În general, oamenii au impresia că ei sunt stăpânii Planetei, dar în realitate se dovedeşte că, de fapt, Planeta este stăpâna lor.

     Într-un articol publicat („Pământul viu”) în „Mesagerul de Covasna” aminteam despre faptul că planeta noastră este „vie” şi acţionează ca un organism, şi că efectele nocive ale agresivităţii oamenilor asupra ei „o supără” şi o face să reacţioneze. Iată că în Nr. 1179 din 13 august 2014 în acelaşi ziar apare un articol despre forţele dezlănţuite ale naturii, articol care începe cu ştirea: „BBC Knowledge va difuza Forţele naturii – o serie nouă de programe documentare în care sunt prezentate fenomene meteorologice extreme de pe Pământ, surprinse în fotografii uimitoare şi însoţite de analizele experţilor în domeniu”. Sunt menţionate câteva titluri sugestive ale viitoarelor emisiuni televizate: „Fenomene climatice bizare”, „Anul în care Pământul s-a sălbăticit”, „Pământul dezlănţuit”.

     Pe bună dreptate specialiştii din diverse domenii se întreabă ce anume cauzează aceste schimbări climatice şi intensificarea lor, precum şi ce măsuri „de apărare” s-ar putea lua. Aşadar, este vorba despre „atac” şi „apărare”, despre o luptă continuă cu Forţele Naturii, o luptă pe care oamenii n-o vor putea câştiga până când nu vor trăi în armonie cu Pământul.

     S-au văzut şi în ţara noastră efectele atacului lipsit de logică şi scrupule al oamenilor asupra pădurilor. Recentele inundaţii devastatoare ne-au dovedit încă o dată neputinţa în faţa forţelor dezlănţuite ale naturii. De fapt, Natura reacţionează la acţiunile noastre asupra ei. Un elefant nu simte înţepătura unui purice sau a unui ţânţar, dar dacă se aşază pe el o mie, zece mii sau milioane şi-l supără, natural că acesta simte şi se scutură azvârlindu-i cât colo. De ce Natura n-ar face la fel, căci şi Natura simte şi se apără în felul ei, ea devine ”furioasă” şi,  pentru „a ne pune la punct”, ne arată doar pentru câteva clipe interminabile  puterea ei incredibilă, aşa cum foarte bine o spune şi serialul amintit: „Uragane, cutremure, tsunami, lovituri de fulgere…” sunt doar câteva asemenea manifestări care ne arată „furia uimitoarea a naturii”, în calea căreia oamenii devin doar nişte biete furnici duse de ape şi vânturi în cele patru zări, pentru a se reintegra în circuitul natural.

     Serialul respectiv încearcă să ne facă mai conştienţi cu privire la aceste lucruri, dar ceea ce este interesant e faptul că oamenii percep aceste manifestări ca pe o provocare: „Provocarea constă în a găsi o cale de a face faţă acestor schimbări”. În realitate Natura „este provocată” prin atacurile tot mai agresive ale oamenilor, şi ea ştie să se apere. Oamenii încă n-au înţeles acest lucru, n-au înţeles că Pământul a fost dăruit lor pentru ca ei să-l facă o grădină înfloritoare,  în care toate speciile să trăiască în pace şi armonie. În schimb, ei se gândesc mereu doar cum să atace şi cum să se apere, nu cum să ocrotească. Totuşi cei mai conştienţi dintre oameni simt ameninţarea: „Realizarea prognozei meteo este vitală, dar ritmul alert în care se produc schimbările climaterice îi determină pe oamenii de ştiinţă să ia în calcul o posibilă ameninţare asupra întregii civilizaţii”. Şi se pare că cu cât vom fi mai mulţi oameni (lipsiţi de conştiinţă) pe pământ şi vom răni Natura care ne apără şi ne hrăneşte, cu atât acea ameninţare va creşte. Singurul lucru care ne poate salva este IUBIREA. Iubiţi-vă semenii şi iubiţi Natura, respectaţi-o şi ocrotiţi-o, şi ea la rândul ei vă va suporta şi ocroti în continuare!

                                                                                               Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail