că prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin nu va împiedica organizarea referendumului prin atacarea hotărârii în contencios administrativ, menţionând că în calitate de maghiar are obligaţia morală de a sprijini acest demers.
Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, reunit luni în şedinţă ordinară, a decis să organizeze pe data de 11 martie 2012 un referendum prin care să consulte populaţia judeţului în legătură cu modificarea limitelor administrativ teritoriale ale acestuia şi înfiinţarea unei noi structuri administrative cu denumirea „Ţinutul Secuiesc – Székelyföld”. Proiectul a fost iniţiat consilierii PCM, care şi-au motivat demersul prin dreptul comunităţii locale de a decide asupra viitorului ei, inclusiv în chestiuni ce ţin de reorganizarea administrativ-teritorială, şi îmbunătăţit de reprezentanţii UDMR.
Hotărârea a fost adoptată cu majoritatea voturilor consilierilor maghiari din cadrul UDMR şi ai PCM, dar reprezentanţii Alianţei Româneşti, formată din consilieri PNL, PSD, PDL şi PRM, au refuzat să ia parte la vot pe considerentul că nu vor să fie părtaşi la încălcarea premeditată a legii.
Concret, cetăţenii judeţului Covasna vor fi chemaţi pe data de 11 martie 2012 să răspundă cu DA sau NU la întrebările: „Sunteţi de acord cu modificarea delimitării teritoriale a judeţului Covasna conform anexei?” şi „Sunteţi de acord cu înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale cu denumirea «Ţinutul Secuiesc- Székelyföld» şi cu faptul că judeţul Covasna cu modificările de la punctul 1 să facă parte din această unitate administrativ-teritorială?”.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES