Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost adoptată, joi, de Parlament.

S-au înregistrat 238 de voturi „pentru”, a anunţat deputatul Pro România Cătălin Nechifor.

„464 total, numărul total prezent – 399, voturi exprimate – 245, anulate – 3, numărul total de voturi valabil exprimate – 242, din care voturi pentru adoptarea moţiunii de cenzură – 238, contra – 4, abţineri, zero. Ca urmare a faptului că din totalul de 464 de parlamentari au fost prezenţi 399, din care 238 au votat pentru, moţiunea de cenzură a întrunit majoritatea voturilor cerută de Constituţie pentru pentru adoptare”, a precizat secretarul Senatului, Marcel Vela, în plen.

 

„Având în vedere rezultatul voturilor exprimate de deputaţi şi senatori, Parlamentul României adoptă moţiunea de cenzură, retrage încrederea Guvernului României prin hotărârea Parlamentului nr. 1 pe 2018. Potrivit art 10 alin. 4, Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunere jurământului de membrii noului Guvern”, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

 

*** 

 

Dăncilă: Respectăm decizia Parlamentului de astăzi şi aşteptăm propunerea de guvern şi un program de guvernare serios şi coerent

 

Premierul Viorica Dăncilă, preşedinte al PSD, a anunţat joi că respectă decizia Parlamentului de la moţiunea de cenzură şi că aşteaptă propunerea de guvern şi un program de guvernare serios şi coerent şi a reafirmat că îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să numească rapid un guvern capabil, „dacă are de unde”.

„Respectăm decizia Parlamentului de astăzi şi aşteptăm propunerea de guvern şi un program de guvernare serios şi coerent. Îi cer preşedintelui Iohannis, artizanul acestui haos, să numească rapid un guvern capabil, dacă are de unde. Partidul Social Democrat îşi va continua lupta pentru români, îşi va urmări proiectul pentru ţară şi va lupta, în fiecare zi, în fiecare clipă, pentru ca această alianţă a nepriceperii, a austerităţii şi a oportunismului să nu ajungă să facă României tot răul de care e în stare. PSD nu e o opoziţie facilă şi o vor simţi curând. Să îi vedem la treabă! Aşteptăm astăzi formula guvernamentală şi programul de guvernare!”, a scris Dăncilă pe Facebook.

Liderul PSD le-a mulţumit cetăţenilor care în 2016 au acordat încrederea PSD şi totodată celor care au susţinut Guvernul şi care i-au stat alături pe durata acestui mandat.

„Am guvernat pentru oameni, pentru România şi pentru mai bine. Aşa cum am mai spus, nu am avut o guvernare perfectă, dar am avut o guvernare cu rezultate, o guvernare eficientă, orientată spre români şi bunăstare, spre măsuri de sprijin pentru toate categoriile sociale şi progres economic pentru ţară. Am guvernat mai bine decât guvernele de dreapta şi aşa o vom face de fiecare dată când vom avea acest mandat. Noi nu ne-am bătut joc de oameni niciodată, nu le-am tăiat veniturile, nu i-am discriminat şi nu i-am aruncat în sărăcie. Îmi doresc, spre binele acestei ţări, să nu ajungem să retrăim vremurile guvernării PDL”, a menţionat premierul.

***

 

Preşedintele Iohannis a trimis preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor parlamentare scrisoarea privind invitarea la consultări

 

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis joi o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament prin care îi invită la consultări, astăzi, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, a informat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, de la ora 11,00 vor avea loc consultările cu PNL, de la ora 11,30 cu USR, de la ora 12,00 cu UDMR, de la ora 12,30 cu PMP, de la ora 13,00 cu grupul parlamentar Pro Europa, de la ora 13,30 cu ALDE, de la ora 14,00 cu grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi de la ora 14,30 cu PSD.

Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca astăzi partidele parlamentare la prima rundă de consultări, subliniind că este nevoie urgentă de un guvern, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată în Parlament.

„Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine, începând cu ora 11,00, fiindcă avem urgentă nevoie de un guvern. Voi asculta opţiunile partidelor şi voi propune o soluţie de Executiv cu mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă şi eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfăşura acestea”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

****

 

Deputatul Achiţei (PNL Botoşani): Urmează o perioadă extrem de dificilă, va trebui să gestionăm responsabil destinul României

 

Deputatul liberal Cristian Achiţei atrage atenţia că adoptarea moţiunii de cenzură iniţiată de Partidul Naţional Liberal (PNL) va fi urmată de „o perioadă extrem de dificilă”.

El a postat, joi, pe contul său de Facebook, un mesaj prin care îşi manifestă satisfacţie faţă de votul din Parlament, însă, în acelaşi timp, susţine că destinul României trebuie gestionat responsabil.

„Este o zi mare pentru România şi pentru români. Guvernul Viorica Dăncilă, cel mai incompetent, cel mai iresponsabil şi mai nociv guvern al acestei ţări din ultimii 30 de ani, a picat. Am sentimentul că am făcut exact ce trebuia să fac în calitate de deputat votând pentru moţiunea de cenzură. Mi-am făcut datoria faţă de judeţul Botoşani şi faţă de botoşăneni curmând o guvernare nocivă. Sunt mândru că partidul din care fac parte, PNL, a iniţiat şi a muncit în ultimele săptămâni pentru a aduna, vot cu vot, majoritatea de care era nevoie pentru a scăpa de PSD. Mai presus de interesele politico-electorale este interesul României. Sunt conştient că urmează o perioadă extrem de dificilă, în care va trebui să gestionăm responsabil, toţi oamenii politici din această ţară, destinul României. Sunt multe de reparat, sunt multe de făcut bine şi responsabil”, a afirmat Achiţei.

***

Tăriceanu: Suntem pregătiţi, cei din ALDE, să susţinem un cabinet cu un program de guvernare cu accente liberale

 

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că parlamentarii acestui partid vor susţine „un cabinet în slujba ţării”, cu mai puţine ministere şi cu un program de guvernare „cu accente liberale”.

„Suntem pregătiţi, noi, cei din ALDE, să susţinem un cabinet cu adevărat în slujba ţării, un cabinet cu mai puţine ministere decât cabinetul care astăzi a plecat, cu un program de guvernare cu accente liberale şi care să-şi ia angajamentul că nu va umbla la chestiuni pe care noi le consideram inalienabile. Un guvern care să nu îndrepte România din nou spre statutul de republică a procurorilor şi a generalilor, care să menţină cota unică şi care să nu se atingă de pensiile şi salariile cetăţenilor. Urmează o perioadă complicată care poate accentua frământările din politică, iar ele pot antrena frământări economice şi sociale. Fac un apel la raţiune, la moderaţie şi la înţelepciune, pentru a găsi împreună cele mai corecte soluţii, chiar dacă ele nu vor mulţumi pe toată lumea”, a scris joi Tăriceanu pe pagina sa Facebook.

Potrivit lui Tăriceanu, „pentru România nu e o bucurie să se ajungă la al şaselea guvern în cinci ani”, într-o perioadă când „energiile guvernamentale ar trebui dedicate alcătuirii noului buget”.

„Un buget foarte important, pentru că de forma în care el va fi conceput depinde viitorul ţării. Vom avea investiţii în infrastructură şi în domenii tehnologice de vârf, ori ne vom concentra pe pomeni electorale, pe subvenţii ascunse şi pe anulări de datorii publice? Şi totuşi, sunt momente când un guvern care s-a dovedit ineficient şi care şi-a epuizat suflul politic trebuie să plece, spre binele tuturor cetăţenilor. Guvernul Dăncilă a căzut pentru că s-a dovedit incapabil să se ridice la înălţimea misiunii sale şi pentru că a ignorat avertismentele pe care noi i le-am adresat”, a adăugat Tăriceanu.

El susţine că „cramponarea de putere e întotdeauna păguboasă în politică” şi atrage atenţia că o spune „din poziţia unui lider care i-a surprins pe mulţi tocmai prin refuzul de a se agăţa de scaun”.

„Câteodată trebuie să ai tăria de a dărâma mai înainte de a construi. De mâine, ne vom gândi ce avem de făcut pe mai departe”, a mai scris Tăriceanu pe Facebook.

***

Ciolacu: Pentru PSD trebuie să urmeze o perioadă de reformă internă

 

Deputatul PSD Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei, declară că „pentru PSD trebuie să urmeze o perioadă de reformă internă” care să permită partidului „să câştige viitoarele alegeri parlamentare”.

