Pârtia situată pe Dealul Taberei a fost amenajată de către Asociația „Ciucaș” pe un teren de trei hectare pus la dispoziţie de Primăria Întorsura Buzăului prin Hotărârea Consiliului Local nr. 46 din anul 2010. Aceasta prevedea și întocmirea unui protocol de predare-primire a terenului, încheiat între Consiliul Local Întorsura Buzăului și Asociația „Ciucaș”.
Redăm exact articolul 3 și articolul 4 din Hotărârea Consiliului Local Întorsura Buzăului:
„Art. 3. Predarea terenului se va face în condițiile legii, pe bază de protocol de predare-primire între Consiliul Local al Orașului Întorsura Buzăului și Asociația „Ciucaș” Întorsura Buzăului Covasna, pentru o perioadă de 20 de ani, pentru amplasarea unui teleschi.
Art. 4. Cu ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se încredințează primarul orașului Întorsura Buzăului, pentru semnarea protocolului, Direcția economică și Compartimentul urbanism și amenajarea teritoriului.”
Deși hotărârea a fost luată în iunie 2010, nici până în ziua de azi protocolul de predare-primire a terenului nu s-a încheiat. Chiar și în lipsa lui, pe baza hotărârii autorităților locale, Asociația „Ciucaș” a realizat pârtia pe Dealul Taberei. Investiţia a fost făcută de membrii asociaţiei „Ciucaș”, care au cumpărat din fonduri proprii atât instalaţia de teleschi, cât şi pe cea de nocturnă. Întorsurenii s-au putut bucura de pârtie până în anul 2015, când a fost închisă din cauza unor neînțelegeri între membrii asociației, dar și datorită lipsei banilor necesari întreținerii investiției, Au urmat discuții cu autoritățile locale pentru a prelua în folosință gratuită această pârtie, dar până la urmă nu s-a concretizat nimic.
Pentru a nu se alege praful de această construcție, conducerea Asociației „Ciucaș” a căutat un investitor care să fie dispus să investească o suma importantă de bani pentru efectuarea lucrărilor necesare redeschiderii pârtiei. Vestea bună este că acest investitor a fost găsit, dar, din păcate lucrurile nu sunt așa de simple. Documentația investiției făcută până acum nu este completă. Lipsește protocolul prevăzut în hotărârea consiliului local. De fapt, ar fi trebuit să fie în regulă documentația încă de acum 9 ani, dar, din cine știe ce motive, protocolul încă nu a fost încheiat. Asociația „Ciucaș” dă vina pe primar, iar acesta arată cu degetul spre asociație. Până una alta, pârtia, de care ar putea să se bucure atâta lume, rămâne în paragină. De fapt, acum, acolo pasc animalele unei asociații din Întorsura Buzăului, care a concesionat de la Primăria Întorsura Buzăului terenul public pe care, teoretic, îl are în folosință și Asociația „Ciucaș”, tot printr-un act administrativ.
„Am obosit. Nu mai știu ce să fac pentru a rezolva situația.”
„Am instalat utilaje, am întreținut pârtia, am curățat locul, care era înainte groapa de gunoi a orașului, am îngrădit atât cât ni s-a permis, am co
nstruit totul pe baza autorizației de construcție a Primăriei Întorsura Buzăului, am pus pârtia în funcțiune, s-au ținut concursuri acolo, dar nu mai avem forța financiară să susținem această investiție. Le-am oferit-o Primăriei spre folosință gratuită. Prima dată dânșii au venit cu propunerea. Am zis, da. Am propus să facem ședință de consiliu și am căzut de acord să le dăm în folosință gratuită, să întrețină pârtia, să o exploateze. Am trimis o adresă Primăriei în care am stipulat aceste lucruri, iar după trei luni mi s-a răspuns, tot printr-o adresă, că nu au posibilitatea și calea legală să ducă la bun sfârșit ceea ce au promis în ședința Consiliului Local. După ceva timp iar ne-au chemat în ședința Consiliului Local pentru a găși o soluție să preia în folosință pârtia. Am hotărât să o preia printr-o altă asociație. Am trimis o adresă, dar nu am mai primit răspuns. După aproximativ o lună am primit, verbal, propunerea să cedez Primăriei tot ce e acolo. Atunci am înțeles de fapt ce urmăreau. Noi am investit atâția bani acolo, și încă mai e nevoie de bani pentru a redeschide pârtia. Am găsit un investitor, care e dispus să investească în colaborare cu noi, dar dacă nu are siguranța că există stabilitate, țînând cont că nu există protocolul de dare în folosință a terenului, nu are curaj să facă acest pas. El se gândește că investește bani, iar Primăria în orice moment poate să împiedice desfășurarea activității deoarece situația juridică a terenului nu e clară. Vrem să accesăm și fonduri împreună cu acest investitor, dar nu avem cum, nu e totul în regulă. Prin hotărârea Consiliului Local din 2010 ne-au dat terenul în folosință pe o perioadă de 20 de ani, dar trebuia să se încheie un protocol cu Primăria pentru a fi dat în folosință terenul. De atâta timp primarul nu a făcut acest lucru, și nu știu de ce. Fără acest document nu putem înregistra construcția pe acel teren. Am investit peste 50000 de euro acolo și acum, de acel teleschi se scarpină caii, au distrus caseta de curent electric. Se alege praful de tot ce am făcut până acum.
Am obosit. Nu mai știu ce să fac pentru a rezolva situația. Ne-au chemat iar în ședința Consiliului Local, s-a dus vicepreședintele asociației, iar domnul primar a promis în fața tuturor că deblochează situația, că permite domnului Bărbuș să trimită documentația Inspectoratului de Construcții, dar în continuare refuză să o facă. Zice că a înțeles greșit. A interzis domnului Bărbuș să semneze documentația. Deci iar ne-a chemat în ședința Consiliului local pentru a ne umili. A zis că nu are de ce să vină un investitor acolo. Nu avem nevoie de așa ceva.
Solicităm Primăriei Întorsura Buzăului să pună în aplicare hotărârea Consiliului Local nr. 46/2010, să întocmească protocolul de dare în folosință a terenului pe care am realizat o pârtie. Dorim să reluăm activitatea acolo, să exploatăm utilajul pentru care am depus atâtea eforturi până acum. Considerăm că localnicii se pot bucura de această investiție, în zonă putem atrage turiști datorită acestei pârtii și acest lucru aduce beneficii și autorităților locale. Avem o zonă frumoasă, există peisaje deosebite, dar investițiile pot dezvolta zona și din punct de vedere economic. “, ne-a declarat președinta Asociației „Ciucaș”, Aurora Pandrea.
„Activitatea nu a îmbrăcat niciodată formă legală.”
L-am contactat și pe primarul orașului Întorsura Buzăului, Băncilă Leca, în legătură cu această problemă. Iată ce ne-a spus:
„Nu știu de ce nu s-a făcut inițial protocolul, în 2010. De 4-5 ani Asociația Ciucaș nu mai desfășoară activitate acolo. Pârtia nu e omologată. Activitatea nu a îmbrăcat niciodată formă legală. Între timp, terenul pe care era pârtia a fost concesionat unei firme de crescut animale. Ce a împiedicat-o pe președinta asociației să-și notifice pe acel teren dreptul? Nimeni nu se opune să intre în legalitate. Văd că se duce peste tot cu această problemă, drept pentru care o să mă aplec și eu cu atenție asupra acestei probleme să văd despre ce e vorba. Să zicem că a fost în 2010 neglijența unui funcționar public de nu a încheiat protocolul de predare-primire. Cum a început și a desfășurat doi ani activitatea acolo fără să aibă protocolul? Eu acum am aflat că ea nu a avut acest protocol cu Primăria. De ce a sărit în aer această problemă acum? Nu are voie să aducă un investitor. Asociația Ciucaș a primit terenul în folosință, fără alți investitori. Eu nu mai pot acum să-i dau documente deoarece am încheiat un contract cu o asociație de creștere a animalelor. Dânsa trebuia să-și revendice mai demult acest drept. “
„Vă rog să aveți bunăvoința de a face lumină în această situație.”
Pentru clarificarea situației, conducerea Asociației „Ciucaș” a sesizat și Prefectura Județului Covasna, care are la dispoziție 30 de zile să răspundă, în scris. Iată un fragment din documentul înaintat, săptămâna trecută, Prefecturii Covasna:
„Din lipsă de fonduri suntem în situația de a nu putea merge mai departe și de a susține această investiție. Nu solicităm fonduri de nici un fel de la instituțiile statului, ci doar respectarea angajamentelor
luate de către primărie și stoparea distrugerii, prin atribuirea dublă a suprafeței de teren.
În februarie 2017 domnii Băncilă Leca și Platon Ștefan din partea Primăriei Întorsura Buzăului, au propus să cedăm pentru folosință gratuită utilajul și pârtia către Primăria Întorsura Buzăului, fără a avea pretenții financiare de la primărie pentru exploatarea obiectivului.
Am fost de acord și am dat curs solicitării prin adresa nr.22326 din.30.03.2017, pentru a fi pusă în discuția consiliului local. Am primit un răspuns negativ prin adresa nr.22326 din.23.06.2017
Un an mai târziu, domnii Băncilă Leca și Platon Ștefan au venit din nou cu propunerea de a găsi o soluție de a repune în funcțiune, împreună, utilajul și pârtia.
Am venit cu o propunere prin adresa nr.19266 din 08.01.2018, prin care de asemenea nu am avut pretenții financiare. Propunerea a rămas fără răspuns din partea primăriei.
În anul 2019, la nivel de asociație s-a hotărât ca soluție pentru deblocarea situației asocierea cu un investitor. Această hotărâre a fost luată pentru a nu se distruge un lucru finalizat și funcțional, util
și în beneficiul locuitorilor și nu numai.
Pentru a încheia un acord sau contract cu un investitor este necesar ca situația terenului și obiectivului să fie clară juridic.
Pentru aceasta am reluat procedura de recepție și înregistrare a finalizării construcției, și ne-am lovit de același refuz al reprezentanților primăriei Întorsura Buzăului, respectiv domnul Băncilă Leca, care
a interzis domnului Barbus Radu să întocmească documentele pentru receptia construcției, să refuze să permită intabularea construcției și nu permite asocierea cu un investitor.
În situația dată, în care Primăria nu este interesată de acest obiectiv pentru a îl folosi și întreține în condiții de gratuitate, nu permite punerea în legalitate pentru ca asociația să acceseze fonduri sau să se asocieze cu investitori, suntem puși în situația de a dezasambla obiectivul pentru a îl valorifica în afara zonei.
Și pentru ca totul să fie foarte clar, am fost chemați în ședința de consiliu din luna iunie a.c., pentru a ne „susține cauza”, ședință în care domnul primar a promis deblocarea situației prin permisiunea
înregistrării obiectivului și întocmirea contractului de dare în folosință a terenului. La câteva zile de la acea ședință am încercat reluarea demersurilor, și situația era la fel de blocată, domnul primar afirmând că
a înțeles greșit solicitarea noastră.
Cu afirmațiile contradictorii ale domnului primar suntem deja obișnuiți, dumnealui fiind consecvent încă de la primul mandat în acest sens.
În calitatea cu care sunteți investit, de reprezentat al Guvernului României, vă rog să aveți bunăvoința de a face lumină în această situație de nerespectare a unor hotărâri ale consiliului local
și în ce privește afirmațiile contradictorii a celor din fruntea Primăriei Întorsura Buzăului.”
La înființarea pârtiei, exista şi un proiect intitulat „Aventură în inima ţării”. Acesta prevedea construirea unui complex turistic şi educaţional pe o suprafaţă de aproape 10 hectare, care să cuprindă o pistă de bob, un patinoar, o piscină în aer liber, un traseu pentru motociclete şi sporturi extreme, un poligon de trageri, un amfiteatru pentru spectacole şi concerte, precum şi un hotel şi spaţii de campare. Ce frumos ar fi fost dacă acesta devenea realitate…
Larisa AXINIA