Lui Sebastian Ioan Farcaș cafeaua parcă îi vorbește”, îi spune o poveste, o poveste pe care el o transmite mai departe prin fiecare imagine pe care o proiectează în spuma de lapte. Tânărul, originar din Sfântu Gheorghe și stabilit în București, și-a descoperit pasiunea pentru prepararea cafelei, cu ani în urmă, și a decis să se dedice acesteia, devenind barista (n.r. – termenul ”barista” provine din limba italiană, fiind tradus ca ”barman”, dar referindu-se la persoana specializată în prepararea, servirea, dar şi ornarea  băuturilor pe bază de cafea). De-a lungul timpului, a participat la competiții de profil și a obținut rezultate frumoase. Tânărul covăsnean a fost desemnat campion național pe anul 2015, la categoria „Latte Art” (desen cu spuma de lapte) și a participat la campionatul mondial, în Suedia, unde a obținut locul 22.

În prezent, Sebastian Farcaș susține cursuri la Școala de Barista din București și este implicat într-o serie de proiecte și evenimente derulate în întreaga țară.

 

Ioan Sebastian Farcaș este din Sfântu Gheorghe. A absolvit cursurile Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din municipiu, la profilul „Turism și Alimentație Publică”, iar după absolvire a început să lucreze ca picol, barman, ospătar, descoperindu-și pasiunea pentru arta preparării cafelei: „Am descoperit ceva mai greu faptul că îmi place să fac cafea. Am absolvit cursurile Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, la  profilul <<Turism și Alimentație Publică>>, dar nu voiam să-mi construiesc o carieră în domeniu. M-a convins fratele meu să încerc și am început ca picol, ospătar, barman, după care am văzut un filmuleț cu cineva care a desenat un chip în cafea și mi-am spus că și eu pot să fac asta! Și așa am început să învăț mai mult pentru a deveni barista”, mărturisește Sebastian.

„Barista”, deși nu este în nomenclatorul de meserii din România, prinde contur în țară, spune tânărul, iar cel care dorește să se dedice acesteia trebuie să aibă un bagaj impresionant de cunoștințe și să lucreze cu pasiune: „Meseria de barista începe să prindă contur în România și să descoperim oameni talentați la așa ceva (…). România se află pe locul 38 în lume la consumul de cafea, poziția este evidențiată într-unul dintre topurile a 100 de țări consumatoare de cafea, dar acest lucru este într-o continuă dezvoltare. Am observat că în ultimii patru ani, lucrurile s-au schimbat în țară: au apărut prăjitori noi, școli de barista, coffee – shop-uri (n.r – magazine de cafea) și oameni care lucrează în domeniu și doresc să le arate consumatorilor cât de bună este cafeaua încurajându-i să consume o cafea de calitate (…). Cei care doresc devină barista trebuie să înțeleagă că să faci cafea nu înseamnă doar o apăsare de buton. Deși, la prima impresie, prepararea cafelei este o procedură ușoară, ea este mult mai complexă: totul pleacă de la plantație, cultivare, procesare, depozitare, prăjire și ulterior, preparare. Un barista trebuie să aibă un bagaj impresionant de cunoștințe, de la fizică, chimie, până la matematică, și bineînțeles, să lucreze cu pasiune (…).”, spune Sebastian. Cu pasiune face și el tot ceea ce face.

„Pentru a fi un barista priceput, cred cu tărie că ai nevoie de satisfacție, de ceva anume care să te stimuleze să faci lucrurile cu drag și să îți pui un gram mai mult din sufletul tău în ceea ce faci. Eu o numesc pasiune. Experiența si cunoștințele vin odată cu trecerea timpului”, susține tânărul.

. . Poveste în ceașca de cafea

 Lui Sebastian, cafeaua îi transmite un amalgam de emoții și parcă „îi vorbește”, îi spune o poveste. O poveste spune și el mai departe prin fiecare băutură pe care o prepară, proiectând imagini în spuma de lapte: „Cafeaua reprezintă pentru mine un amalgam de emoții (…). Cea mai mare bucurie mi-o aduce zâmbetul de pe chipurile oamenilor când servesc o cafea preparată de mine (…)”, spune Sebastian.

Spune că nu a avut un model din domeniu pe care să îl urmeze: „ Un model anume pe care să îl urmez ca barista vă spun drept că nu am avut, dar au fost câteva persoane care mi-au influențat acest drum pe care îl urmez. Întotdeauna am vrut să afișez în fața oamenilor un stil propriu și o semnătura distinctă, în maniera în care oamenii să spună: <<Această cafea este preparată de Sebastian! >>”, mărturisește tânărul.

Campion național la „Latte Art” și pe locul 22 la nivel mondial

 

A studiat, a exersat mult, și a participat la competiții de profil. În ultimii patru ani  a participat la șase competiții, cinci fiind la nivel național, patru dintre ele organizate de Asociația de Cafea de Specialitate din Europa (SCAE) România.

Anul acesta, tânărul covăsnean a fost desemnat campion național la „Latte Art” (desen cu spuma de lapte), în urma participării la competiția organizată de Asociația de Cafea de Specialitate din Europa (SCAE) România: „În România există o asociație numită <<SCAE>> – <<Asociația de Cafea de Specialitate din Europa>>. Asociația este cea care organizează competiția la nivel regional, iar cei mai buni bariști ajung să participe în competiția națională. Campionii fiecărei probe ajung să participe la o competiție organizată la nivel mondial. Proba la care am participat se numește <<WLAC>> – <<World Latte Art Championship>>. Proba este complexă, iar în final am avut de preparat, în fața unui juriu Internațional, două Macchiato, două cappuccino free pour și două designer latte, identice între ele, toate acestea în zece minute”, spune Sebastian. Tot anul acesta, tânărul a participat la campionatul mondial, în Suedia, unde a obținut locul 22.

Susține cursuri la Școala de Barista

 În prezent, Sebastian Farcaș susține cursuri la Școala de Barista din București. Este de părere că pentru cei care își doresc să devină barista, dorința de a învăța este cea mai importantă.

„Pentru persoanele care își doresc să devină barista cred că dorința de a învăța ceva nou este cea mai importantă. Nu contează ce ocupație au avut. Pentru unele persoane este mai greu, pentru altele este mai ușor, dar când ai un țel pe care vrei să îl împlinești, nimic nu trebuie să îți stea în cale”, consideră Sebastian.

Tânărul este implicat într-o serie de proiecte și evenimente derulate în întreaga țară: „În acest moment sunt angrenat în trei proiecte, și anume: Barista School (n.r. – Școala de Barista), unde predau cursuri; sunt implicat în evenimente naționale și într-un un proiect de consultanță în Brașov pentru o cafenea nouă în Piața Sfatului (…)”, spune Sebastian.
În viitor, tânărul și-ar dori să participe încă o dată la Campionatul Mondial, să reprezinte România, și să obțină un loc fruntaș.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail