Peste 30 de amenajamente pastorale sunt în lucru, în județ, și alte zece sunt la nivel de contractare, arată datele Direcției pentru Agricultură a județului Covasna.

Directorul executiv al instituției, ing. Konczei Csaba, a declarat, recent, în cadrul întâlnirii fermierilor din zona Buzaielor, că în județ s-au făcut și se fac pași importanți în ceea ce privește amenajamentele pastorale. Față de începutul anului trecut, când în județ nu exista nici un amenajament pastoral, la finele lui 2018  două erau deja finalizate, iar în prezent 31 sunt în lucru și zece la nivel de contractare.

„Cu amenajamentele pastorale am avansat destul de mult în anul 2018, având în vedere că acum un an în ianuarie, efectiv nu am avut nici un amenajament pastoral,  nici început, în  lucru, nici finalizat. Deci, eram la nivel de zero barat și, deja, în decembrie (2018) aveam la nivelul  județului, două amenajamente pastorale finalizate –unul la Sita Buzăului, unul la Valea Crișului; avem în lucru 31 și la nivel de contractare încă zece, deci eu sper că până la finele anului 2019 vom avea, majoritatea amenajamentelor pastorale gata făcute și avizate de către Direcția Agricolă. Din zonă, Sita are amenajamentul făcut, Dobârlău stă foarte bine, din câte știu – se lucrează sau deja e la nivel  de finalizare, Barcani stă bine, din Întorsura au contractat sau încearcă să contracteze, dar acolo sunt niște probleme tehnice, deci în zona aceasta stăm destul de bine față de celelalte zone din județ.”- a declarat directorul Konczei Csaba.

Amenajamentul pastoral este „o lucrare cu caracter complex care are ca scop reglementarea procesului de producție al pajiștilor permanente, după care se conduce întreaga activitate pastorală, iar scopul amenajamentului pastoral constă în reglementarea și organizarea în timp și spațiu a producției erbacee din pajiști, potrivit condițiilor staționale locale și incidenței măsurilor de agromediu, astfel ca să se asigure o gospodărire rațională a acestora, având în același timp ca țintă și menținerea biodiversității și protejarea mediului înconjurător – se arată în „Ghidul de întocmire a amenajamentelor pastorale” realizat de  Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru pajiști, Brașov (publicat online, pe http://pajisti-grassland.ro/proiecte/lucrari/Ghid_de_amenajari_pastorale.pdf).
În vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari şi/sau deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligația de a îngriji aceste terenuri.

Legea 44/2018 pentru modificarea şi completarea OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor arată că „în vederea accesării fondurilor europene aferente plăților pe suprafață, utilizatorii de pajiști, persoane fizice și juridice, în calitate de proprietari și/sau deținători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligația ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de pășunat, ori cosirea cel puțin o dată pe an a vegetației. ”

Aceeași lege prevede și obligația Consiliilor locale de a aproba amenajamentele pastorale, valabile pentru toate pajiștile permanente aflate pe unitatea administrativ-teritorială în cauză, întocmite de către specialiștii din cadrul primăriilor, al direcțiilor județene pentru agricultură sau de către specialiștii din cadrul inspectoratelor teritoriale de regim silvic și de vânătoare, după caz, conform ghidului elaborat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajiști Brașov, potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență” și că specialiștii cu atribuții pentru întocmirea amenajamentelor pastorale se vor constitui în grup de lucru prin ordin al prefectului. Nominalizarea membrilor grupului de lucru se face prin decizie a directorului direcției pentru agricultură județene sau a municipiului București, după caz, și a primarului.”

„(…) Sita Buzăului este un caz fericit, am înțeles, este printre primele amenajamente întocmite și aprobate la nivelul județului. De acest amenajament depind foarte multe (…). Deci, efortul în acest an trebuie să fie maxim și pe această problemă și sunt convins că domnul director va face tot ce îi stă în putere, ca să rezolvăm și această situație.”-  a declarat prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail