Au îndrăgit florile de când se știu și au ales să trăiască printre ele. În urmă cu peste 20 de ani, soții Módi-Gedő din Sfântu Gheorghe au deschis o florărie în municipiu. De atunci, cei doi  au pregătit o mulțime de aranjamente florale, fiind astfel alături de oamenii care au ales să își exprime sentimentele prin intermediul florilor, în momentele frumoase din viață, dar și în cele triste. Astăzi, distanța nu mai este o problemă. Persoane din județ, din zone apropiate, dar și din străinătate apelează la serviciile florăriei celor doi soți.

Soții Módi-Gedő își trăiesc viața înconjurați de o mulțime de flori. Își încarcă sufletul cu frumusețea lor, apoi le mângâie cu privirea, le sortează cu grijă și pregătesc buchete, cu multă migală, având grijă ca în fiecare aranjament să pună bucuria pe care ei au primit-o de la acestea.

Au iubit mereu florile, însă au decis să se dedice acestora în urmă cu aproximativ 22 de ani, astfel că în anul 1993, au deschis o florărie, la Sfântu Gheorghe. Ulterior, au mai deschis o florărie, tot în municipiu. Domnul Módi-Gedő András a moștenit această pasiune de la părinți, învățând să realizeze coroane de la tatăl său.

Primul buchet de mireasă realizat a fost pentru propria-i mireasă

Primul buchet pe care l-a realizat, a fost chiar pentru soția lui: „Primul buchet de mireasă pe care l-am făcut a fost pentru soția mea”, a mărturisit domnul Módi-Gedő András.

„A fost cel mai frumos buchet de mireasă. Cu un an înaintea căsătoriei noastre s-a căsătorit prințesa Diana și am spus că eu vreau buchet ca al ei. O oră a întârziat mirele meu la nuntă, pentru ca buchetul de mireasă să fie așa cum am vrut”, ne-a povestit soția, Módi-Gedő Cecilia.

Aceasta a mărturisit că i-au plăcut mereu florile.  „ (…). Pasiunea pentru flori…. s-a născut cu mine, a crescut cu mine (…). Am crescut în Mediaș și acolo, la sași, e o cultură a florilor. Acolo se făceau coroane pe care se puneau imortele, și când am început noi activitatea, făceam coroane din acestea. Noi  am adus imortelele la Sfântu Gheorghe”,  a continuat.

Bucurie, libertate, remediu împotriva stresului”…

Doamna Cecilia ne-a spus că florile reprezintă pentru ea un „balsam” sufletesc, pe care este bucuroasă să îl împartă cu cei din jur:

„Iubesc toate florile! Florile reprezintă pentru mine bucurie, libertate, un remediu împotriva stresului, terapie (…). De multe ori, stau în florărie și mă uit la flori ca să îmi încarc sufletul cu bucuria adusă de ele. S-a întâmplat să îi văd pe oameni trecând îngândurați prin fața florăriei noastre, sau părând supărați, și să îi întreb: <<Vreți să vă încărcați puțin cu bucurie? Ei mi-au răspuns că da, iar eu le –am spus: <<Poftiți înăuntru!>> Avem mulți clienți deja care vin în florărie, se uită la flori și își încarcă sufletul cu bucuria de la ele”, a mai spus doamna Módi-Gedő Cecilia.

Consilierea clienților, foarte importantă

 Florăria „Mody”, oferă produse și aranjamente potrivite pentru diverse sărbători: nunți, botezuri, aniversări, dar și pentru alte evenimente, clienții fiind, în general, persoane cu venituri medii, ne-au spus soții Módi-Gedő.

„Avem clienți fideli, care vin de acum 22 de ani. Mă bucur că au încredere în noi. (…)  Avem prețuri variate, pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele (…). Oferim varietate, ne adaptăm la cerințele clienților”, au spus aceștia.

 Respectul față de clienți este pe primul plan, au spus cei doi. De aceea, foarte importantă este și consilierea.

„Într-o florărie, să oferi consiliere clientului este foarte important (…). Sunt multe detalii de care trebuie ținut cont când pregătești un aranjament și trebuie să discuți cu clientul, să îl ajuți, pentru ca la momentul important din viața lui să aibă un buchet, un aranjament potrivit. De exemplu, pe mirese trebuie să le întrebi ce rochie au … Încercăm să descoperim cam ce i s-ar potrivi clientului, pentru a reuși să realizăm aranjamentul pe care și-l dorește, pentru ca produsul pe care îl oferim să fie de calitate și să fie și cu bun gust”, a explicat doamna Cecilia.

Foarte importantă este informarea, pregătirea continuă, a mai spus aceasta: „Tot timpul ești tentat să inventezi ceva, să faci ceva nou, dar trebuie mereu să te documentezi, să fii deschis, să te uiți și pe internet. Când călătorim, eu în primul rând caut să mă uit la florării, la flori, la aranjamente”, a mai spus Módi-Gedő Cecilia.

Durata realizării unui buchet variază în funcție de complexitatea acestuia

„Trebuie în primul rând să ne imaginăm buchetul și este nevoie de timp și pentru a te gândi ce flori să folosești și cum trebuie să le aranjezi”, ne-a spus Módi-Gedő András. Realizează buchetele cu multă migală, mărturisește soția sa:

„ (N.r. –Soțul) Este foarte minuțios, se concentrează foarte bine și sigur reușește să realizeze aranjamentul așa cum și-a propus (…). Putem face orice ni se cere. Oamenii au diferite gusturi și trebuie să le faci pe plac și să te implici pentru ca produsul să fie perfect (…). Atât de mult ne bucurăm când vedem că omului îi place buchetul… cu bucuria aceasta ne încărcăm, cu bucuria aceasta trăim”, a spus Módi-Gedő Cecilia.

Sonerie de…urgență, sau comenzi prin telefon

Activitatea celor doi soți nu este ușoară.  O zi de muncă începe dimineața, uneori foarte, foarte devreme, și se sfârșește câteodată după miezul nopții.  Și asta deoarece, dacă cineva are nevoie urgent de o coroană sau de un buchet, poate apela la florăria „Mody”, în afara programului acesteia:

„Avem o sonerie deasupra ușii de la intrarea în florărie. Dacă vine cineva, până la ora 00.00,  îl servim cu flori, în cazuri de urgență. Se poate întâmpla să ajungă târziu în noapte sau foarte devreme dimineața,  oameni în oraș, din alte județe, sau să vină din străinătate, și să nu găsească florărie deschisă… Astfel, dacă cineva are o urgență poate suna la soneria noastră și noi putem pregăti buchetul până la miezul nopții sau dimineața, mai devreme, decât de obicei. Nu sunt multe, multe cazuri, însă…dacă are nevoie cineva urgent de un buchet sau de o coroană, poate suna la sonerie, sau la telefon și noi le răspundem cu drag. (….) ”, a spus Módi-Gedő Cecilia.

Livrări la domiciliu, în județ

Buchetele care ajung în casele covăsnenilor, poartă uneori mesaje venite de la zeci, sute sau mii de kilometri. Chiar și persoane din alte localități sau din străinătate pot apela, telefonic, sau prin intermediul internetului, la florăria „Mody”, dacă doresc să facă o surpriză cuiva din județul Covasna. Cei doi soți colaborează și cu o firmă din București, în ceea ce privește livrările.

. .

„Facem livrări în tot județul (…). Ne pot găsi și persoane din alte localități sau chiar din străinătate. Și din America am avut comenzi”, a spus doamna Cecilia.

Trandafirul, preferatul covăsnenilor?

În ceea ce privește preferințele covăsnenilor, soții Módi-Gedő ne-au spus că, în general, cei care trec pragul florăriei aleg buchetele de trandafiri, iar în luna februarie, foarte căutați sunt trandafirii roșii.

„Trandafirul e <<regele>>,  dar se caută și buchetele cu crin imperial și doi trandafiri, orhideele, iar la sfârșit de an școlar, gerbera este foarte căutată și iubită. În această perioadă, în februarie când se marchează <<Ziua îndrăgostiților>>, dar și <<Dragobetele>>, se caută în special trandafirii roșii”, ne-a spus Módi-Gedő Cecilia. Aceasta a precizat că dacă există marfă nevândută, nu se pierde, nu se aruncă. Florile se usucă și sunt refolosite în diverse aranjamente.

Sfaturi …

Și pentru a ne putea bucura cât mai mult de florile și de buchetele pe care le-am cumpărat sau le-am primit, Módi-Gedő Cecilia, ne-a oferit câteva sfaturi. Spre exemplu, gerbera este bine să fie susținută cu sârmă, pentru a rezista. Această floare, însă, nu poate fi uscată.

„Gerbera are tulpina moale și aproape goală. În momentul  în care ajunge la căldură, în casă, are tendința să își lase „capul” în jos. Ca să reziste cât mai mult, este bine să fie susținută floarea cu sârmă. Și trandafirul este  bine să fie susținut cu sârmă, deoarece acesta nu poate absorbi apă multă. Astfel, ca să reziste un buchet de trandafiri, e bine să îl legăm cu sârmă și să îl dăm cu lac de păr, pentru că apoi se usucă și rămâne frumos”, ne-a spus doamna Módi-Gedő Cecilia.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail