În conformitate cu ultimele prevederi legislative, cele mai mute produse tradiționale atestate din județul Covasna sunt kürtőskalács- ul și pâinea de casă.

Printre cele aproximativ 23 de produse tradiționale din județ se numără un sortiment de cașcaval,  produs în Ghidfalău, dar și un sortiment de unt de casă, produs în Ozunca Băi – de altfel, singurul unt din țară care este recunoscut ca produs tradițional, conform directorului Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, ing. Könczei Csaba.

Potrivit acestuia, numărul produselor tradiționale înregistrate în județul Covasna a scăzut față de anii precedenți, când erau peste 100 de produse înregistrate, datorită înăspririi legislației. Conform directorului Direcției Agricole Covasna, rigidizarea procedurilor de înregistrare a produselor tradiționale atestate de către Ministerul Agriculturii este un lucru benefic, chiar și în ciuda scăderii numărului de produse înregistrate, deoarece „pe legislația veche, foarte permisivă, de fapt, orice produs putea fi recunoscut ca produs tradițional și de fapt nu avea un <<sâmbure>> de tradiționalitate. Acum, trebuie să dovedești prin rețete vechi și prin foarte multe alte criterii că produsul este din zonă și că se poate considera un produs tradițional. Plus că, noua legislație, impune și anumite cantități și limite maxime de producție, ceea ce este foarte bine.”- a declarat directorul ing. Könczei Csaba.

Un exemplu cu privire la aceste limite cantitative îl constituie faptul că un producător de pâine tradițională de casă nu are voie să producă mai mult de 300 de kilograme pe zi. Direcția pentru  Agricultură a județului are competența de verificare a capacității cuptorului, iar dacă acesta are o capacitate mai mare de 300 de pâini pe zi, nu va întocmi un proces verbal afirmativ pentru produs tradițional. Pentru aceasta, se întocmește o comisie formată din inspectori de industrie alimentară, care fac verificările în teren, pe eșantion de produs și ulterior conform facturilor care atestă cantitatea de produs comercializată.

Așadar, deși legislația în domeniu nu mai este atât de permisivă, aceasta conferă o garanție a faptului că produsele care primesc eticheta de „produs tradițional”, sunt într-adevăr produse deosebite și de calitate.

Oana – Mihaela Bărzic

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail