Poliția Locală Sfântu Gheorghe a întocmit o statistică privind sesizările primite în anul 2024, atât prin numărul de WhatsApp 0739 886 992, cât și la TelVerde 0800 800 767, iar datele centralizate relevă că cele mai frecvente au fost cele referitoare la tulburarea liniștii publice. Polițiștii locali au intervenit la 248 de astfel de reclamații, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre lucrări de renovare în interiorul locuințelor.
În cursul anului trecut, au fost aplicate 2.039 de sancțiuni contravenționale, dintre care 1.505 amenzi în valoare totală de 669.050 de lei și 534 de avertismente. Persoanele care încearcă să se sustragă de la plata amenzilor sunt executate silit – aproximativ o treime dintre amenzi nu au fost plătite la timp, fiind inițiate 516 proceduri de executare silită.
O altă problemă des întâlnită anul trecut a fost legată de parcări, în special de situațiile în care un șofer a blocat accesul altor vehicule sau a împiedicat, prin parcarea neregulamentară a autovehiculului, ridicarea deșeurilor menajere.
La Sfântu Gheorghe, gradul de siguranță publică este unul ridicat, iar intervențiile sunt necesare, în general, pentru incidente minore.
Polițiștii Biroului de Ordine Publică și Evidența Populației au legitimat, în cursul anului trecut, 1.420 de persoane, doar una fiind depistată în timp ce comitea o infracțiune (conducere sub influența alcoolului), cazul fiind predat spre soluționare Inspectoratului de Poliție Județean Covasna.
De asemenea, au fost aplicate 260 de sancțiuni contravenționale, iar polițiștii locali au asigurat ordinea publică pe durata a 20 de meciuri ale echipei de fotbal Sepsi OSK.
Biroul Rutier, responsabil și de ridicarea mașinilor abandonate, a întocmit 1.439 de procese-verbale de contravenție, fiind aplicate 1.306 puncte de penalizare, iar în urma activităților desfășurate în cursul anului trecut, proprietarii a 64 de autovehicule au fost obligați să le mute de pe domeniul public. În alte 27 de cazuri, Primăria Sfântu Gheorghe a dispus ridicarea vehiculelor abandonate.
Tot pe parcursul anului trecut, polițiștii locali au asigurat fluența traficului în 150 de situații.
Printre alte activități, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Mediului au monitorizat punctele de colectare a deșeurilor din municipiu, cu scopul de a identifica și sancționa persoanele care încalcă legea. În urma acestor acțiuni, au fost legitimate 187 de persoane și au fost aplicate 206 amenzi.
Apelurile telefonice către Poliția Locală Sfântu Gheorghe sunt preluate de operatorii Serviciului de Dispecerat. În total, în cursul anului trecut au fost preluate 1.169 de sesizări telefonice, 18 dintre acestea fiind redirecționate către numărul unic de urgență 112.
Biroul de Supraveghere a Activităților Comerciale verifică valabilitatea autorizațiilor de funcționare eliberate de Primăria Sfântu Gheorghe, în special în cazul unităților care nu au fost inspectate anterior. Totodată, verifică respectarea obligației de încetare a activității la sediile unităților comerciale ale căror autorizații de funcționare au fost revocate.
Pe parcursul anului trecut, au fost efectuate 376 de controale, însă doar în 58 de cazuri au fost întocmite procese-verbale de sancționare. Un aspect pozitiv este faptul că nu au fost înregistrate plângeri privind funcționarea
unor unități comerciale fără autorizație.
Biroul de Disciplină în construcţii şi afişaj stradal din cadrul Poliției Locale monitorizează atât lucrările de construcție, cât și respectarea normelor privind publicitatea și amplasarea de afișe și panouri publicitare. Angajații acestui birou au constatat încălcări ale legislației în 30 de cazuri, somând firmele vizate să obțină autorizațiile necesare, însă nu au fost aplicate sancțiuni.
În multe situații, respectarea legislației în domeniul construcțiilor reprezintă o preocupare și pentru locuitorii din vecinătatea șantierelor. Astfel, pe parcursul anului trecut au fost derulate, în total, 199 de controale (inclusiv în urma celor 52 de sesizări primite din partea cetățenilor). În 42 de cazuri, polițiștii locali au aplicat sancțiuni.
Șeful Poliției Locale Sfântu Gheorghe, Hadnagy István, subliniază că pentru a se putea interveni în cazurile de încălcare a legii, este esențial ca cetățenii să facă sesizări, întrucât din cauza numărului redus de angajați, echipajele nu pot fi prezente în permanență în toate zonele orașului.
Comunicat- Poliția Locală Sfântu Gheorghe, Biroul de presă