Duminică, 12 iunie a.c., în prima zi de Rusalii, părintele Valentin Cosneanu a fost  instalat preot paroh la Biserica Ortodoxă  „Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul” din localitatea Zăbala, după ce timp de șapte ani a slujit la Parohia Ortodoxă „Sfântul Ioan Botezătorul” din Ojdula.

 Despre acest important eveniment din viața comunității ortodoxe din  Zăbala, comună natală a preotului Valentin Cosneanu, a scris poeta Mihaela Aionesei din Târgu Secuiesc, pe pagina sa se socializare.

„Momente emoționante astăzi la Biserica Ortodoxă „Sfântul Ilie Tezviteanul” din comuna Zăbala/ Covasna, unde a avut loc ceremonia de instalare ca preot paroh a părintelui Valentin Ioan Cosneanu – fiul al satului crescut duhovnicește sub îndrumarea și la îndemnul celui care a slujit 32 de ani în frumoasa biserică, părintele Ioan Bercu – până în urmă cu câteva zile, protopop al Protopopiatului Ortodox Român din Covasna. Preacucernicul părinte a vorbit despre schimbările din ierarhia Bisericii Ortodoxe care au avut loc în urmă cu patru zile, când și la protopopiat a fost instalat tânărul preot Teodor-Florian Mocanu. „Cum este corect, normal și drept, cei mai în vârstă se dau deoparte să facă loc celor mai tineri” a completat fără urmă de regret, știind că și-a făcut pe deplin datoria față de biserică, slujind peste 40 de ani.

O perioadă lungă a slujit și la parohia din Târgu Secuiesc. Pe atunci eram o puștoaică rebelă pe care dumnealui a reușit s-o apropie de biserică. A fost primul meu duhovnic, primul preot care mi-a deschis Biblia, primul care m-a învățat tainele creației, primul care m-a învățat cele mai frumoase colinde pe care le-am cântat în corul bisericii, și tot dumnealui primul care a sădit sămânța credinței în sufletul meu. Recunoștința mea este veșnică. Prețuire.

 

Doisprezece preoți adunați în jurul evangheliei au înălțat frumoase rugăciuni și parcă am văzut coborând flăcările celor doisprezece apostoli care-i vegheau din pictura de deasupra altarului. Impresionantă imagine! La fel de impresionat și faptul că pentru a-l susține pe părintele Cosneanu, au venit creștini din Brașov, Întorsura Buzăului, Covasna, Mărtănuș, Târgu Secuiesc și un grup mare din parohia Ojdula. Recunoștința și iubirea sunt flori rare, dar acești oameni le-au oferit din plin, căci știu ce om minunat au pierdut prin mutarea dumnealui într-o altă parohie.

Noul protopop a înmânat însemnele oficiale: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile Bisericii, așa cum se obișnuiește, asigurându-l de toată susținerea, îndemnându-l ca nimic să nu facă fără rugăciune și „fără povățuirea duhovicească a părintelui Ioan Bercu, și în smerită lucrare față de credincioșii încredințați spre păstorire.”

Foarte emoționat de această nouă misiune, părintele Valentin Cosneanu a mulțumit tuturor pentru susținere, luându-și angajamentul că își va da toată silința să păstorească credincioșii spre mântuire și spre calea cea veșnică.

Multe lacrimi au curs la final, multe îmbrățișări, mulțumiri și păreri de rău ale celor care au venit să asiste la ceremonialul de instalare, cu bucurie pentru mai binele părintelui, dar și cu regretul că în această mare zi de sărbătoare pierdeau pe cel care le-a fost bun și blând păstor.

Să fie într-un ceas bun și binecuvântat pentru toți.

La mulți ani senini și binecuvântați, părinte Valentin Cosneanu.

Fii omul de nădejde la locul potrivit de Domnul!”

 

Sursa foto: https://www.facebook.com/miha.aionesei

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail