Patru organizații non-guvernamentale, membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, s-au alăturat campaniei de strângere de fonduri în vederea achiziționării de costume populare, pentru elevii de la secția română din Ozun.

Campania, lansată în august, se va desfășura până la sfârșitul acestei luni așa încât, în 1 octombrie, costumele să ajungă la destinatari. Astfel de acțiuni sunt programate și în alte localități din județ și, probabil și din Harghita, în cursul acestui an și al anului viitor și au drept scop „întărirea identității naționale a românilor din cele două județe”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”, președintele Asociației „Calea Neamului”, medicul Mihai Tîrnoveanu.

„În zona Baraolt, Vârghiș, Doboșeni, Herculian o campanie similară va avea loc la începutul lunii noiembrie, dar vom reveni cu detalii. Până atunci, pentru copiii ce țin icoane-n brațe, pentru străbunicii lor care-au clădit biserici, pentru românii din Ozun, județul Covasna, patru organizații ale Forumului Civic al Românilor din Covasna și Harghita se unesc în acțiune!” – a declarat inițiatorul campaniei.

Vor fi pregătite costume populare și pachete cu alimente

Astfel, Asociațiunea „Astra”-Despărțământul Covasna-Harghita, coordonată în județul Covasna de Maria Crețu-Graur, asociația de tineret „GRIT” din Voinești – Covasna condusă de Florentina Teacă, Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, a cărei președinte este prof. ing. Maria Peligrad și Asociația „Calea Neamului” din Brașov – condusă de Mihai Tîrnoveanu își unesc forțele în acțiunea de la Ozun care va avea loc în data de 1 octombrie, de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului. Cele patru organizații dau astfel un semnal de unitate românească în acțiune.

„Activitatea de la Ozun are următoarele obiective: dăruirea de costume naționale și cadouri celor 25 de copii care vin la biserica ortodoxă din localitate păstorită de părintele Mihai și oficierea unui parastas în memoria ctitorilor bisericii, prilej cu care, sătenii ortodocși vor primi pachete cu alimente de bază.  Sunt sigur că această acțiune de la Ozun va fi un prim pas spre un demers mai amplu, în care organizațiile membre ale Forumului vor iesi ÎMPREUNĂ în mijlocul poporului român, dând astfel încă o dată dovadă că lupta pentru identitatea românească nu a încetat niciodată și că este gata să capete noi valențe. Am fost împreună la București pe 10 iunie pentru a afirma identitatea națională a românilor din Covasna si Harghita în Capitala țării, vom merge împreună la Ozun și oriunde va fi nevoie de noi. Cu Dumnezeu și steagul tricolor înainte, pentru România!” – a conchis medicul Mihai Tîrnoveanu.

Potrivit acestuia, campania a fost primită foarte bine, persoane din țară, dar și din diaspora, implicându-se în ducerea acesteia la îndeplinire. Cei care doresc să susțină inițiativa Asociației „Calea Neamului” pot face donații în bani.  Fondurile se strâng în cont BRD: RO 62BRDE080SV52855930800, Asociația „Calea Neamului” (pentru euro se adaugă la cont, SWIFT BRDEROBU și adresa băncii: Poienelor, nr. 2, bl. 211, Brașov).

Până în prezent, prin campaniile sale, Asociația „Calea Neamului” a dăruit în jur de 200 de costume naționale românilor din județul Covasna (din localitățile Târgu Secuiesc, Brețcu, Ojdula, Mărtănuș) și din județul Harghita (din localitatea Doboi).

Asociația s-a înființat la începutul lunii octombrie 2016, însă activitatea reprezentanților acesteia era cunoscută sub denumirea „Români pentru români”.

Grupul „Români pentru români”, format din intelectuali din Brașov și Țara Făgărașului, s-a constituit în decembrie 2014, de Sfântul Nicolae, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioan Selejan – actual Mitropolit al Banatului, inițiativele continuând cu binecuvântarea Preasfințitului Andrei Moldovan, actualul Episcop al Covasnei și Harghitei.

Scopul Asociației constă în sprijinirea românilor din județele Covasna şi Harghita.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail