În decursul anilor, în presa locală din județele Covasna și Harghita, au apărut mai multe studii, articole, interviuri cu și despre profesorul universitar, cercetătorul, managerul, publicistul, liderul civic și Omul de spirit românesc Horia Colan, dintre care menționăm: „Binemeritaţi de la întreaga ţară. Interviu cu acad. Horia Colan”, în Cuvântul Nou, anul IV, nr. 1000, 4 decembrie 1993; „Academicianul Horia Colan – O viaţă pusă în slujba învăţământului şi cercetării ştiinţifice româneşti”, în Almanahul Grai Românesc / 2006; „In honorem. Academicianul Horia Colan, la 90 de ani – vrednic fiu al meleagurilor covăsnene”, în Mesagerul de Covasna, nr. 1607, 13 mai 2016 (împreună cu pr. dr. Sebastian Pârvu); „Noi apariții editoriale. Academicianul Horia Colan la 90 de ani”, în Grai Românesc, anul XVI, nr. 4(75)/2016, p. 14 (împreună cu Vasile Lechințan) ș.a.

În 11 mai 2001, academicianul Horia Colan, ilustru fiu al meleagurilor covăsnene, a împlinit frumoasa vârstă de 75 de ani. Pentru a marca această aniversare, am publicat în Cuvântul nou, articolul „Academician Horia Colan la 75 de ani”, semnat de arhivistul clujean Vasile Lechinţan. A fost şi acesta un modest gest de preţuire şi recunoştinţă adus savantului ce nu şi-a uitat meleagurile natale, celui care, de-a lungul anilor, ne-a onorat cu participarea Domniei-sale la numeroase manifestări cultural-ştiinţifice şi care a acceptat să fie preşedinte de onoare al Despărţământului ASTRA Covasna-Harghita, urmând, şi pe această cale, exemplul marilor înaintaşi, cei care au primit cu pâini cât roata carului şi cu ghirlande de flori Armata Română, în 1916.

În anul 2006, din îndemnul ÎPS Ioan Selejan, Editura Eurocarpatica şi-a asumat onoranta misiune, dar şi deosebita responsabilitate, de a publica un volum omagial cu ocazia aniversării a 80 de ani de la naşterea academicianului Horia Colan, personalitate marcantă a vieţii ştiinţifice şi culturale româneşti, cunoscută şi recunoscută în ţară şi în străinătate pentru contribuţiile sale la propăşirea ştiinţei şi tehnicii româneşti contemporane. Astfel, a apărut volumul Omagiu Horia Colan la 80 de ani (coordonator Ioan Lăcătuşu). Lucrarea redă, în primul capitol, intitulat „Horia Colan văzut de personalităţi ale culturii şi ştiinţei româneşti, de colegi şi discipoli”, amintiri şi consideraţii semnate de peste 50 de savanţi, academicieni, cercetători şi cadre didactice universitare, începând cu articolul semnat de PS Ioan Selejan – Un înalt „vârf” din Curbura Carpaţilor –, în care, printre altele, se spune: „La ceas aniversar, aduc un sincer omagiu unui înalt «vârf» din curbura Carpaţilor, urându-i multă sănătate, pentru a-şi putea duce la îndeplinire numeroasele proiecte pe care le mai are în lucru, rugându-l a-l împlini şi pe acela de a ne lăsa sfinte mărturii despre viaţa marelui mitropolit Nicolae Colan al Ardealului, sub povăţuirea duhovnicească a căruia a crescut şi s-a format. † Ioan, al Covasnei şi Harghitei”.

Un alt consistent capitol, denumit „Horia Colan – o viaţă pusă în slujba învăţământului şi cercetării, a valorificării tradiţiilor româneşti, în ţară şi străinătate”, cuprinde Curriculum Vitae, lista lucrărilor ştiinţifice publicate şi a lucrărilor de cercetare ştiinţifică elaborate prin contracte cu întreprinderi şi institute de cercetări, participările la congrese internaţionale şi în comisii de doctorat. Volumul se încheie cu imagini despre familia profesorului Horia Colan de-a lungul anilor şi cele referitoare la activitatea şi prezenţa sa în viaţa ştiinţifică internaţională. Prin această apariţie editorială, s-a reuşit să se redea circuitului public, portretul unei proeminente personalităţi a ştiinţei şi culturii româneşti contemporane, născute pe frumoasele plaiuri de la curbura Carpaţilor.

În anul 2012, la aceeaşi editură, a apărut lucrarea monografică , cinstind, astfel, pe membrii acestei binecuvântate familii româneşti, originare din localitatea Araci, comuna Vâlcele, județul Covasna, aşezare de mare rezonanţă pentru românism, odinioară, un fel de Răşinari al Sibiului, care a dat neamului şi culturii româneşti oameni de cinste, din rândul cărora amintim pe cei din familiile înrudite Colan, Cioflec, Nistor și Rafiroiu. Și de această dată, prefața volumului, intitulată „Întru dăinuirea neamului”, a fost redactată de Înaltpreasfințitul Ioan.

Dacă parcurgem rândurile acestei pertinente lucrări, vom avea ocazia să constatăm că acest pământ din inima României a dăruit de-a lungul timpului, „lingvişti, filologi, arheologi, istorici, teologi, geologi, pedagogi, ingineri, economişti, informaticieni, cadre didactice universitare, decani şi rectori de universităţi, cercetători, scriitori, publicişti, folclorişti, medici, jurişti, ingineri, pictori, graficieni, muzicologi, compozitori, autori de manuale şcolare, de cursuri universitare, de dicţionare, traducători, oameni politici, miniştri, demnitari de stat, ofiţeri superiori, generali, piloţi şi alţii…

În anul 2016, în Cluj-Napoca, București, Sfântu Gheorghe și Covasna, au avut loc mai multe manifestări dedicate împlinirii venerabilei vârste de 90 de ani de către distinsul om de știință și cultură – academicianul Horia Colan. În rândul acestor manifestări, s-a distins Sesiunea omagială Academicianul Horia Colan la 90 de ani, în organizarea Academiei Române, Academiei de Științe Tehnice din România și a Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Cu acordul organizatorilor sesiunii omagiale și cu sprijinul nemijlocit al familiei academicianului Horia Colan, împreună cu istoricul Vasile Lechințan, am avut onorantul prilej de a edita un alt volum dedicat Academicianului Horia Colan, de astă dată la 90 de ani de la naştere, carte în care sunt redate mesajele rostite în cadrul sesiunii menționate, dar şi alte câteva texte prezentate cu ocazia altor evenimente și manifestări dedicate sărbătoririi savantului Horia Colan, în semn de prețuire pentru întreaga sa viață închinată științei, școlii, societății și familiei. Volumul, intitulat Academicianul Horia Colan la 90 de ani: o sărbătoare a lumii academice clujene, apare cu binecuvântarea a cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe și Greco-catolice, respectiv: ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Vasile Someșan,Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.

Toate aceste volume reprezintă preţuirea şi respectul nostru datorate savantului patriot, susţinător al cunoaşterii şi promovării valorilor ştiinţifice şi culturale româneşti, intelectualului implicat în viaţa cetăţii, iubitor al istoriei, culturii şi spiritualităţii româneşti, sprijinitor al Bisericii strămoşeşti şi susţinător al proiectelor culturale, sociale şi filantropice iniţiate de Biserica Ortodoxă şi de societatea civilă. Academicianul Horia Colan nu a uitat niciodată de unde a plecat, prețuind oamenii și locurile natale, promovând o concepție modernă referitoare la conviețuirea interetnică din zonă și sprijinind demersurile instituțiilor și asociaților culturale românești pentru prezervarea și afirmarea identității naționale, într-un mediu multietnic și pluriconfesional.

În programul Sesiunii de comunicări științifice, organizate la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, de la Izvoru Mureșului, și consacrate împlinirii a 25 de ani de la înființarea Episcopiei Covasnei și Harghitei, a fost susținută și comunicarea Acad. Horia Colan – distins sprijinitor al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei şi al comunităţii româneşti de pe meleagurile natale, susținută de dr. Monica Colan și dr. Ioan Lăcătșu.Textul comunicării este publicat în volumul Slujire și mărturisire. Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei – un sfert de veac de misiune și slujire pastorală, coord. PS Andrei Moldovan, Episcopul Covasnei și Harghitei, ediție îngrijită de pr. dr. Laurențiu-Gabriel Panciu și dr. Ioan Lăcătuşu, Editura Grai Românesc, Miercurea Ciuc, 2020.

Familia Horia și Monica Colan a contribuit substanțial la lucrările de la Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, din Parohia Ortodoxă Araci, jertfă pentru care Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, i-a conferit un Act de cinstire.

Trăirea autentic creștină, modestia, bunătatea, empatia, ajutorarea aproapelui, înțelepciunea, echilibrul sunt talanții hărăziți de Providență academicianului Horia Colan și familiei sale. Vorbele și faptele sale, referitoare la gestionarea problemelor complexe legate de conviețuirea interetnică de pe meleagurile natale, rămân mereu actuale, așteptând soluționarea lor de către cei care conduc vremelnic România. În veci, pomenirea Lui!

Dr. Ioan LĂCĂTUȘU, Erich Mihail BROANĂR

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail