Conducerile organizaţiilor judeţene Covasna ale Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), Partidului Civic Maghiar (PCM) şi Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) solicită prefectului Sebastian Cucu să retragă acţiunea intentată în instanţă pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestaţie publică organizată anul trecut în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul comemorării Tratatului de la Trianon, ce a consfinţit destrămarea Imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

Liderii celor trei formaţiuni politice, Tamas Sandor (UDMR), Kulcsar Terza Jozsef (PCM) şi Bedo Zoltan (PPMT) au depus marţi, la registratura Prefecturii Covasna, aproape 1.500 de scrisori tipizate semnate de cetăţeni din judeţ, care îi sprijină în acest demers.

„În această scrisoare am menţionat ce prevede Constituţia, legile româneşti şi internaţionale, precum şi sentinţa Judecătoriei Sfântu Gheorghe (…) şi îl întrebăm pe tovarăşul prefect care sunt motivele pentru care imnul Ungariei nu se poate cânta. (…) Pe 15 septembrie Tribunalul Covasna va judeca recursul în acest proces (…) şi noi considerăm că e o chestiune de bun simţ ca prefectul să retragă acţiunea. (…) Mulţumim bisericilor istorice maghiare, precum şi UDMR şi PPMT care ne-au ajutat la strângerea scrisorilor”, a declarat Kulcsar Terza Jozsef.

El a menţionat că imnul Ungariei este, de fapt, un „psalm bisericesc foarte vechi cântat de maghiarii din toată lumea”.

Liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean, a declarat că repetatele acţiuni ale Prefecturii îndreptate împotriva simbolurilor comunităţii maghiare au creat o solidaritate puternică între formaţiunile etnicilor maghiari în chestiunile ce ţin de apărarea drepturilor şi identităţii naţionale.

„Le mulţumesc actualilor şi foştilor prefecţi ai judeţului Covasna care au reuşit ceea ce noi, ungurii, nu am putut, anume să facem o uniune pe chestiuni naţionale a tuturor formaţiunilor politice maghiare din Transilvania. Sunt aproape 1.500 de scrisori pe care le vom înregistra astăzi pe fiecare în parte, sunt scrise în limba maghiară pentru că legislaţia ne permite acest lucru şi aşteptăm răspunsul tot în ungureşte. (…) Sincer eu nu am iluzii, nu cred că vom schimba mentalitatea prefecţilor şi guvernanţilor noştri în ce priveşte convieţuirea interetnică şi relaţia cu ţinutul secuiesc”, a declarat Tamas Sandor, într-o conferinţă de presă în faţa sediul Prefecturii din Sfântu Gheorghe.

La sfârşitul anului trecut, Prefectura a amendat cu suma de 5.000 de lei conducerea PCM Covasna, în calitate de organizator al acţiunii de comemorare a tratatului de la Trianon, în cadrul căreia s-a intonat imnul Ungariei. Prefectul Sebastian Cucu a declarat pentru AGERPRES că sancţiunea a fost aplicată în temeiul HG 1.157/2001 privind intonarea imnului naţional, care prevede, printre altele, că „imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia”, prevedere care nu a fost respectată.

PCM a contestat amenda în instanţă, iar Judecătoria Sfântu Gheorghe a admis parţial plângerea, respectiv a dispus anularea procesului verbal de contravenţie şi exonerarea de la plata sumei de 5.000 de lei, în schimb a respins cererea privind neconstituţionalitatea actului pe baza căruia Prefectura a aplicat amenda. Luna trecută, Prefectura a atacat în recurs sentinţa, care se va rejudeca în luna septembrie.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

. .

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail