În articolul „Despre cele şapte păcate capitale” (Mesagerul de Covasna, Nr.1501 din 7 decembrie 2015) inserasem informţia că lista veche a celor şapte păcate capitale recunoscute de Biserică a fost completată cu „alte şapte noi păcate, considerate noi forme ale păcatului social”. Primul de pe lista noilor păcate este „distrgerea mediului înconjurător” şi este nemit a trezi conştiinţa oamenilor despre pericolul la care se expun singuri. Astăzi vom dezbate această temă, pe baza a două materiale vizând atitudinea şi „luarea de poziţie” a unor lideri spirituali faţă de acest fenomen catastrofal care se acutizează pe zi ce trece, pe măsură ce populaţia globului creşte.

 

Primul material este mai mult o ştire descoperită în ziarul „Libertatea”, Nr.8466 din 2 decembrie 2015, cu titlul: „Papa Francisc: Omenirea e la un pas de sinucidere” şi în care se menţionează că: [Suveranul Pontif a subliniat că liderii mondiali care s-au întâlnit zilele acestea, la Paris, în cadrul Conferinţei ONU dedicate temelor climatice (COP21), trebuie să acţioneze „acum ori niciodată” şi să ia măsuri rapide: „Majoritatea celor care se află la Paris vor să facă ceva. Am încredere că vor face, ei au bunăvoinţă şi eu mă rog pentru aceasta” a spus Papa imediat la întoarcerea la Roma după turneul său în Africa. În plus, el a subliniat că de la conferinţa de la Kyoto din 1997 s-a făcut puţin şi, în fiecare an, problemele sunt mai grave, iar aceasta poate arăta „că suntem aproape de sinucidere”]

Este lăudabil faptul că şi Biserica şi Papa însuşi se implică în această problemă gravă, la rezolvarea căreia ar trebui să participe toţii locuitorii planetei.

 

În continuare vom reda, în traducere din esperanto, un articol (sursa: Internet) în care îşi exprimă opinia despre acelaşi subiect un alt lider spiritual mai puţin cunoscut pe continentul nostru. Este vorba despre José Paiva NETTO (n.1941-, Brazilia), scriitor, jurnalist, conferenţiar, compozitor şi poet, membru în diverse organizaţii naţionale şi internaţionale, cum ar fi cea a Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, din 1979 Director al Legiunii BONA VOLO, dezvoltator al unor programe pentru Dezvoltare Umană, Socială şi Educativă în Instituţie, prin şcolile ei model, care sunt potrivite pentru proiecte mai mari, cărora el le dedică mult timp. Paiva NETTO promovează o Pedagogie a Iubirii şi o Pedagogie a Cetăţeanului Ecumenic. Legiunea Bunei Voinţe (LBV) a fost prima organizaţie braziliană a societăţii civile care s-a asociat la Departamentul de Informare Publică al ONU, după 1994. În 1999, LBV a devenit prima organizaţie civilă braziliană ca a ajuns la ONU la statutul de consultant general la Consiliul Economic şi Social (Ecosoc) etc.

Am prezentat aceste detalii pentru publicul cititor, pentru a se vedea că acest lider spiritual nu poate fi numit doar „lider religios”, fiindcă el, chiar dacă promovează sentimentul religios, nu o face în mod sectant, ci implicat direct în programe sociale şi economice educative, precum şi în presă, ştiinţă, cultură şi arte, deci o personalitate multiplă cu un foarte dezvoltat simţ social şi cu o mare responsabilitate faţă de semeni şi acţiunile lor.

 

Titlul articolului lui José Paiva NETTO este „Conştientizare acum… înainte de a fi prea târziu pentru chiriaşii de pe Tera”, iar conţinutul articolului îl redăm în traducere:

„La această a 21-a Conferinţă a Partidelor (COP21), de la 30 noiembrie până la 11 decembrie 2015, în Paris, Franţa, iată, eu prezint o contribuţie modestă la discuţiile pe care agenda despre climat le cere de urgenţă.

 

 

 

 

De câteva zeci de ani eu insist, că distrugerea Naturii înseamnă stingerea rasei umane.Este evident că aceasta nu este doar o frază frapantă pentru a trezi atenţia acestei Omeniri, mereu grăbită, adesea pe drum către propria exterminare.

În general, oamenii se mişcă de parcă n-ar mai avea loc ziua de mâine. Astfel, ei nu apreciază rezultat din viitor al acţiunilor lor prezente. Acest lucru este neliniştitor, pentru că atunci când vin rezultatele distrugătoare ale însămânţării greşite, situaţia este deja de imposibil de schimbat, sau poate urmează pierderi imense.

„Puterea de a continua” este o expresie la modă acum. Totuşi, noi acţionăm în conformitate cu însemnătatea ei? Problemele referitoare la resursele naturale cresc în fiecare zi. Fiţi atenţi la micşorarea rezervelor de apă în mai multe oraşe din Brazilia şi din lume!

Din timp în timp, sunt publicate cercetări care arată că orice acţiune fără judecată împotriva mediului natural provoacă un dezechilibru local sau mai îndepărtat. Chiar aşa, arborii încă sunt „obstacole” sau creatori ai unei ambiţii fără margini în Amazonia, în Pădurile Atlantice sau în alt loc. Până când?

Atitudini ferme pentru conservare

În deceniul de după 1980, cercetătorii atrăgeau deja atenţia asupra riscului că oraşul capitală San-Paul va suporta un climat asemănător celui din Nord-Orientul Braziliei. Din cauza maselor succesive de aer uscat deasupra acestei regiuni, din cauza unei lipse prelungite de ploaie, din cauza poluării necontrolate a mediului, cunoscuta ei caracterizare ca „loc de ploicică” puţin câte puţin rămâne. Chiar dacă schimbările climatice sunt periodice, acest fapt totuşi nu sugerează că noi trebuie să neglijăm situaţia.

Ar fi de sperat ca poporul – de fapt, în toată lumea, de la oamenii simpli până la cei care conduc naţiuni – să ia atitudini decizionale pentru a conserva specia noastră. Dacă totul continuă în acest fel ca acum, în viitor noi vom putea citi astfel de anunţuri: „Rămân puţini indivizi umani în locul cutare sau cutare, Această regiune, care altădată era plină de viaţă, a devenit nepotrivită şi este complet distrusă de deşertificare, din cauza lipsei de viziune a locuitorilor săi”. Probabil că acest lucru este şocant, dar urmaşii actualei generaţii şi apoi strănepoţii lor cer ajutor acelora care în prezent risipesc necontrolat ceea ce le-a dăruit planeta.

 

Hawking: a coloniza cosmosul pentru a supravieţui . .

     Respectatul astrofizician englez Stephen Hawking a atins chiar extrema, afirmând pe site-ul Big Think că „singura noastră şansă de a supravieţui într-o perspectivă îndelungată este de a nu rămâne pe Tera, ci de a ne dispersa în cosmos”. Şi el a continuat: „Eu văd un pericol mare pentru rasa umană. S-a întâmplat deja, în timpul trecut, că supravieţuirea (omului) a devenit nesigură. (….) Locuitorii noştri şi folosirea resurselor în curs de epuizare pe planeta Pământ cresc exponenţial, ca şi capacitatea noastră tehnică de a schimba mediul, fie în favoarea, fie în defavoarea noastră”, a spus Hawking. A se vedea deci că nu este forba despre vreo tendinţă de alarmare.

S-ar cuveni să subliniem, de asemenea, că mulţi idealişti şi pragmatici – ca de exemplu Iukasa, un profesor onorific de matematică la Universitatea din Cambridge – îndreptăţesc la autoapărare fauna şi flora din jurul nostru, Totuşi, este necesar ca această conştiinţă să se multiplice pretutindeni, mai ales la copii, acasă şi la şcoală.

 

A tempera furtunile

Este timpul pentru acţiune: În fiecare an, fără niciun criteriu se defrişează mii de kilometri pătraţi în pădurile din Amazonia şi în alte regiuni verzi, şi această situaţie accentuează instabilitatea climatului în întreaga lume, şi echilibrul sistemului ecologic.

 

 

Noi suntem pe deplin încrezători şi îl rugăm pe Dumnezeu, ca El să tempereze catastrofele meteorologice care în fiecare an fac să sufere mulţimi de oameni în toată lumea. Şi noi să fim cetăţeni conştienţi, că dacă vom merita, Iisus … din nou va face personal minunile scrise în Evanghelia după Luka, 8:24, când Conducătorul Ceresc a potolit furtuna. Stăpânul Mileniilor va veni şi va dojeni vântul şi apa furioasă, în prezent şi sub simbolul lipsei de apă. A ne bucura de linişte în timpul nostru, acest lucru depinde de o convieţuire armonioasă cu Natura.

Şi eu închei acest articol cu fragmente din mesajul „LBV, Rio-92 şi provocările de la  Rio+20, pe care eu din tot sufletul le-am trimis Şefilor de stat din întreaga lume şi însoţitorilor acestora, precum şi reprezentanţilor societăţii civile, care au fost prezenţi la Conferinţa ONU pentru Dezvoltarea Puterii de a Continua, adică RIO+20, desfăşurată în perioada 13-22 iunie 2012, în capitala Rio. Special pentru acel eveniment, noi am trimis o ediţie specială a revistei Bona Volo (Voinţă Bună) – „Mediul natural”, în limbile portugheză, engleză, spaniolă şi franceză.

 

Oameni luptători

Pentru ca lumea noastră să supravieţuiască efectelor atât de marii lăcomii de-a lungul secolelor, să spunem adevărul, se văd eforturi remarcabile din partea cercetătorilor, care se angajează în îmbunătăţirea calităţii vieţii în întreaga lume. Împreună cu iniţiatorii, care se străduiesc pentru o alimentaţie sănătoasă, prin agricultură organică natural, pentru mijloace de transport alternative şi protejarea mediului natural, pentru reciclarea materialelor şi pentru o prelucrare raţională a deşeurilor şi folosirea apei de ploaie, cercetările excelente ale oamenilor de ştiinţă şi ale altor studioşi promit rezultate bune într-o perioadă scurtă şi lungă. De exemplu, se desfăşoară o cercetare intensă în domeniul energiei, geotermiei, energiei hidraulice, hidroelectricităţii, energiei solare, energiei marine şi eoliene, în afară de alte studii mai puţin cunoscute, despre care noi încă nici nu ştim că se vor descoperi. Credinţa este focul pentru Acţiuni Bune.

 

„Ei nu renunţă”

Eu subliniez din datorie străduinţa pentru apărarea mediului natural, din partea instanţelor guvernamentale şi a Sektorului Trei, care sunt serioase şi active în Brazilia şi în toată lumea; a mulţimilor de idealişti, care „nu renunţă” şi se luptă mai departe în front, în străduinţa pentru o planetă cu adevărat mai bună.

Iată, este strigătul nostru: A educa, a conserva, a supravieţui. Ca oameni, şi noi suntem Natura!” ( tto.com/eo/dauripova-elvolvigo )

 

Iată, aşadar, opinia unor personalităţi extrem de apreciate în lume, lideri religioşi, dar şi ancoraţi în viaţa socială, care sunt extrem de conştienţi de pericolele care pândesc omenirea şi, alături de majoritatea şefilor de state şi a organizaţiilor ecologiste, îndeamnă locuitorii planetei la păstrarea echilibrului natural, la acţiuni raţionale de protejare a mediului înconjurător, precum şi la viziuni progresiste asupra viitorului, dar şi la o mai mare conştientizare a actualei generaţii, care va trebui să lase moştenire urmaşilor o planetă curată şi echilibrată, pentru ca aceştia să-şi poată duce viaţa în condiţii normale.

Chiar şi acest articol se înscrie într-o serie, având menirea de a atrage atenţia asupra acţiunilor noastre prezente în relaţie cu natura înconjurătoare, căci noi toţi trebuie „să luăm atitudine” în acest sens. Trebuie stopate defrişările incontrolabile, poluarea excesivă, experienţele dăunătoare, războaiele distructive şi neînţelegerile între neamurile pământului, dacă vrem să trăim în pace pe un pământ înfloritor. Se spune că Dumnezeu ne iubeşte, dacă îl iubim şi noi.

                                                                                                                             Mihai Trifoi

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail