Toate cele trei formaţiuni politice maghiare, Uniunea Democratică a Maghiarilor din România (UDMR), Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), vor comemora anul acesta împreună Tratatul de la Trianon, în cadrul unor manifestări ce vor avea loc la Sfântu Gheorghe pe data de 4 iunie.

Preşedintele PCM Sfântu Gheorghe, Balint Jozsef, a declara ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în anul 2010, prin decizia Parlamentului Ungariei, 4 iunie a devenit Ziua solidarităţii naţionale a maghiarilor, iar în virtutea acestei solidarităţi a invitat şi celelalte două formaţiuni maghiare să participe la ceremoniile organizate de PCM în parcul central din Sfântu Gheorghe, iar acestea au acceptat.

„În acestă zi, noi (maghiarii-n.r) vorbim despre dictatul de la Trianon şi nu despre un tratat de pace, tot aşa cum românii vorbesc despre dictatul de la Viena (…) Dar această zi este şi Ziua solidarităţii naţionale a maghiarilor, iar noi nu ne uităm doar în trecut, la problemele cauzate de acest dictat, ci privim şi spre prezent ca să ajungem la un viitor mai îngăduitor pentru comunitatea maghiară din Transilvania”, a spus Balint Jozsef.

Gazda Zoltan a declarat, în calitate de principal organizator, că deschiderea manifestărilor va avea loc la ora 17,30, ora semnării tratatului, şi va fi marcată prin sunetele clopotelor bisericilor maghiare, care vor bate timp de 5 minute. Potrivit acestuia, reuniunea va avea ca motto o frază rostită de Stanley Baldwin, fost premier al Marii Britanii: „Pacea Europei s-a terminat în ziua Tratatului de la Trianon”, iar invitatul special va fi Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc.

PCM a invitat la acest eveniment, în calitate de partener, şi Mişcarea tinerilor maghiari din cele 64 de comitate (HVIM), o organizaţie percepută ca fiind de extremă dreaptă, care se afişează la toate manifestările publice cu steaguri arpadiene. Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef a respins ideea că HVIM ar avea un caracter extremist, spunând că „a fi un bun maghiar nu înseamnă a fi extremist”.

Şi Primăria Sfântu Gheorghe va organiza manifestări culturale dedicate Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor pe data de 4 iunie, la Muzeul Naţional Secuiesc, la care vor participa elevi de la mai multe şcoli din municipiu, precum şi din trei şcoli din Ungaria, a declarat ieri viceprimarul Sztakics Eva.

Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, a marcat destrămarea imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail