Deşi temperaturile din această toamnă sunt destul de ridicate, diferenţa dintre cele de zi şi cele de noapte fac ca răceala, gripa sau virozele respiratorii «să ne dea târcoale».
Pentru tratarea acestora, medicii recomandă pacienţilor să nu folosească antibioticele, deoarece acestea provoacă scăderea imunităţii. Ca urmare, pentru a evita să ne îmbolnăvim de gripă, medicii ne recomandă să ne vaccinăm şi să nu stăm în frig şi umezeală – principalii factori care ne scad imunitatea. Este indicat să apelăm la vitamine, dar şi la remedii „băbeşti” cum ar fi ceaiurile sau gemul de măceşe.
Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Ágoston László, ne-a spus că la nivelul judeţului Covasna, până în mometul de faţă nu s-au înregistrat creşteri ale îmbolnăvirilor cu virozele de sezon. Acesta este de părere că, „în mare parte, contactarea virozelor se datorează neglijenţei oamenilor, care nu ţin cont de faptul că vara a trecut, şi continuă să se îmbrace neadecvat pentru condiţiile meteo din această perioadă”.
Cu privire la campania de vaccinare anti-gripală a persoanelor care prezintă risc major de îmbolnăvire, Ágoston László recomandă ca vaccinarea să se practice în sezonul preepidemic, adică în perioada 1 octombrie – 31 decembrie. Vaccinarea antigripală este recomandată oricărei persoane care doreşte să evite infecţia gripală şi este contraindicată doar persoanelor care sunt alergice la produse avicole cum ar fi ouăle sau carnea de pasăre. De asemenea, vaccinul antigripal este contraindicat şi în caz de stare febrilă sau infecţii acute.
Directorul DSP Covasna a mai adăugat că este foarte important ca să opteze pentru vaccinare personalul medical sau infirmierii care au contact permanent cu bolnavii, adulţii şi copiii cu probleme cardiace sau pulmonare, adulţii şi copiii cu diabet, persoanele cu probleme renale, anemie sau sistem imuno-deficitar, femeile însărcinate cu risc crescut pe durata sarcinii şi persoanele peste 65 de ani, deorece acestea sunt mult mai sensibile la viruşi şi favorizează trasmiterea lor.
Ágoston László a precizat că DSP Covasna monitorizează circulaţia virusului gripal începând cu data de 1 octombrie a.c, prin raportarea cazurilor de gripă şi afecţiuni clinice compatibile cu gripa sau infecţii respiratorii, de către cabinetele medicale familiale din judeţ.
Anna-Maria Chiţu