Un proiect de 9 milioane de euro riscă să fie „aruncat la gunoi” la sfârşitul acestui an,  datorită vitezei cu care circulă acteleîntre instituţiile statului: „Pe 31 decembrie 2014, dacă nu vom cheltui banii, se vor pierde.”

Proiectul pentru care Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a câştigat o finanţare în valoare de 9 milioane de euro în anul 2012,prin Programul Operaţional Sectorial, componenta Valorificării Resurselor Regenerabile, are ca scop amenajarea unui parc fotovoltaic lângă Sfântu Gheorghe, ce ar trebui să asigure iluminatul public şi alimentarea cu energie electrică a mai multor insituţii publice din oraş.

Din păcate, acest proiect este şi în acest moment, doar pe hârtie, cu toate că a fost depus în anul 2010. Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a explicat că problema ce stă la baza stagnării acestui proiect, vine de la instituţiile guvernului.

Se pare că economia anuală de aproximativ 700.000 de euro nu i-a impresionat pe cei care trebuia să îşi pună semnătura şi ştampila pe o foaie de hârtie, făcând ca vreme de 3 ani, dosarul să staţioneze într-un singur loc, la Autoritatea de Management din capitală. „În loc să producem energie şi să câştigăm 700.000 de euro pe an din producţia de energie de acum 3 ani, noi stăm şi alergăm după proceduri. Problema a fost că, pur şi simplu timp de 3 ani, acest proiect era la Autoritatea de Management, în Bucureşti. Nu primeam un răspuns nici da, nici ba. Nici nu se refuza proiectul, dar nici nu se semna şi s-au pierdut acolo trei ani. (…) E o nebunie totală”, a declarat primarul.

Datorită distanţei temporale mult prea mari între anul în care s-a depus dosarul şi momentul semnării contractului, tehnologia prevăzută în proiect şi aprobată de instituţiile vizate, nu mai este de actualitate. „Situaţia este foarte simplă: este o tehnologie care se schimbă foarte repede. Noi când am depus proiectul în 2010 am pus o tehnologie care era valabilă atunci, când am semnat contractul în 2013, tehnologia respectivă nu se mai fabrica. Pur şi simplu, tehnologia care era în proiect nu se mai fabrică în lume, în acest moment. Din această cauză, a trebuit să obţinem toate avizele de la ministere de  schimbare a tehnologiei, şi dacă mai aşteptăm mult, nici tehnologia pe care o punem acum nu se va mai fabrica, când vom face licitaţia”, a declarat Antal Arpad.

Parcul fotovoltaic ar trebuisă fie amenajat pe un teren de aproximativ patru hectare, aflat la ieşirea din Sfântu Gheorghe spre localitatea Vâlcele, urmând ca energia produsă prin intermediul panourilor solare să intre în sistemul electric naţional.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail