Autorităţile locale au reamplasat panoul inscripţionat ‘Ţinutul Secuiesc’ din localitatea Aita Mare, demontat vara trecută în baza unei hotărâri definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Braşov.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Demeter Janos a precizat că Consiliul local Aita Mare a obţinut o nouă autorizaţie de construcţie, drept urmare panoul a fost reamplasat.
Demeter Janos a mai spus că acest panou, pe care apar o poartă secuiască şi inscripţia ‘Ţinutul Secuiesc’ în limbile maghiară, română şi engleză, are „un scop publicitar, de promovare turistică a zonei”.
Panoul a fost postat pentru prima dată în mai 2008 la iniţiativa Consiliului Judeţean Covasna şi a fost demontat în vara anului trecut, după ce fostul prefect Codrin Munteanu a constatat că autorizaţia de construcţie nu îndeplineşte condiţiile de legalitate şi a câştigat la Curtea de Apel Braşov procesul intentat autorităţilor locale.
Un panou asemănător celui de la Aita-Mare, însă mult mai mare, a fost inaugurat în luna august 2007 în localitatea Chichiş, la graniţa cu judeţul Braşov, în prezenţa mai multor politicieni UDMR, printre care şi Marko Bela. Panoul publicitar de aproape 18 metri pătraţi, pe fundalul căruia apărea o poartă secuiască sculptată în lemn, doi tineri îmbrăcaţi în costume populare maghiare şi denumirea ‘Ţinutul Secuiesc’ în maghiară, română şi engleză a fost demontat, la scurt timp, de Societatea de Drumuri Naţionale, la ordinul ministrului Transporturilor, pentru că nu respecta poziţia din autorizaţie şi era prea aproape de axul şoselei.
Demeter Janos a declarat în repetate rânduri că autorităţile covăsnene intenţionează să amplaseze mai multe panouri de acest fel la graniţele cu judeţele Braşov şi Bacău, în scopul promovării turistice a zonei.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES