Conducerea filialei Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna consideră că UDMR nu trebuie să promoveze un alt proiect legislativ pentru autonomia „Ţinutului secuiesc”, adică a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, ci să-l susţină pe cel elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), care a fost înaintat Parlamentului României în anul 2005.
Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că elaborarea şi promovarea unui nou statut de autonomie nu reprezintă altceva decât „o pierdere de vreme”, lucru ce confirmă, în viziunea sa, faptul că UDMR nu este cu adevărat interesată de împlinirea acestui deziderat al comunităţii maghiare. Potrivit liderului PCM, UDMR ar putea aduce modificări proiectului CNS dacă îl consideră „prăfuit”, după care ar trebui să îl prezinte cât mai urgent legislativului.
„La congresul UDMR de la Miercurea Ciuc s-a declarat că Uniunea va înainta Parlamentului un proiect pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, dar noi ştim că în aproape 25 de ani UDMR nu a fost în stare să facă acest pas şi noi credem că se trage de timp (…) Există un proiect legislativ adoptat de Consiliul Naţional Secuiesc, care poate fi modificat dacă e prăfuit, dar există, şi el trebuie înaintat cât mai repede. Nu e timp ca UDMR să lucreze pentru un alt proiect”, a spus liderul PCM.
Proiectul de lege elaborat de CNS a fost înaintat Parlamentului României în anul 2005, la cererea Consiliului, de către deputatul Becsek Garda Dezso şi senatorul Sogor Csaba. Proiectul a fost respins fără dezbatere pe 12 decembrie 2005 de către Camera Deputaţilor, iar pe 25 septembrie 2012 de către Senat, în baza avizelor Consiliului Legislativ şi a comisiilor de specialitate.
La Congresul UDMR desfăşurat săptămâna trecută la Miercurea Ciuc, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a declarat că Uniunea intenţionează să înainteze Parlamentului României un statut de autonomie, menţionând în context că Secuimea vrea să devină o regiune de sine-stătătoare, limba maghiară să devină limbă oficială în regiune, în instituţiile publice să se respecte principiul proporţionalităţii etnice şi, de asemenea, să se respecte simbolurile comunităţii maghiare.
„Nu ne facem iluzii că încercările noastre vor fi acceptate de legislativul român, (…) dar nu putem aştepta miracolul cu braţele în sân”, a spus Antal Arpad.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES