„Incluziunea nu înseamnă să aduci copiii diferiți într-o clasă obișnuită. Înseamnă să creezi o clasă care să fie pregătită pentru toți copiii.” — Diane Richler, expert în politici educaționale

În cadrul programului ERASMUS+1, Acțiunea Cheie 1 – Educația Școlară (SCH), Contract numărul – 2024-1-RO01-KA121-SCH-000204593, opt formatori/profesori cu diverse specializări, geografie, limba și literatura română, limba engleză, psihologie, educație fizică și sport, din cadrul Casei Corpului Didactic „Csutak Vilmos” Covasna, au participat, alături de cadre didactice din România, Olanda și Polonia, la cursul de formare pentru profesori într-un context internațional, „Strategies to manage inclusion and early school leaving through non-formal outdoor education” (Strategii pentru promovarea incluziunii și prevenirea abandonului școlar timpuriu prin educație non-formală în aer liber), în perioada 01.04.2025-06.04.2025 în Gran Canaria, Spania.

Într-o societate tot mai diversă și dinamică, educația incluzivă devine esențială în asigurarea accesului egal la învățare pentru toți copiii, indiferent de nevoile, abilitățile sau mediul din care provin. Procesul de predare-învățare-evaluare trebuie adaptat astfel încât fiecare elev să se simtă valorizat, sprijinit și motivat să-și atingă potențialul.

Pornind de la această viziune, cursul „Strategii pentru promovarea incluziunii și prevenirea abandonului școlar timpuriu prin educație non-formală în aer liber” oferă cadrelor didactice un set de instrumente moderne și eficiente, menite să creeze un climat educațional deschis, creativ și empatic. 

Desfășurat în cadrul unui program de formare continuă, cursul a urmărit o abordare alternativă a procesului de predare-învățare-evaluare urmărind obiective precum: rezolvarea problemelor de incluziune în clase multiculturale; dezvoltarea și aplicarea în mod corespunzător a cunoștințelor, abilităților și atitudinilor relevante pentru educația incluzivă și pentru contextul în care aceasta are loc; creșterea șanselor de implicare pentru a preveni excluderea; dezvoltarea competențelor specifice în domeniul incluziunii sociale; însușirea de noi instrumente pentru incluziune socială și metode non-formale pentru a educa eficient toți elevii și a preveni abandonul școlar timpuriu; însușirea activităților și tehnicilor de educație non-formală pentru o mai bună integrare a tuturor elevilor în clasă; îmbunătățirea calității educației generale prin educația în aer liber; creșterea încrederii participanților în utilizarea metodelor non-formale în spații exterioare; lucru în grupuri și activități colective legate de incluziunea socială; utilizarea noilor instrumente de mediere și negociere în lupta împotriva excluderii persoanelor cu mai puține oportunități; schimb de practici și experiențe privind diverse aspecte și percepții ale marginalizării și incluziunii.

Cele cinci zile de curs au explorat conceptul de cultură prin modelul „Icebergului intercultural”, punându-se accent pe legătura dintre cultură și incluziune, utilizându-se strategii de educație
non-formală. Participanții au analizat sursele prejudecăților și limitele toleranței în societatea actuală.

S-au comparat caracteristicile învățării formale, non-formale și informale, cu un focus special pe modul în care acestea pot stimula o participare mai activă a elevilor în procesul educațional. Cursul a evidențiat importanța educației incluzive și a competențelor-cheie definite de Uniunea Europeană în vederea promovării învățării pe tot parcursul vieții în contextul societăților multiculturale contemporane. Cadrele didactice au reflectat asupra valorilor necesare pentru a susține un climat școlar incluziv. Prin ateliere practice și activități de grup, s-au identificat și s-au aplicat cunoștințele, atitudinile și strategiile relevante care susțin educația incluzivă. Participanții au învățat cum să motiveze și să sprijine elevii dezavantajați și au descoperit instrumente și tehnici inovatoare de educație non-formală menite să implice toți elevii și să reducă abandonul școlar.

Educația în aer liber a fost prezentată ca metodă alternativă de învățare, evidențiind beneficiile acesteia. Participanții au planificat o zi de învățare în aer liber, concentrându-se pe motivație, creativitate și prevenirea abandonului școlar prin metode experiențiale în contexte multiculturale. Gran Canaria („marea insulă a câinilor”) este o insulă din arhipelagul „Insulele Canare” (din Oceanul Atlantic) care ține de Spania, fiind ca mărime a treia insulă din arhipelag. Capitala insulei, Las Palmas de Gran Canaria ne-a oferit mai multe locuri de vizitat cum ar fi: cartierului istoric Vegueta cu străzi pietruite și clădiri ce poartă amprenta diverselor stiluri arhitecturale, Catedrala Santa Ana, una dintre cele mai importante atracții ale cartierului, Casa de Colón, astăzi muzeu, fostă reședință a guvernatorilor Gran Canariei și un loc unde Cristofor Columb a stat în timpul călătoriilor sale. Descoperirea atracțiilor insulei s-a realizat printr-o excursie la: conul vulcanic Caldera de los Marteles; Pico de las Nieves, cel mai înalt vârf de pe insula Gran Canaria, (1.949 de metri deasupra nivelului mării); Roque Nublo, emblema Gran Canariei, stânci monolitice vulcanice, aflate la 1800 de metri altitudine. O experiență unică a fost vizitarea satului Tejeda considerat unul dintre cele mai frumoase sate ale Spaniei, faimos pentru copacii de migdal și a satului Fataga cu farmec și personalitate, datorită căsuțelor de piatră și a străduțelor înguste. O minunăție a naturii pe care am descoperit-o au fost Dunele Maspalomas, Programul a inclus și o vizită la Școala C.E.I.P., Las Palmas, Gran Canaria unde se sărbătorea Ziua Solidarității.

Un accent puternic a fost pus pe înțelegerea diferențelor culturale și conștientizarea interculturalității. În acest sens fiecare țară participantă a avut oportunitatea de a-și promova propria cultură prin prezentarea țării (obiceiuri, tradiții) și prezentarea instituției de proveniență. Prezentările au fost urmate de un prânz/ gustare interculturală ceea ce a contribuit la consolidarea legăturilor dintre participanți. Cursul s-a încheiat cu reflecții de grup, o sinteză a ideilor-cheie și înmânarea certificatelor.

Pentru a concluziona, putem afirma că programul de formare continuă, a subliniat ideea că schimbarea în educație începe cu pași mici, dar siguri – iar fiecare profesor care alege să creeze un mediu incluziv, fiecare lecție predată sub cerul liber, fiecare copil care se simte acceptat și sprijinit reprezintă o victorie. Cursul dedicat strategiilor de incluziune prin educație non-formală în aer liber nu este doar o formare profesională, ci o invitație la a regândi școala ca un spațiu viu, flexibil și empatic. Pentru că atunci când profesorii ies din tipare, și elevii încep să creadă că pot fi orice își doresc.

Experiența, cunoștințele dobândite prin participarea la acest curs vor fi diseminate în cadrul activităților organizate, pe teme specifice, la Casa Corpului Didactic „Csutak Vilmos” Covasna, în cadrul cursurilor acreditate și vor fi dezbătute, analizate mai pe larg în cadrul unor întâlniri de lucru unde va avea loc un schimb de bune practici și experiențe.

Gabriella Rusznák, profesor metodist CCD „Csutak Vilmos” Covasna

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail