Teatru neconvenţional tinde să prindă viaţă şi să atragă spectatori, din ce în ce mai des, şi în Sfântu Gheorghe. După ce la jumătatea lunii martie a.c. actorii Sebastian Marina şi Veres Nagy Attila „ au deschis drumul spre teatrul-club” aşa cum remarca Nina Ţânţar la acel moment, cu piesa  Game.Set.Match, acum , în plină vară,  actriţa Teatrului  „ Andrei Mureşanu”, Fatma Mohamed va aduce în faţa publicului  piesa  Cristinei Keresztes, intitulată  „ Parfum de viaţă pe un tractor” care se va juca la Cafeneaua Hu-Hu de pe strada Ciucului, vineri, de la ora 21.00.

Spectacolul produs de Asociaţia Şpraiţ  (înfiinţată de  actriţele Fatma Modamed şi Elena Popa, şi regizoarea Kiss Eszter) şi Universitatea de Arte din Târgu Mureş, reprezintă un debut şi pentru tânăra regizoare. Potrivit acesteia, piesa „ Parfum de viaţă pe un tractor”  ce are ca temă fericirea unei femei de cca 35 de ani, „ poate spune ceva personal, fiecăruia dintre noi”. În cadrul conferinţei de  presă ce a avut loc marţi,  Kiss Eszter a precizat   că această piesă s-a mai jucat şi la Bucureşti, însă, în opinia sa, „ această versiune este mai apropiată de ceea ce a gândit autoarea” . „ Vedem atâtea spectacole negative, încât, simt că este nevoie şi de bine” a menţionat tânăra regizoare.

O provocare plăcută

Cea care va da viaţă omului fericit din piesa  „ Parfum de viaţă pe un tractor”,  actriţa Fatma Mohamed, a spus, printre altele:  „ Este prima mea ieşire în acest gen de spectacol, în care voi interacţiona direct cu publicul. E o foarte mare provocare, dar în acelaşi timp plăcută”.  Vorbind despre nou infiinţata  asociaţie,  care produce acest spectacol, Fatma Mohamed a declarat: „ Este o primă intenţie a Asociaţiei Şpraiţ care este proaspăt înfiinţată,  în acest an. Am iniţiat această asociaţie pentru că ne-am dorit să concepem evenimente şi proiecte culturale independente care să completeze, cumva, oferta  culturală locală şi naţională. Dorim să susţinem dezvoltarea comunicării interculturale. Promovăm multiculturalitatea, colaborarea cu instituţii culturale şi cu alţi artişti independenţi, dorim să iniţiem implicarea tineretului în activităţi culturale, dar mai ales dorim să analizăm dinamica impactului social în artă”.

Care e, de fapt, nebunul, aici?

Într-un mic paragraf de prezentare a spectacolului ce va avea premiera mâine seară, autoarea Cristina Keresztes ne  dezvăluie  faptul că: „ Parfum de femeie pe un tractor vorbeşte despre un om deosebit-omul fericit; poate părea nebun, totuşi nu este…poate părea normal; oare cum este de fapt? Acest personaj anonim îşi deschide sufletul cu uşurinţă şi seninătate, în faţa unor străini-spectatorii- pe care, însă, pare să-i cunoască îndeaproape; îi descoperim puritatea, simplitatea şi intuiţia specifice unui copil, care poate fi privită ca demenţă la această femeie trecută deja prin viaţă; dar de ce proclamăm, de fapt, nebunia, când acest om obişnuit îşi trăieşte modesta viaţă în cel mai onorabil mod, preţuind fiecare clipă, împărtăşind bucuria de a trăi cu oricine e dispus  să o primească,  şi iubind necondiţionat? Care e, de fapt, nebunul, aici?”

Deschidere către nou

Reprezentantul Cafenelei Hu-Hu, Gaszpor Csongor, alături de Szabo Melinda, şi-au  arătat totala deschidere şi sprijin către acest nou tip de manifestare artistică. „Noi promovăm astfel de încercări, sperăm că tot mai mulţi actori, regizori vor prinde curaj şi se vor îndrepta către această nişă a teatrului de cârciumă care, la noi, este încă la început. Dar ne bucurăm pentru că suntem la a două piesă,  şi asta înseamnă că există, cât de cât, un pic de interes şi  dorinţă pentru astfel de manifestări” a conchis Gaszpor Csongor .

Aşadar, veniţi cu drag  la „ Parfum de viaţă pe un tractor” ! Poate , fiecare spectator, va învăţa ce înseamnă fericirea, alături şi împreună cu actriţa Fatma Mohamed.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail