. . Aproximativ 25 de elevi de la Liceul Tehnologic „Kos Károly” din Sfântu Gheorghe participă zilele acestea la o tabără în Zăbala, în cadrul căreia vor realiza panouri solare, din materiale reciclabile.

Tabăra este organizată în cadrul proiectului intitulat „Experimentul verde”, derulat de Școala Populară de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Kos Károly”, cu Extensia Universitară „Babes Bolyai” din municipiu și cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem Integrat de Management al deșeurilor în județul Covasna”.

Proiectul și-a propus, printre altele, responsabilizarea tinerilor față de natură, promovarea energiei verzi și dezvoltarea taberei „Csipkes” din Zăbala. Din luna martie și până în prezent s-au derulat activități de documentare cu privire la protecția naturii și la energia verde, dar și de colectare de materiale reciclabile, fiind angrenați elevi din clasa a IX-a – specializarea „Protecția mediului” de la Liceul Tehnologic „Kós Károly” din municipiu, și studenți de la Facultatea de ştiinţa şi ingineria mediului – din cadrul Extensiei universitare din Sfântu Gheorghe a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB)  Cluj-Napoca.

Zilele acestea, în cadrul proiectului se derulează o tabără, în cadrul căreia, din materialele reciclabile colectate, tinerii vor încerca să realizeze panouri solare care să fie folosite, ulterior în cadrul Centrului de Agrement „Csipkes” din Zăbala, aflat în administrarea Școlii Populare de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe.

„Ideea a fost ca tabăra de la Zăbala, care are peste 37 de ani, să fie o tabără unde și curentul electric și apa caldă să fie furnizate prin resurse regenerabile. Noi am început o colaborare cu Extensia Universitară <<Babes Bolyai>> și Liceul Tehnologic <<Kos Károly>> din Sfântu Gheorghe, iar elevi și studenți de la aceste instituții au făcut deja proiecte în acest sens și noi, împreună cu o Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem Integrat de Management al deșeurilor în județul Covasna, organizăm, acum, o tabără, unde tinerii pot să pună în practică proiectele pe care le-au realizat.” – a explicat, ieri, directorul Școlii Populare de Arte și Meserii – Sfântu Gheorghe, Gáj Nándor.

Potrivit acestuia, tabăra a început marți, 15 iunie și se va desfășura până vineri, 17 iunie, timp în care participanții, aproximativ 25 de elevi vor încerca să realizeze, din peturi și nu numai, panouri solare sau alte echipamente care să capteze și să genereze energie. Directorul Școlii Populare de Arte și Meserii – Sfântu Gheorghe a precizat că o tabără similară a fost organizată, în urmă cu câteva săptămâni și pentru un grup de studenți de la Extensia Universitară „Babes Bolyai” din municipiu.

„Săptămâna aceasta, marți, a început tabăra pentru aproximativ 25 de elevi din Liceul <<Kos Károly>>, iar eu sper ca până vineri, aceștia să poată să realizeze, din materiale reciclabile, unul sau mai multe obiecte, prin care energia luminii solare sau a vântului să fie valorificată, deci, obiecte care de la soare, de la vânt, să genereze energie (…). Spre exemplu, zilele acestea, elevii din tabără vor încerca să realizeze, din cutii de bere, un încălzitor de apă. Studenții de la Extensia Universitară <<Babes Bolyai>> implicați în proiect, au început să realizeze obiecte pentru generarea energiei, din peturi de cinci litri. Doi tineri din Liceul Tehnologic <<Kos Karoly>> au avut și o idee interesantă – de a construi o moară de vânt, dar nu știu dacă vor avea timp să o finalizeze. Ideea e ca acești tineri să înceapă să se gândească la această cale – la valorificarea energiei regenerabile și sper ca la un moment dat și firme sau administrația centrală să ne ajute să facem posibil ca tabăra de la Zăbala să fie independentă energetic. Prin acest proiect am dori să atragem atenția asupra acestui domeniu (n.r – al energiei regenerabile), care în România nu este foarte cunoscut. După cum văd, în Uniunea Europeană se dezbate tot mai mult pe acest subiect și se investesc bani pentru a echipa chiar și locuințele private cu astfel de echipamente.”- a spus directorul Gáj Nándor.

***

Tabăra „Csipkes” de la Zăbala este administrată, în prezent, de Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe.

În vara anului 2014, tabăra a fost reabilitată cu ajutorul a mai mulți voluntari, membri ai unor organizaţii nonguvernamentale din judeţ, iar anul trecut s-au realizat alte mici lucrări de renovare.

Potrivit directorului Școlii Populare de Arte și Meserii, Gáj Nándor, capacitatea taberei este de 60 de locuri.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail