Părinţii elevilor de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” (CNMV) din Sfântu Gheorghe vor organiza vineri, 23 mai, un protest în faţa Primăriei municipiului, nemulţumiţi de condiţiile în care copiii lor sunt nevoiţi să înveţe de aproape 5 ani, mai precis de când au început lucrările de reabilitare a mai multor clădiri din incinta instituţiei.
Aceştia şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care se va desfăşura activitatea didactică în următorul an şcolar, în condiţiile în care nu există şanse ca lucrările să fie finalizate.
„Dorim să tragem un semnal de alarmă asupra condiţiilor în care învaţă copiii noştri şi îşi desfăşoară activitatea cadrele didactice, de mai bine de 5 ani. Vom solicita autorităţilor locale să ne comunice în mod clar cum se va desfăşura actul educaţional începând din septembrie 2025, când va începe noul an şcolar. Firma Modern Power Systems SRL, executant al lucrărilor ce reprezintă obiectul proiectelor de reabilitare a internatului şi a sălii de festivităţi din cadrul Colegiului Naţional ‘Mihai Viteazul’ şi Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe (CNMV) nu au ajuns la o înţelegere cu privire la finalizarea lucrărilor, motiv pentru care procesul va continua şi nu se ştie câţi ani va dura. Până în acest moment nu ştim dacă corpul A se va finaliza până în luna septembrie 2025. Pentru corpul B nu ştim dacă s-a demarat procedura de achiziţie publică (…) Între timp, elevii şi cadrele didactice îşi vor desfăşura activitatea în condiţii precare şi insalubre, cu gândaci săltând de colo-colo, în ciuda dezinsecţiilor făcute„, se arată într-un comunicat de presă, transmis miercuri AGERPRES.
Protestul, iniţiat de Asociaţia pentru Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi Comitetul de părinţi, va avea loc la ora 14:00, iar organizatorii au menţionat că acţiunea va fi paşnică, fără mesaje politice, rasiste sau xenofobe, fiind aşteptaţi să participe elevi, cadre didactice, precum şi ale persoane care doresc să-i sprijine.
Lucrările de reabilitare a internatului şi a sălii de festivităţi din incinta Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, finanţate din fonduri europene, au demarat în anul 2020, cu un termen de finalizare de 6 luni, care însă nu a fost respectat.
În urmă cu aproape doi ani, Primăria Sfântu Gheorghe a reziliat contractul cu firma clujeană pe motiv că nu şi-ar fi îndeplinit obligaţiile prevăzute în contract, dar constructorul a refuzat să părăsească şantierul, iar disputa a ajuns în instanţă. Din acest motiv, clădirea internatului nu poate fi utilizată, deşi e finalizată în proporţie de 90%, iar 15 clase de elevi învaţă în mai multe unităţi şcolare din oraş.
Municipalitatea a anunţat recent că nici corpul A al clădirii nu va fi finalizat până la începerea noului an şcolar, deoarece au fost identificate o serie de probleme tehnice care impun reevaluări şi lucrări suplimentare, iar lucrările la corpul B şi bibliotecă, ce fac obiectul unui alt contract deja semnat, nu vor fi demarate înainte de finalizarea intervenţiilor în corpul A.
Soluţia de compromis găsită de Primărie, în acord cu conducerea Colegiului, este înfiinţarea unei şcoli modulare pe terenul de sport al liceului, formată din 16 containere. Potrivit autorităţilor, procedura de avizare pentru amplasarea containerelor este în grafic, fiind obţinute majoritatea avizelor necesare pentru a putea fi puse în funcţiune la începutul anului şcolar următor.
„Primăria face toate eforturile pentru ca, începând cu anul şcolar viitor, toţi elevii să înveţe în aceeaşi curte, în incinta colegiului, chiar dacă o parte din activităţi se vor desfăşura în spaţii modulare. Ştim că această situaţie nu este ideală, dar considerăm că este cea mai bună soluţie temporară până la finalizarea completă a lucrărilor (…) Asigurăm comunitatea că tratăm cu maximă seriozitate acest proiect şi ne dorim, la fel ca toţi cei implicaţi, ca elevii CNMV să beneficieze de condiţii decente de învăţare, cât mai curând posibil „, se mai arată într-un comunicat de presă al Primăriei Sfântu Gheorghe.
Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” este singurul liceu teoretic cu predare în limba română din Sfântu Gheorghe, o instituţie de învăţământ cu tradiţie şi prestigiu, la care sunt înscrişi peste 1.000 de elevi.
Oana Mălina Negrea