Într-o postare pe Facebook după votarea moţiunii de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă, Ciolacu afirmă că „nu mai este momentul pentru analize, sondaje şi trageri de timp”.

„Cu largul sprijin al foştilor noştri colegi de la PSD care au preferat să se asocieze cu Băsescu, Orban şi Barna, moţiunea de cenzură a trecut. Aştept ca preşedintele României, Klaus Iohannis, să desemneze cât mai repede un premier care să vină cu un nou guvern în Parlament şi vom vedea atunci dacă vor exista suficiente voturi pentru a trece. Pentru PSD trebuie să urmeze o perioadă de reformă internă, care să ne permită să câştigăm viitoarele alegeri locale şi parlamentare. Nu cred că mai este momentul pentru analize, sondaje şi alte trageri de timp. Trebuie să trecem la acţiune!”, a scris preşedintele Camerei Deputaţilor.
***

 

Cătălin Ivan: România intră astăzi într-o perioadă de criză politică majoră

 

Candidatul Partidului Alternativa pentru Demnitate Naţională (ADN) pentru Preşedinţie, Cătălin Ivan, consideră că după adoptarea moţiunii de cenzură „România intră într-o perioadă de criză politică majoră”, potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES.

Cătălin Ivan menţionează că Guvernul Dăncilă trebuia să plece pentru că „reprezenta ultima rămăşiţă a regimului Dragnea şi o pată groasă şi ruşinoasă pe obrazul PSD în primul rând”.

„Guvernul Dăncilă trebuia să plece, nu putem pune la îndoială acest lucru. Viorica Dăncilă reprezenta ultima rămăşiţă a regimului Dragnea şi o pată groasă şi ruşinoasă pe obrazul PSD în primul rând. Simplii membri de partid ajunseseră să fie profund ruşinaţi de propriul preşedinte şi premier. Trist este însă că, în România, întreaga clasă politică parlamentară este preocupată exclusiv de interese meschine, jocuri de culise şi jocuri electorale. Aceasta nu a fost o moţiune de cenzură, ci o moţiune electorală. Ea nu convinge pe nimeni, pentru că nu ştim câteva lucruri esenţiale: cine va fi premierul unei posibile noi majorităţi?; cu ce program electoral vine noua majoritate de guvernare (în cazul în care ea ar exista, dar nu pare)?; ce vor face noii guvernanţi mai bun pentru români, cum le vor creşte nivelul de trai, cum vor construi bugetul ţării şi cum vor demara ei marile lucrări de infrastructură?; vor discuta politicienii de acum mai mult despre adevăratele probleme ale românilor şi soluţiile pe care le au pentru ei?”, a declarat Ivan.

În opinia lui Cătălin Ivan, premierul Viorica Dăncilă a fost „o ţintă uşor de biruit”. El adaugă că urmează alegerile prezidenţiale şi nu cele parlamentare, iar agenda publică va fi ocupată de „certuri nesfârşite” între partidele care acum s-au unit pentru a determina căderea Guvernului Dăncilă.

„România intră astăzi într-o perioadă de criză politică majoră, după ce toate partidele au luat la ţintă din raţiuni electorale un duşman facil, uşor de biruit: Viorica Dăncilă. Peste o lună de zile avem însă alegeri prezidenţiale, nu alegeri parlamentare, iar întreaga agendă publică va fi de acum ocupată de certurile nesfârşite între cei care s-au unit din multe bucăţi şi bucăţele în Parlament ca să dea jos Guvernul Dăncilă. În loc să avem dezbateri care să privească o viziune coerentă asupra statului român şi viitorul nostru ca naţiune, vom discuta despre cine şi cu cât a mai cumpărat ca să trădeze la vot, cum se ciondănesc Orban cu Barna, ce interese mai pune pe masă UDMR-ul ca să susţină noul guvern şi tot aşa… Românii aveau mare nevoie ca în această campanie electorală să analizăm cu multă seriozitate mandatul dezastruos al lui Klaus Iohannis, iar noi, candidaţii, să le prezentăm oamenilor proiectele şi programele noastre. În schimb, Iohannis va avea treabă cu formarea Guvernului în marea larmă naţională. Ca întotdeauna, românii rămân păgubiţi, indiferent de jocurile parlamentare sau de perdelele de fum cu moţiunile electorale”, a conchis Cătălin Ivan.

 

AGERPRES

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail