Pasiunea lui Mihail Lazăr pentru fotbal  a început în urmă cu 31 de ani. A fost arbitru, jucător, apoi antrenor. În urmă cu 13 ani, împreună cu câțiva prieteni, Mihail Lazăr a înființat, la Sfântu Gheorghe, Asociația Club Sportiv „Atletico Steaua”, din care fac parte, în prezent, 55 de copii.

Despre activitatea sa în domeniul sportului, despre realizări și planuri, Mihail Lazăr a vorbit în cadrul unui interviu pe care ni l-a acordat.

 

  • Stimate domnule Lazăr, cum a fost anul 2017 pentru AS „Atletico Steaua”, care sunt rezultatele cele mai importante pe care le-a obținut anul acesta „Atletico Steaua”?
  • A fost un an destul de bun, cred eu, datorită faptului că am terminat cu grupa H 2009 pe locul II în campionatul judeţean 2017-2018 şi l-am avut şi pe golgheterul competiţiei, pe Ipătioaei Mihai David, cu 21 de goluri. Cu grupa 2005 am intrat în Play-off.

În luna aprilie am reuşit să organizăm a patra ediţiei a „Cupei Ştefan Miu”, unde invitat de onoare, ca în fiecare an, l-am avut pe Miodrag  Belodedici, dublu căştigător al Cupei Campionilor Europeni. Competiţia a avut mai multe categorii de vârstă, unde „Atletico Steaua”,  la grupa 2005 a câştigat finala la 7 metri, împotriva echipei  C.S.S.Odorheiu Secuiesc, iar golgheter a fost Oţel Rareş, cu 7 goluri. La categoria 2006, finala a fost adjudecată tot de „Atletico Steaua”, care în finală a întâlnit echipa „Sport For All” – Covasna, golgheterul turneului fiind Ruzsa Leo, cu 5 goluri şi cel mai bun portar, Simon Krisztian. La categoria 2007, „Atletico Steaua” a obținut locul I, cel mai bun jucător fiind Gergely Alpar, cu 7 goluri, şi cel mai bun portar, Simon Krisztian. La categoria 2008, am terminat pe locul III după „Sepsi Osk” şi „Sport For All”- Covasna. La 2009-2010, am terminat tot pe locul III, după „Bucegi Râşnov I şi II”, cel mai bun portar fiind Buzatu Victor. A fost un turneu reuşit din toate punctele de vedere, atât organizatoric, cât şi competiţional. A urmat „Cupa Secuilor”, în luna iunie, unde echipa a mers destul de bine. La categoria D-2005  a obținut locul IV; la Categoria  H-I 2010-2011- locul II, cel mai bun jucător al turneului fiind Vrabie Matei; la categoria E-2007- locul II, golgheter fiind Gergely Alpar,  cu 6 goluri, iar la categoria F-2008-2009 –locul II, cel mai bun jucător fiind Szabo Patrik.

În luna martie am transferat 7 jucători la „Sepsi Osk” pentru a juca la „Juniorii Republicani”, un jucător la FC Braşov şi altul, la „CFR CLUJ”, jucător care a şi ajuns în lotul naţional al României, pe vremea când juca la clubul nostru.

  • Vă rog să ne amintiți când și cum s-a înființat A.S. „Atletico Steaua”!
  • Clubul a fost înfinţat în anul 2004, la iniţiativa mea şi a unor prieteni care doreau să facem ceva pentru noi şi copiii noştri (…).
  • Câți copii fac parte din Asociație și pe ce categorii de vârstă sunt împărțiți?
  • Acum sunt în jur de 55 de copii, împărţiţi în 5 categorii de vârstă, unii dintre ei jucând la mai multe categorii.
  • Ce activități are Asociația planificate pentru perioada de vară?
  • În această vară avem planificat un cantonament de 5-6 zile cu toate grupele de copii, după care continuăm să pregătim copiii pentru începutul sezonului competiţional care va avea loc la sfârşitul lunii august, în judeţul Braşov, unde aş dori să înscriu două grupe, iar în septembrie va începe în judeţul Covasna, unde dorim să începem cu toate cele 5 categorii pe care le avem.
  • Cine poate face parte din club?
  • Din clubul nostru poate să facă parte orice copil căruia îi place fotbalul. El trebuie să înveţe sportivitatea, onestitatea şi jocul curat. Copiii trebuie să se bucure de fotbal, trebuie  încurajați să se dezvolte. Nu trebuie pus accent pe rezultat. Noi încercăm să creăm un mediu propice pentru dezvoltarea acestor copii, pentru practicarea unui fotbal modern. Valoarea unui antrenor nu se măsoară prin rezultatele la meciuri!
  • Ce calități trebuie să aibă micuții care doresc să ajungă în „Atletico Steaua”?
  • „Calităţi” este mult spus….aici le vom dezvolta noi, antrenorii, după principiile noastre. Pentru o bună formare este nevoie de un mediu bun, în care copilul să fie respectat, iar noi părinţii şi antrenorii trebuie să avem un comportament normal. Pregătirea este adaptată în funcție de vârstă, nu haotic, pentru că fiecare vârstă are caracteristicile ei, și doar aşa se poate dezvolta potenţialul unui copil.
  • Cum se pot înscrie în club cei interesați?
  • Cei interesați se pot înscrie la numerele de telefon ale antrenorilor, care pot fi găsite pe adresa de Facebook a Cubului „Atletico Steaua”, sau pot veni zilnic la terenul artificial „Hockey Club”, după ora 16.00.
  • Unde îi antrenați pe copii și cât durează antrenamentele?
  • Din păcate, avem o problemă foarte mare, pentru că nu avem teren de fotbal propriu, aşa că îi antrenăm pe copii pe terenul artificial „Hockey Club” și îi antrenăm și pe pista de alergare a stadionului Clubului Sportiv Municipal (CSM) Sfântu Gheorghe.
  • Ne-ați vorbit despre AS „Atletico Steaua”, dar vă rog să ne vorbiți și despre pasiunea dumneavoastră pentru sport. Cum și când v-ați descoperit această pasiune?
  • Am această pasiune încă din anul 1986, pe când Marius Mihai Lăcătuş înscria acel gol fabulos din penalty în poarta echipei F.C. Barcelona şi a ridicat Cupa Campionilor Europeni deasupra capului.
  • Ce pregătire aveți în acest domeniu?
  • Am fost arbitru o perioadă de timp, până când am obţinut categoria I şi am avut câteva jocuri la „Republicani”, la aceea vreme – în anii 1999-2002- după care, în perioada 2008-2010, am urmat cursurile Şcolii Federale de antrenori din cadrul Federației Române de Fotbal (FRF), în urma cărora am obţinut Licenţa B. În anul 2015 am urmat cursul de Formator FRF, iar în perioada 2014-2016 am urmat cursurile Şcolii Naţionale de Antrenori, pentru a obţine Licenţa A, pe care o şi deţin. În această perioadă de zece ani am parcurs tot feluri de cursuri organizate de FRF, ultimul fiind cel de săptamana aceasta- „FRF MOBIL”, unde am putut urmări metodologia pregătirii copiilor şi juniorilor – ca parte teorie, iar ca parte practică, un antrenament al Naţionalei României – U 17 – condusă de antrenorul  Sorin Colceag. Am participat la cursuri şi la câteva cluburi din afara ţării ca de exemplu: „Inter Milano”, „AC.Fiorentina”, „Red Bull”- Salzburg, „Bayern Munchen”, etc. Din 2016 sunt și observator de joc FRF.
  • Ați ales fotbalul, de la început, sau ați fost pasionat și de alte sporturi?
  • Da, am ales fotbalul, de la început.
  • Ce rezultate ați avut, ca sportiv?
  • Ca sportiv, am început la AS.„Ciucaş”- Întorsura Buzăului, după care am trecut pe la „Tractorul”- Braşov,„Textila”- Prejmer şi o perioadă scurtă la „Callatis”- Mangalia. După ce am realizat că nu voi face performanţă ca jucător am intrat pe partea tehnică, unde m-am regăsit.
  • Sunteți și președintele Comisiei Tehnice ale AJF Covasna. Care sunt atribuțiile acestei comisii?
  • Printre atribuțiile Comisiei Tehnice se numără: analizarea aspectelor de bază referitoare la antrenament şi la dezvoltarea fizică, tehnică, tactică şi psihologică a jucătorilor de fotbal; elaborarea de programe pentru formarea instructorilor la nivel judeţean; elaborarea de programe pentru modernizarea profesiei de antrenor/instructor la nivel judeţean; elaborarea de programe pentru identificarea unor metode de antrenament moderne în vederea dezvoltării fizice, tehnice, tactice şi psihologice a jucătorilor de fotbal; elaborarea de programe pentru formarea şi perfecţionarea instructorilor tehnici; monitorizarea, împreună cu Şcoala Federală de Antrenori, implementării programelor menţionate anterior; supravegherea dezvoltării fotbalului de bază şi asigurarea implementării unor metode de antrenament unitare pentru formarea copiilor şi juniorilor; colaborarea cu comisiile tehnice din cadrul celorlalte asociaţii judeţene şi cu Comisia Tehnică a FRF, în vederea implementării programelor de formare a antrenorilor/instructorilor la nivel zonal; analizarea subiectelor de actualitate din domeniul său de competenţă;  elaborarea de propuneri referitoare la modificarea regulamentului privind statutul antrenorului/instructorului; colaborarea cu Comisia Tehnică – FRF în vederea implementării Strategiei Naţionale de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor/Instructorior de Fotbal, numirea selecţionerilor la toate categoriile de vârstă.
  • Care sunt realizările dumneavoastră din postura de președinte al acestei comisii?
  • Ca preşedinte al Comisiei Tehnice sunt mândru că am reuşit să coordonez patru promoţii de antrenori cu licenţa C, dintre care 71 au promovat examentul final, dintr-un număr de 82 de cursanţi. Alţii au mai reuşit să „dribleze” prin alte judeţe, unde nu s-a pus accent pe învăţat și peprezenţă, dar îşi vor da seama că se mint singuri şi vor distruge nişte copii, pentru că nu ştiu ce înseamnă o pregătire adaptată la o vârstă.

În acest an, în luna mai, am reuşit să aduc în oraşul nostru un număr de 65 de antrenori, posesori ai Licenţelor Pro, A şi B din judeţele Harghita, Covasna, Brăila, Buzău şi Prahova, fiind al treilea curs ţinut în ţară, în acest an. În perioada 07-11 august 2017, la Târgu Secuiesc,  Federaţia Română de Fotbal, prin Şcoala Naţională de Antrenori, va susţine un curs de formatori FRF, la care se vor afla antrenori cunoscuţi, care au trecut pe la echipe mari sau loturi naţionale. Toate acestea se datorează muncii depuse în cei patru ani la Comisia Tehnică.

  • Ce vă doriți pentru AJF Covasna și pentru fotbalul covăsnean?
  • Foarte multe! În primul rând transparenţă totală în toate comisiile, reorganizarea campionatelor de copii şi juniori, centre de pregătire, cu metodologii moderne, antrenori pregătiţi prin perfecţionări, arbitri pregătiţi prin perfecţionări.
  • V-ați depus dosarul pentru președenția AJF. Ce v-a determinat să aplicați?
  • L-am depus. În opinia mea, ceea ce s-a realizat în ultimii 4 ani este bine, dar cred mai sunt foarte multe de făcut (…). Am un proiect de dezvoltare foarte bun şi realizabil, care vine atât în sprijinul echipelor, cât şi al întregului fotbal covăsnean.
  • Ați schimba ceva dacă ați fi desemnat președinte al AJF Covasna? Ce anume și de ce?
  • Totul de la Comisia de Disciplină, care, în opinia mea, a avut multe carenţe în luarea unor decizii, până la cea de mini fotbal, cu oameni competenţi, tineri şi dornici de muncă şi care îşi doresc dezvoltarea fotbalului nostru. Altfel, fotbalul nostru în următoarea perioadă va avea foarte mult de suferit. Noi trebuie să clădim, cărămidă cu cărămidă, împreună cu toate asociaţiile şi cluburile din judeţ, pentru ca în viitor să ne putem compara măcar cu judeţele învecinate; să creăm un mediu propice formării de jucători, pentru ca în 4-5 ani să nu mai ,,importăm” jucători din Braşov sau alte judeţe.

 

A consemnat Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail